Με απόφασή του το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση γνωστού δικηγόρου και πρώην βουλευτή, κρίνοντας ότι δεν αποτελεί συμπληρωματικό στοιχείο η «ανώνυμη καταγγελία» για φοροδιαφυγή πολίτη, ούτε επίσης αποτελεί «συμπληρωματικό στοιχείο» η λεγόμενη “πληροφοριακή έκθεση ελέγχου φορολογίας εισοδήματος» του ΣΔΟΕ.
Η απόφαση αυτή του ΣτΕ, κινείται στο πνεύμα της περσινής απόφασης της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων είναι πενταετής και οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής είναι αντισυνταγματικές, κλείνοντας έτσι εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις.
Βέβαια οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι εφόσον προκύψουν πραγματικά «συμπληρωματικά στοιχεία» ο χρόνος παραγραφής επεκτείνεται στην δεκαετία.
“Αθώοι” οι 34 δικηγόροι
Η νέα σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αφορά την περίπτωση «ανώνυμης καταγγελίας» σύμφωνα με την οποία 34 δικηγόροι των Αθηνών φοροδιαφεύγουν. Ο ενας εξ αυτών των 34, ο οποίος προσέφυγε στη Διοικητική Δικαιοσύνη καθως η ΙΓ΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών του καταλόγισε διορθωτικό φόρο εισοδήματος και πρόσθετο φόρο λόγω ανακρίβειας των φορολογικών δηλώσεων του, δικαιώθηκε σήμερα.
Τι ισχύει για την παραγραφή των υποθέσεων
Το ΣτΕ επανέλαβε τις θέσεις της περσινής απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και υπό το πρίσμα της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας «ο φορολογικός έλεγχος πρέπει να διενεργείται, κατ΄ αρχής, εντός της πενταετίας.
Αν υπάρχει παρέκκλιση, τότε εντός της 10ετίας, αν υπάρξουν «συμπληρωματικά στοιχεία», δηλαδή στοιχεία αποδεικτικά της ύπαρξης μη δηλωθέντος φορολογικού εισοδήματος, τα οποία δικαιολογημένα δεν είχε υπόψη της η φορολογική αρχή κατά την πενταετία».
“Αθώοι” και οι τραπεζικοί λογαριασμοί
Ακόμη, η σημερινή απόφαση επαναλαμβάνει ότι στοιχεία για υπόλοιπο ή και κίνηση Τραπεζικών λογαριασμών στην χώρα, δεν αποτελούν «συμπληρωματικά στοιχεία» ικανά να δικαιολογήσουν -εν όψει και των επιταγών της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας- την επιμήκυνση της κατ΄ αρχής πενταετία προθεσμία παραγραφής».
Στην συνέχεια οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν ένα ακόμη βήμα κρίνοντας ότι δεν αποτελούν «συμπληρωματικά στοιχεία», που να δικαιολογούν την επιμήκυνση των φορολογικών έλεγχων πέραν της πενταετίας η «ανώνυμη καταγγελία» στις φορολογικές αρχές για φοροδιαφυγή και η γνωστή «πληροφοριακή έκθεση ελέγχου φορολογίας εισοδήματος» του ΣΔΟΕ η οποία αποτελεί προπαρασκευαστική πράξη για τον έλεγχο της φορολογικής αρχής.