Σάββατο, 23 Νοε.
10oC Αθήνα

Κατρακυλά η Ελλάδα στην παγκόσμια λίστα επιχειρηματικότητας!

Χρηματιστήριο
φωτογραφία: αρχείο Eurokinissi

Βουτιά για την Ελλάδα στο επιχειρηματικό περιβάλλον, σύμφωνα με στοιχεία – σοκ της Παγκόσμιας Τράπεζας.

“Χαστούκι” – για άλλη μία χρονιά – στην οικονομική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων αποδεικνύονται τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας.

Παρά τις εκκλήσεις της πολιτικής ηγεσίας προς τους επενδυτές και τα περί βελτίωσης της οικονομίας, οι αριθμοί της έκθεσης “Doing Business 2019” για 190 χώρες, άλλα δείχνουν…

Αποκαλύπτουν βουτιά της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη κατά 5 ολόκληρες θέσεις, από την 67η πέρυσι στην 72η φέτος.

Η Ελλάδα υποχωρεί για 4η συνεχόμενη χρονιά και έχει από πάνω της χώρες, όπως, το Βιετνάμ, το Περού, η Κολομβία, η Αλβανία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία ως προς το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Σε σύνολο 10 κριτηρίων που εξετάζει η έκθεση για να αξιολογήσει το πλαίσιο του επιχειρείν, η θέση της Ελλάδας επιδεινώθηκε στα 8 (!), ενώ σε 1 παρέμεινε σταθερή και μόλις σε 1 βελτιώθηκε…

Ελλάδα – ουραγός

Στο κριτήριο που αφορά την έναρξη επιχείρησης η Ελλάδα υποχώρησε στην 44η θέση από την 37η πέρυσι.

Στην ηλεκτροδότηση βρίσκεται στην 79η θεση (76η πέρυσι).

Στην καταχώρηση ακίνητης περιουσίας υποχώρησε στην 153η (145η πέρυσι).

Στην λήψη πίστωσης έπεσε στη 99η (90η πέρυσι).

Στην προστασία μετόχων μειοψηφίας κατέχει την 51η θέση (43η πέρυσι).

Στις διασυνοριακές συναλλαγές η θέση της χώρας υποχώρησε στην 31η θέση (29η πέρυσι).

Στην εφαρμογή συμβάσεων έπεσε στην 132η θέση (131η πέρυσι), ενώ μεγάλη πτώση καταγράφεται ως προς το κριτήριο της διαδικασίας πτωχεύσεων με πτώση στην 62η θέση (από 57η πέρυσι).

Γ’ Εθνική στην επιχειρηματικότητα

Παρά τις όποιες βελτιώσεις, η έναρξη επιχείρησης στην Ελλάδα παραμένει περίπλοκη. Απαιτούνται 12,5 ημέρες (έναντι 9,3 ημερών του μέσο όρου του ΟΟΣΑ), και συνολικά 4 χρονοβόρες διαδικασίες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για την υποβολή στο ΓΕΜΗ της αίτησης εγκατάστασης και των σχετικών εντύπων, ο ιδρυτής μιας επιχείρησης θα πρέπει να χάσει 10 ημέρες.

Η κατάταξη αυτή γίνεται ακόμα πιο αποκαρδιωτική, εάν ληφθεί υπόψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται μια ανάσα πάνω από την Ινδονησία και τη Μογγολία και ότι μακράν καλύτερες επιδόσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον έχουν χώρες όπως η Κολομβία (65η θέση), η Αλβανία (63η), η Ρουάντα (29η), αλλά και τα γειτονικά Σκόπια (10η θέση).

Σημειώνεται ότι στις αντίστοιχες εκθέσεις του 2014 και του 2015 η Ελλάδα είχε σκαρφαλώσει στην 58η θέση, αλλά έκτοτε διαρκώς κατρακυλά χαμηλότερα.

Και του χρόνου…

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις