Μπορεί να μην διαφαίνεται στον ορίζοντα σοβαρό ενδεχόμενο εμπλοκής στην κατάθεση του νέου πλαισίου που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη, ωστόσο η τελική συμφωνία πάει από αναβολή σε αναβολή.
Πηγές από την κυβέρνηση αναφέρουν πως δεν αποκλείεται τελικά το νομοσχέδιο να έρθει στην Βουλή προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα και όχι αυτή όπως τουλάχιστον μέχρι λίγες ημέρες πριν έλεγαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
[read4more]
Οι δανειστές δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από το σχέδιο που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση και εγείρουν συνεχώς και νέες απαιτήσεις, θέλοντας να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση και να αποτρέψουν την είσοδο στην ρύθμιση, όλων εκείνων που ενώ μπορούν δεν θέλουν να πληρώσουν και προτιμούν να ενταχθούν σε κάποιο καθεστώς προστασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται διορθώσεις ενώ το νέο κριτήριο που εξετάζεται να προστεθεί θα πετάει εκτός του πλαισίου προστασίας όσους διαθέτουν σημαντική κινητή περιουσία, δηλαδή τραπεζικές καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αρχικό σχέδιο των αλλαγών στον νόμο Κατσέλη, δεν προβλεπόταν κριτήριο αποκλεισμού δανειοληπτών με βάση την κινητή τους περιουσία. Το ύψος των καταθέσεων σχεδιαζόταν να λαμβάνεται υπόψη από τις τράπεζες για τη διαμόρφωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του δανείου. Πλέον, φαίνεται ότι οι συζητήσεις οδηγούν στη διαμόρφωση ενός ακόμα κριτηρίου, το οποίο θα συσχετίζει το ύψος της οφειλής με το ύψος της κινητής περιουσίας του δανειολήπτη και πέραν ενός προκαθορισμένου ορίου αυτός θα χάνει το δικαίωμα υπαγωγής στην ευνοϊκή ρύθμιση.
Τα κόκκινα δάνεια καθώς και το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της σημερινής έκθεσης της Κομισιόν στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Η έκθεση αναμένεται να καταγράφει καθυστερήσεις σε μια σειρά προαπαιτουμένων δράσεων, πολλά εκ των οποίων θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Χαρακτηριστικό παράδειγμα καθυστερήσεων αποτελεί ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ όπου μετά από αλλεπάλληλες αναβολές κατέληξε άγονος. Τώρα η κυβέρνηση τρέχει να καλύψει το χαμένο έδαφος έως την τελευταία στιγμή με μια άτυπη παράταση της προθεσμίας ικανοποίησης των προαπαιτουμένων έως τις 8 Μαρτίου ενώ αύριο Πέμπτη αναμένεται η κατάθεση νομοσχεδίου αναφορικά με τη ΔΕΠΑ.
Η Κομισιόν στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα μια ακόμα έκθεση αναφορικά με τις μακροοικονομικές ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας αυξάνοντας έτσι το επίπεδο παρακολούθησης στο μεταμνημονιακό περιβάλλον. Αύριο Πέμπτη τα ευρήματα των εκθέσεων αναμένεται να συζητηθούν στη συνεδρίαση του EwG ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται το μήνυμα που θα εκπέμψει ο Πιέρ Μοσκοβισί μετά τη συνάντηση που θα έχει στις 9.30 το πρωί της Πέμπτης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη βάση των ευρημάτων της έκθεσης με επικαιροποίηση της λίστας των προαπαιτούμενων έως και την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup στις 11 Μαρτίου, το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσει εάν θα δώσει πράσινο φως ή θα βάλει στον «πάγο» την έγκριση για εκταμίευση δόσης 1 δισ. ευρώ.
Από τις εξελίξεις των επομένων ημερών άλλωστε θα εξαρτηθεί και το ακριβές χρονοδιάγραμμα της επόμενης εξόδου του ελληνικού δημοσίου στις αγορές εντός Μαρτίου με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου.