Αλλαγές στις συντάξεις και στις ασφαλιστικές εισφορές περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό. Δείτε όλο το σχέδιο νόμου.
Όπως αναμενόταν, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την ψήφισή του.
Στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται η θέσπιση ασφαλιστικών κλάσεων, αλλά και η πλήρης αποσύνδεση του εισοδήματος από τις εισφορές.
Με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση επιχειρείται η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), ενώ ενοποιούνται όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς απονομής σύνταξης και εφάπαξ παροχής. Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση επί του σχεδίου νόμου, για την ισορροπία του συστήματος και τον οργανωτικό και λειτουργικό του εξορθολογισμό, κρίνεται αναγκαία η ένταξη των δημοσίων λειτουργών, υπαλλήλων και στρατιωτικών, στο ενιαίο αυτό συνταξιοδοτικό σύστημα, ως ιδιαίτερης κατηγορίας ασφαλισμένων.
Σημειώνεται επίσης πως «σε γενικές γραμμές, η προτεινόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση συνεπάγεται ένα ψηφιακό ασφαλιστικό σύστημα, στο οποίο τις βασικές συνιστώσες αποτελούν η κατανομή ανάμεσα στη συλλογική και ατομική ευθύνη, η ελευθερία, η ευελιξία, η ανταποδοτικότητα, η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη».
Πίνακας Τροποποιούμενων – Καταργούμενων διατάξεων
Πρακτικά της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
Στα κύρια χαρακτηριστικά στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι ότι περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες δίνονται κίνητρα για την παραμονή στην εργασία. Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης έχει υποσχεθεί ότι για πρώτη φορά στα τελευταία 12 χρόνια ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει μόνο αυξήσεις και δεν υπάρχει για κανέναν μείωση της σύνταξης. Οι αυξήσεις θα προέλθουν από την αλλαγή των ποσοστών αναπλήρωσης.
Το πλέον σημαντικό στοιχείο του νέου νομοσχεδίου, εκτός του ότι αλλάζουν τα ποσοστά αναπλήρωσης με αποτέλεσμα να έρχονται σημαντικές αυξήσεις σε έναν μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων, είναι ότι ο ασφαλισμένος που δεν είναι μισθωτός θα μπορεί να επιλέγει την σύνταξη που θα λαμβάνει μελλοντικά, πληρώνοντας ανάλογες εισφορές. Επίσης επιλογές θα υπάρχουν και τις επικουρικές και το εφάπαξ.
Μία ακόμη σημαντική αλλαγή είναι ότι και μετά την συνταξιοδότηση θα μπορεί κάποιος να εργάζεται, αφού το πέναλτι θα είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που προβλέπεται μέχρι σήμερα.
Ασφαλιστικό: Αυτά είναι τα βασικά σημεία
- Με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα προκύψουν αυξήσεις σε όλου εκείνους που έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016, θα πάρουν την αύξηση αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 ενώ τα χρήματα θα τους καταβληθούν τον Ιούνιο μαζί με τα αναδρομικά. Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον Μάιο του 2016 θα πάρουν αύξηση μόνο αν έχουν αρνητική προσωπική διαφορά. Και σε αυτή την περίπτωση, η αύξηση θα δοθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις. Για όσους έχουν θετική προσωπική διαφορά, η αναπροσαρμογή της σύνταξης θα έρθει ακριβώς να μειώσει το ύψος της προσωπικής διαφοράς. Συνταξιούχος με 35 έτη ασφάλισης που βγήκε στη σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016 και είχε συντάξιμες αποδοχές 2000 ευρώ, θα πάρει αύξηση 70 ευρώ στη σύνταξή του 1130 ευρώ αντί για 1060 ευρώ και αναδρομικά 630 ευρώ. Συνταξιούχος με 40 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 2500 ευρώ θα πάρει αύξηση 180 ευρώ (1634 ευρώ αντί για 1454 ευρώ) και αναδρομικά 1622 ευρώ.
- Καταργούνται οι διπλές εισφορές. Έτσι όποιος μισθωτός έχει αμοιβή που καλύπτει τις ελάχιστες εισφορές των 252 ευρώ και παράλληλα έχει δελτίο παροχής υπηρεσιών δεν θα πληρώνει διπλή εισφορά. Αν όχι θα καλύπτει την διαφορά.
- Αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2020 και μετά των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών. Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει για μία και μοναδική φορά, μέχρι τις 12 Μαρτίου.