Τραγικές συνέπειες αναμένεται να έχουν τα νέα δεδομένα για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Όπως δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στο Νίκο Ευαγγελάτο ο δικηγόρος με ειδίκευση στα κόκκινα δάνεια, Γιώργος Νικολακόπουλος, 200.000 οικογένειες που είχαν πάρει στεγαστικό δάνειο το οποίο πλέον δεν μπορούν να αποπληρώσουν αφού έχουν προχωρήσει οι δικαστικές διαδικασίες, κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.
Είπε ακόμα ότι μέσα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι στην πλειοψηφία τους δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια αλλά και κάποια καταναλωτικά ή πιστωτικές κάρτες. Ο κ. Νικολακόπουλος είπε ακόμα ότι με την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας με βάση το νόμο Κατσέλη που έχει ήδη ξεκινήσει, ένα μεγάλο μέρος αυτών δεν θα έχει καμία προστασία μέσω του Νόμου Κατσέλη ή μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας. Από αυτές τις 200.000 οι μισοί και παραπάνω είναι στην διακεκαυμένη ζώνη. Είναι ένα πλήθος δανειοληπτών που κινδυνεύουν άμεσα και περνούν τις 100.000! Σημείωσε μάλιστα ότι αν κάνουμε τον πολλαπλασιασμό επι τρία – με έναν μέσο όρο οικογένειας – τότε, μιλάμε για 300.000 Έλληνες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους!
Κι αυτό, όπως είπε ο κ. Νικολακόπουλος, γιατί δεν έχουν γίνει οι μειώσεις των αντικειμενικών αξιών παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σημείωσε μάλιστα ότι η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων ήταν καλόπιστοι και συνεπείς δανειολήπτες και δεν ήταν μπαταχτσήδες οι οποίοι έφαγαν τα χρήματα από τις τράπεζες και τώρα έχουν μειωθεί οι μισθοί τους ή έχουν μείνει άνεργοι και το μόνο τους αποκούμπι είναι το σπίτι τους. Αν το χάσουν κι αυτό θα θρηνήσουμε θύματα. Πρόσθεσε επίσης ότι οι άνθρωποι αυτοί που έχουν ήδη καταβάλλει μεγάλα ποσά στις τράπεζες όχι μόνο θα χάσουν το ακίνητό τους αλλά και όσα χρήματα έχουν δώσει μέχρι σήμερα. Σε έναν ενδεχόμενο πλειστηριασμό, ο πλειοδότητς θα δώσει ελάχιστα για να το αποκτήσει επειδή έχουν πέσει οι τιμές και έτσι ο άνθρωπος που χάνει το σπίτι του βρίσκεται ακόμα χρεωμένος! Επίσης, θα κινδυνεύει και η υπόλοιπη περιουσία των εγγυητών και θα ζήσουμε εικόνες Ισπανίας.
Ο εφιάλτης όμως δεν τελειώνει εδώ. Στην ίδια κατηγορία είναι και όσοι έχουν πάρει επιχειρηματικά δάνεια. Όπως είπε ο κ. Νικολακόπουλος, ο επιχειρηματίας που καλόπιστα έβαλε υποθήκη το σπίτι του βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση. Είπε ακόμα ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν τα προσημειωμένα ακίνητα είναι περίπου 50.000. «Είναι οικογένειες που έχουν υπογράψει όλοι. Δεν έδωσαν αέρα στην τράπεζα και αντί να τους επιβραβεύσει τους παίρνει την επιχείρηση αλλά και το σπίτι τους!»
Συνοψίζοντας, συνολικά 150.000 σπίτια κινδυνεύουν να βγούν άμεσα στο σφυρί και αν και αυτό το πολλαπλασιάσει επι τρία κοντεύουμε το μισό εκατομμύριο!
Τέρμα η προστασία της πρώτης κατοικίας που έχει δοθεί ως εγγύηση για τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr «ο κύβος ερρίφθη» και η προστασία από πλειστηριασμούς αφορά μόνο στα στεγαστικά δάνεια και την πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία ως 300.000 ευρώ (από 375.000 που ήταν το όριο στο νόμο Κατσέλη).
Οσον αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια θα ακολουθηθεί ένα μοντέλο αναδιοργάνωσης και εξυγίανσης των επιχειρήσεων, που σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οι σημερινοί ιδιοκτήτες θα χάσουν τις επιχειρήσεις τους.
Το μοντέλο σε γενικές γραμμές θα λειτουργεί ως εξής: Η τράπεζα θα καλεί τον επιχειρηματία που χρωστά δάνεια και θα του προτείνει να βάλει χρήματα στην επιχείρησή του. Αν αυτό το κάνει, τότε θα συμμετέχει και η ίδια η τράπεζα είτε με χορήγηση νέου δανείου, είτε με ρύθμιση του παλιού ή και με τους δύο τρόπους, ώστε το νέο σχήμα να είναι βιώσιμο και να μην πνίγεται από το χρέος προς την τράπεζα.
Στην περίπτωση που ο επιχειρηματίας αρνηθεί τότε η τράπεζα θα κάνει συμφωνία με επενδυτή που ενδιαφέρεται να επενδύσει και που η ίδια θα έχει βρει, ο παλιός επιχειρηματίας θα χάνει την επιχείρησή του ή θα διατηρεί ένα πολύ μικρός ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο (ανάλογα με την περίπτωση) και ουσιαστικά η ιδιοκτησία της επιχείρησης και το μάνατζμεντ θα περνά στα χέρια του νέου επενδυτή. Το μοντέλο αυτό ανοίγει την πόρτα να μπουν στην ελληνική οικονομία και funds που ειδικεύονται στις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και στην είσπραξη των “κόκκινων δανείων”.
Οι ρυθμίσεις αυτές θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα οριστικοποιηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ και του ΚΥΣΚΟΙΠ με τη συμμετοχή για πρώτη φορά και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ύστερα από διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο, το οποίο σημειωτέον θέλει χαμηλότερο όριο “προστασίας” της πρώτης κατοικίας από “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια, ενώ επιθυμεί διακαώς την αναδιάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων με την είσοδο νέων επενδυτών.