Την προσεχή Τετάρτη 21 Νοεμβρίου η τρόικα δημοσιοποιεί την πρώτη της μεταμνημονιακή έκθεση, ενώ την ίδια ημέρα κατατίθεται στην Βουλή το σχέδιο του προϋπολογισμού, χωρίς να προβλέπεται περικοπή συντάξεων.
Σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες η έκθεση δεν θα είναι και τόσο κολακευτική για την Ελλάδα, αφού οι ελεγκτές έχουν διαπιστώσει σημαντικές καθυστερήσεις σε καίριας σημασίας μεταρρυθμίσεις για τις οποίες η ελληνική πλευρά είχε δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει, αλλά δυστυχώς έχουν περάσει τα χρονικά περιθώρια και δεν έχουν γίνει.
Ειδικότερα στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες το κοντέρ έγραφε λίγο χαμηλότερα από τα 3 δις ευρώ και με τους ρυθμούς που γίνεται η αποπληρωμή τους δεν αναμένεται να μηδενιστούν έως το τέλος του έτους όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Στο άλλο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων επίσης καταγράφονται καθυστερήσεις. Τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα για ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και Ελληνικό δεν έχουν τηρηθεί. Επίσης παρατηρείται σοβαρή καθυστέρηση, αν όχι ματαίωση στο θέμα της Εγνατίας, ενώ το ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας έχει πραγματικά βαλτώσει.
Στη βάση καθυστερήσεων και διαπιστώσεων μεταρρυθμιστικής χαλάρωσης, η έκθεση της Κομισιόν δεν ανάβει πράσινο φως για την ενεργοποίηση των υπό αίρεση μέτρων για το χρέος τα οποία συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο. Όπως είναι γνωστό η έκθεση θα κρίνει την επιστροφή των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
Προϋπολογισμός 2019
Την Τετάρτη θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 που θα προβλέπει πλεόνασμα 3,6% το 2019 με παράλληλη εφαρμογή θετικών μέτρων ύψους 900 εκατ. ευρώ, χωρίς να θιγούν οι συντάξεις. Το EWG άναψε το πράσινο φως στην Αθήνα για τον προϋπολογισμό του 2019 ο οποίος θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 2,5% την επόμενη χρονιά από 2% φέτος. Πάντως μετά τις συντάξεις η κυβέρνηση βάζει στο προεκλογικό παιχνίδι και την ακύρωση του μέτρου της περικοπής του αφορολόγητου ορίου που προβλέπεται να ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020. Οι αποφάσεις για το αφορολόγητο είναι ακόμη πρώιμες, ενώ η σπουδή κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης να το βάλουν από τώρα στο «κάδρο» με τις προεκλογικές παροχές δεν άρεσε καθόλου στις Βρυξέλλες που έχουν ζητήσει από την Αθήνα να κρατήσει χαμηλούς τόνους.
Εξάλλου, στο σημερινό Eurogroup δεν πρόκειται να υπάρξουν επίσημες αποφάσεις και ανακοινώσεις για τη μη περικοπή των συντάξεων. Η σύνοδος είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης με στόχο να υπάρξουν βήματα προόδου εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα συνέλθει στις 13-14 Δεκεμβρίου στη βελγική πρωτεύουσα. Έτσι η τυπική έγκριση για την απόσυρση του μέτρου θα δοθεί στην τελευταία σύνοδο της χρονιάς που θα συγκληθεί στις 3 Δεκεμβρίου.
Και εκεί θα μάθουμε τι ακριβώς θα συμβεί με τις συντάξεις. Αν θα ακυρωθεί το μέτρο ή εάν απλά μετατεθεί η συνδεθεί με ρήτρα επίτευξης του στόχου για το πλεόνασμα.
Του Θανάση Παπαδή