Με τον φόβο ότι θα κουρευτούν ή θα υποτιμηθούν οι αποταμιεύσεις τους, πολλοί Έλληνες "στράγγιξαν" τους λογαριασμούς τους, επενδύοντας σε αγαθά πολυτελείας.
“Μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο οι πολίτες αγόραζαν πολλά πράγματα για να προστατεύσουν τα χρήματά τους”, σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Ανδρέας Τριανταφυλλίδης.
Ήταν πρόσφατο άλλωστε και το παράδειγμα της Κύπρου, όταν πρι από δύο χρόνια “κουρεύτηκαν” οι καταθέσεις των πολιτών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Από τις 27 Ιουνίου που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέχρι και τις 10 Ιουλίου που είχε κορυφωθεί ο φόβος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τα προϊόντα πολυτελείας “εξαφανίστηκαν” από τα ράφια.
Οι πωλήσεις σε ρολόγια, κοσμήματα και ηλεκτρονικά είδη (smartphones και υπολογιστές) αυξήθηκαν 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους επισήμανε ο Ανδρέας Τριανταφυλλίδης.
Το απρόσμενο κύμα δαπανών πυροδοτήθηκε από την επιβολή capital control με ημερήσιο όριο ανάληψης το ποσό των 60 ευρώ. Οι κάρτες και οι ηλεκτρονικές μεταφορές χρημάτων χρησιμοποιήθηκαν όσο ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα.
Με 500.000 πιστωτικές κάρτες να έχουν εκδοθεί τις τελευταίες ημέρες, οι συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 130% σύμφωνα με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
“Την περασμένη εβδομάδα είχαμε πολλούς πελάτες. Ήθελαν να αγοράσουν ό,τι μπορούσαν από φόβο μήπως χάσουν τις μισές αποταμιεύσεις τους”, σημείωσε η Stephanie, πωλήτρια σε κοσμηματοπωλείο στο Κολωνάκι.
Κοσμήματα από χρυσό και ρολόγια πολυτελείας, μερικά από τα οποία κοστίζουν έως και 6.000 ευρώ, εξαφανίστηκαν από όχι ιδιαίτερα πλούσιους πελάτες ηλικίας από 30 έως 50 ετών, προσέθεσε η 28χρονη υπάλληλος.
“Έλληνες. Δεν τους καταλαβαίνω. Ποτέ δεν θα ξόδευα τα χρήματά μου σε αυτούς τους καιρούς”, υπογράμμισε.
Από τότε που υπήρξε συμφωνία με τους εταίρους και καθησυχάστηκαν οι ανησυχίες περί Grexit, οι Έλληνες αντικαταστάθηκαν από τη συνηθισμένη τουριστική πελατεία.
Πηγή: news.com.au