Ο πρωθυπουργός της Κίνας δεν θέλησε να περιμένει από τη στατιστική υπηρεσία να δημοσιεύσει τον επίσημο αριθμό της ανάπτυξης σήμερα (17.01.24).
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός την Τρίτη (16.01.24), ο Λι Κιάνγκ ανακοίνωσε ότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά περίπου 5,2% πέρυσι. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο εδώ και 30 χρόνια, σύμφωνα με αναλυτές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτό σημαίνει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ξεπέρασε τον στόχο ανάπτυξης του 5% που είχε θέσει η κυβέρνηση, τόνισε ο Λι. Αυτό θα αποτελούσε μεγάλη επιτυχία μετά το σοκ της κορόνας το προηγούμενο έτος.
Όμως οι ειδικοί αμφισβητούν το ποσοστό αυτό. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για ωραιοποιήσεις σε ένα αυταρχικό σύστημα όπως αυτό της Κίνας, σημειώνει η Handelsblatt. Τον Δεκέμβριο, για παράδειγμα, η στατιστική αρχή αναθεώρησε ελαφρώς προς τα κάτω τον επίσημο αριθμό για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του 2022. Καθώς αυτό το ποσοστό αποτελεί τη βάση σύγκρισης για την ανάπτυξη το 2023, η διόρθωση κάνει τα στοιχεία για το 2023 να φαίνονται αντίστοιχα καλύτερα.
Τέτοιες αναθεωρήσεις είναι “αρκετά ύποπτες”, λέει ο Mπάρι Νότον (Barry Naughton), καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στην κινεζική οικονομική πολιτική. Ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο ότι έχει “ερωτήματα” σχετικά με τα στοιχεία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι εμπειρογνώμονες της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Rhodium υποθέτουν ότι η κινεζική οικονομία θα έχει αναπτυχθεί μόνο κατά περίπου 1,5% το 2023, γράφουν ο συνιδρυτής της Rhodium Daniel Rosen και οι συνεργάτες του. Αυτό δεν θα ήταν ένα ποσοστό για το οποίο η κρατική ηγεσία θα μπορούσε να υπερηφανεύεται στο Νταβός. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Rhodium, τα δημοσιευμένα στοιχεία πρέπει να ανταποκρίνονται στην επίσημη αφήγηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο “οι καλοί οικονομολόγοι θα έδιναν διαφορετικές εκτιμήσεις”.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι πολλοί παράγοντες επιβαρύνουν την κινεζική οικονομία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κίνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις από τις πιέσεις του αποπληθωρισμού και την κρίση των ακινήτων καθώς ξεκινά το έτος, με τους επενδυτές να μην έχουν εντυπωσιαστεί μέχρι στιγμής από τις πολιτικές που αποσκοπούν στη διατήρηση της οικονομικής δυναμικής.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα (17.01.24) παρουσίασαν ένα μικτό πακέτο για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η οποία πέτυχε τον επίσημο στόχο ανάπτυξης για το έτος, αλλά δεν κατάφερε να αποτινάξει αρκετά από τα προβλήματα που επιβαρύνουν επίμονα την εγχώρια ζήτηση και την εμπιστοσύνη. Ένα πλήθος δεικτών για τις τιμές των κατοικιών και τις δαπάνες που σχετίζονται με τα ακίνητα απογοήτευσαν, ενώ ένα μέτρο των ευρέων μεταβολών των τιμών υποδήλωνε ότι ο αποπληθωρισμός παραμένει επίμονος.
“Τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας συνεχίζουν να δείχνουν σταθερή κατανάλωση και υπηρεσίες, αλλά με φαινομενικά ατελείωτες προκλήσεις στον τομέα των ακινήτων”, δήλωσε ο Γκάρι Νγκ (Gary Ng), ανώτερος οικονομολόγος της Natixis SA. “Παρόλο που η μακροοικονομική εικόνα φαίνεται κάπως ανθεκτική, είναι όλο και περισσότερο ένα ερώτημα μισογεμάτο ή μισοάδειο ποτήρι για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές το 2024”.
Αναλυτές που είχαν συμμετάσχει σε έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg προέβλεπαν λίγο ταχύτερο ρυθμό (+8%).
Η άνευ προηγουμένου κρίση στον τομέα των ακινήτων, η ανεργία-ρεκόρ των νέων και η παγκόσμια επιβράδυνση μοιάζουν ωστόσο να φρενάρουν τους κινητήρες της κινεζικής ανάπτυξης.
Από την πλευρά της, η βιομηχανική παραγωγή επιταχύνθηκε ελαφρά τον Δεκέμβριο (+6,8% σε ετήσια βάση), αφού σημείωσε άνοδο 6,6% τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα του Μπλούμπεργκ προέβλεπαν πιο συγκρατημένο ρυθμό (+6,6%).
Σε ό,τι αφορά την ανεργία, αυξήθηκε οριακά τον Δεκέμβριο (5,1%), από 5% τον Νοέμβριο. Ο δείκτης αυτός ωστόσο δεν αποκαλύπτει παρά μέρος του συνολικού πίνακα, καθώς αφορά μόνο τους κατοίκους των πόλεων.
Κρίσιμη ημερομηνία η 29η Ιανουαρίου
Την ίδια ώρα, η Handelsblatt επισημαίνει πως η 29η Ιανουαρίου είναι κρίσιμη, καθώς κατά αυτήν την ημερομηνία ένα δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ θα μπορούσε να αποφασίσειν η μεγάλη κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Evergrande θα διασωθεί ή θα εκκαθαριστεί. Με χρέη άνω των 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Evergrande είναι η πιο υπερχρεωμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο. Και αποτελεί σύμβολο της κινεζικής κρίσης των ακινήτων, η οποία έχει κρατήσει τη χώρα σταθερά στα χέρια της εδώ και αρκετά χρόνια και έχει καταστεί απειλή για ολόκληρη την οικονομία της Λαϊκής Δημοκρατίας.