Εφέτος ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι απίθανο να συμβεί ό,τι και τα περασμένα χρόνια. Οι έλεγχοι θα ατονήσουν και οι φορολογικές υποχρεώσεις θα πάνε πιο πίσω.
Ο κίνδυνος πλέον είναι ορατός οι στόχοι που έχουν τεθεί να μην υλοποιηθούν στο ακέραιο και η φοροδιαφυγή να σημειώσει έξαρση. Αν επαληθευτούν αυτοί οι φόβοι, τότε είναι πιθανό όταν θα φτάσει η ώρα του λογαριασμού η άσκηση να μην βγαίνει με ότι αυτό σημαίνει.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής υιοθέτησε μεν τις υπέρ αισιόδοξες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο θέτει δύο βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.
Ο ένας έχει να κάνει με τα μέτρα που εφάρμοσε η σημερινή κυβέρνηση, τα οποία σύμφωνα με την έκθεση εξαντλεί τον δημοσιονομικό χώρο της φετινής χρονιάς κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα άλλο θετικό μέτρο.
Το άλλο έχει να κάνει με την παραδοχή ότι οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο της τάξεως των 288 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το υπουργείο Οικονομικών υπολόγισε –και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής συμφωνεί- ότι ο λογαριασμός της φετινής χρονιάς θα βγει επειδή οι οφειλέτες της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων θα σπεύσουν να γεμίσουν με χρήμα το κρατικό ταμείο μέσα στους επόμενους μήνες.
Και αυτό είναι το θετικό ενδεχόμενο: δηλαδή το να κλείσει η χρονιά με ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,55%. Το αρνητικό, θα αποτυπωθεί εκτός συνταρακτικού απροόπτου στην έκθεση των θεσμών για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Η τρόικα θα κάνει την δική της αποτίμηση και οι ψηφοφόροι θα την γνωρίζουν πριν πάνε στην κάλπη. Δηλαδή θα ξέρουν εάν σύμφωνα με τις Βρυξέλλες η άσκηση βγαίνει ή όχι για το 2019. Και να σημειωθεί ότι η έκθεση δεν αναμένεται να μπει καν στην εξέταση των μέτρων που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για το
Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ουσιαστικά χθες απέφυγε να κάνει την δική του εκτίμηση σχετικά με την πορεία του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος. Όπως είπε, δεν διαθέτει στοιχεία που να του επιτρέπουν να διαφωνήσει με την εκτίμηση του γενικού λογιστηρίου του κράτους και ως εκ τούτου υιοθετεί την επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης.
Αυτή είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% δηλαδή 0,6% πάνω από τον στόχο του 3,5%. Τα μέτρα όμως που ήδη ψηφίστηκαν κοστίζουν 0,55% άρα αυτή τη στιγμή το σενάριο βάσης προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5-3,55% δηλαδή οριακά πάνω από τον επίσημο στόχο. Αυτό θα αποτυπωνόταν και επίσημα στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής για την περίοδο 2019-2023 αλλά η κατάθεσή του στη Βουλή θα αναβληθεί πιθανότατα για τον Σεπτέμβριο προκειμένου να κατατεθεί μαζί με τον προϋπολογισμό.