Site icon NewsIT
18:05 | 26.05.11

«Κλείδωσε» η πώληση του ΟΤΕ – Επιστολή Παπακωνσταντίνου στη Deutsche Telecom

«Κλείδωσε» η πώληση του ΟΤΕ – Επιστολή Παπακωνσταντίνου στη Deutsche Telecom
Newsit Newsroom

«Κάλεσμα» στην Deutsche Telecom να «κλείσουν» την συμφωνία για την αγορά του 10% του ΟΤΕ απηύθυνε ήδη η κυβέρνηση!

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα την Πέμπτη «απέστειλε επιστολή στην διοίκηση της Deutsche Telekom, για την εκκίνηση της διαδικασίας», σε συνέχεια των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Οργανισμού.

Στόχος του υπουργείου είναι να βάλει στα κρατικά ταμεία άμεσα 400 εκατ. ευρώ, αλλά και να δώσει ένα ισχυρό «σήμα» στις αγορές ότι προχωρά άμεσα το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων.

Ανώτερα στελέχη του υπ. Οικονομικών δήλωναν πως ενδεχομένως και μέσα στο σαββατοκύριακο θα υπάρξει συνάντηση με την γερμανική πλευρά, που θα ξεκαθαρίσει έως ποιο ποσοστό ενδιαφέρεται να αγοράσει, από το συνολικά 16% που διαθέτει προς πώληση το Δημόσιο.

Αν και οι όροι για το 10% είναι σαφείς και καθορισμένοι, εφόσον οι Γερμανοί δηλώσουν ενδιαφέρον για ποσοστό 11%-16% τότε θα γίνει παζάρι και για τους όρους (και τυχόν premium στην τιμή που θα διατεθεί το επιπλέον ποσοστό) το οποίο θα αναλάβει να οριστικοποιήσει ο σύμβουλος που θα επιλεγεί από το δημόσιο στις αρχές Ιουνίου.

Οι αποκρατικοποιήσεις θα ξεκινήσουν από τον ΟΤΕ, τον οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει πλήρως. Η πρώτη κίνηση θα αφορά στην άσκηση του δικαιώματος του Δημοσίου, βάσει της υφιστάμενης συμφωνίας, για να προχωρήσει η γερμανική εταιρία στην απόκτηση του συγκεκριμένου ποσοστού του ΟΤΕ.

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τις άλλες επιχειρήσεις, τι οποίες επιθυμεί να αποκρατικοποιήσει η κυβέρνηση έως το τέλος του έτους (ΤΤ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ κ.λπ.).

Στην τελική ευθεία μπαίνει από το υπουργείο Οικονομικών και η σύσταση του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο θα είναι ένα «νομικό κέλυφος» όπου θα εντάσσονται τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία και εκεί … «ό,τι μπαίνει, δεν θα βγαίνει». Από τη στιγμή δηλαδή που θα του εκχωρείται ένα περιουσιακό στοιχείο για αποκρατικοποίηση, δεν θα μπορεί να αναστραφεί η απόφαση ιδιωτικοποίησής του.

Η μορφή που θα έχει το «κέλυφος» (πχ ΑΕ, ΝΠΔΔ κλπ) δεν έχει αποφασιστεί, αλλά θα υπάρχει κάποιας μορφής τεχνική βοήθεια από την Τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας είχαν και σήμερα συνάντηση με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, που τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις αυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρόικα: συναίνεση με το ζόρι και αποκρατικοποιήσεις όπως τις θέλουμε εμείς!

Οι Γερμανοί θέλουν το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Γιούνκερ: “Χρειάζονται περισσότερες αποκρατικοποιήσεις

Γιούνκερ: Ζητεί επίβλεψη των αποκρατικοποιήσεων απο ανεξάρτητη υπηρεσία

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version