Οικονομία

Κατηγορηματικός ο Γιούνκερ – “Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν υπάρχει στις υποθέσεις εργασίας μου”

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, τονίζει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στις “υποθέσεις εργασίας” μου επειδή θα είχε “τεράστια αρνητικά επακόλουθα”, τονίζει ο ίδιος.

“Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στις υποθέσεις εργασίας μου. Η αποβολή της χώρας αυτής δεν θα έλυνε τα προβλήματα στη ζώνη του ευρώ. Αντιθέτως. Η φήμη των χωρών μελών θα αμαυρωνόταν, θα υπήρχαν τεράστιες αρνητικές συνέπειες”, διαβεβαίωσε.

Ταυτόχρονα πάντως ο Γιούνκερ τόνισε ότι η Αθήνα θα πρέπει, πριν απ’ όλα, να προσπαθήσει η ίδια για τη σωτηρία της. “Δεν θέλω να υποβαθμίσω τα προβλήματα που δημιούργησε η Ελλάδα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα”, πρόσθεσε.

Ο Γιούνκερ επέκρινε –χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει– όσους επαναλαμβάνουν την άποψη περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ λέγοντας ότι “όσοι πιστεύουν ότι θα λύσουν τα προβλήματα της ευρωζώνης αποκλείοντας ή αφήνοντας την Ελλάδα να αποτύχει, δεν έχουν συνειδητοποιήσει τα αίτια της κρίσης”.

“Δεν θα έπρεπε να αναφέρουν αυτήν τη υπόθεση”, της εξόδου της Ελλάδας, απλώς και μόνο για να εξυπηρετήσουν την εσωτερική πολιτική τους, πρόσθεσε.

Ο Γιούνκερ σχολίασε επίσης τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι που όλοι τους διαβεβαιώνουν ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην ευρωζώνη. “Η ευρωζώνη έφτασε σε ένα σημείο όπου θα πρέπει να δώσουμε να καταλάβουν όλοι, με κάθε δυνατό μέσο, ότι είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της νομισματικής ένωσης. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι οι εμπλεκόμενες δυνάμεις έχουν τη βούληση να δείξουν την αποφασιστικότητά τους”, κατέληξε.

Επίσης σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Λε Φιγκαρό, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, ανακοίνωσε ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη να ενεργήσει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενεργοποιώντας το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

“Έχουμε φτάσει σε κρίσιμο σημείο. Απομένει να ορίσουμε το ρυθμό και τα όρια. Θα δράσουμε μαζί με την ΕΚΤ, χωρίς να θίξουμε την ανεξαρτησία της. Και όταν λέω “εμείς” εννοώ το ταμείο διάσωσης ΕΤΧΣ, δηλαδή τις 17 κυβερνήσεις” των χωρών-μελών της ευρωζώνης, είπε.

“Θα αποφασίσουμε εξετάζοντας τις αγορές κατά τις επόμενες ημέρες. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα ισπανικά επιτόκια έχουν υποχωρήσει μετά τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ρέσλερ επιμένει για την Ελλάδα παρά τις επιπλήξεις!

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα