Οικονομία

Κόλαφος η έκθεση της τρόικας για τη φοροδιαφυγή – Κάντε αυτόνομο τον γραμματέα εσόδων για να μην γίνονται πολιτικές παρεμβάσεις – Καταργήστε το ΣΔΟΕ

- Η τρόικα αναφέρει πως η Μονάδα Είσπραξης του δημοσίου είναι υποστελεχωμένη, χωρίς γραφεία και υπολογιστές
- Προτείνει ποινές ακόμα και στο Δημόσιο για τις καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ
- Να ασκείται ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή ανεξαρτήτως αν ο φορολογούμενος καταβάλλει το φόρο που βεβαιώνεται
- Θέατρο του παραλόγου από την τρόικα: Οι μισθοί των ελεγκτών είναι αντικίνητρο για τις προσλήψεις
- ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΣΤΟ NEWSIT

H τρόικα λίγες ημέρες πριν φτάσει στην Ελλάδα δείχνει τα δόντια της με μία έκθεση καταπέλτη που στην ουσία βάζει κατακόκκινη κάρτα στο υπουργείο Οικονομικών για τις επιδόσεις του στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, κάνοντας λόγο πως ακόμα ο μηχανισμός ελέγχου είναι ευάλωτος σε πολιτικές παρεμβάσεις και στη διαφθορά.

Από την απόρρητη έκθεση που βλέπει το φως της δημοσιότητας μέσω του δικτυακού τόπου της συνδικαλιστικής παράταξης των εφοριακών ΑΣΚΙ που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ διαφαίνεται η απογόητευση των δανειστών για μία ανεξάρτητη και αποτελεσματική φορολογική διοίκηση.

Στην έκθεση γίνεται λόγος πως οι όποιες μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι αποσπασματικές, καθώς βασικοί τομείς του φορολογικού μηχανισμού παραμένουν χωρίς στελέχη, ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει στον νέο γενικό γραμματέα δημοσίων εσόδων για τον οποίο αναφέρει πως ουσιαστικά δεν είναι αυτόνομος από την πολιτική ηγεσία.

Μάλιστα για τον Γενικό γραμματέα ζητά να γίνουν άμεσα νομοθετικές ενέργειες για την αυτονόμησή του, προκειμένου όπως αναφέρουν να μην υπάρχει η δυνατότητα πολιτικών παρεμβάσεων. Μάλιστα, ζητούν ουσιαστικά την κατάργηση του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και την ένταξή του στη νέα αυτόνομη υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Ουσιαστικά η τρόικα με αυτές τις συστάσεις δηλώνει ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα της χώρας και στην κυβέρνηση κατά συνέπεια και άρα για να μην υπάρχουν παρεμβάσεις ακόμα και σε αυτή την εποχή της κρίσης, πρέπει οι μηχανισμοί φοροελέγχου να αυτονομηθούν.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η τρόικα στην ουσία κατηγορεί την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην πρόσληψη νέων ελεγκτών, επειδή όπως σημειώνει η αμοιβή τους με βάση το ενιαίο μισθολόγιο θα είναι κάτω των 700 ευρώ. 

Κόκκινη κάρτα δίνει όμως η τρόικα και για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών στο δημόσιο και σημειώνει πως ενώ ο στόχος είσπραξης για το 2012 ήταν 2 δισ. ευρώ, τελικά έχουν εισπραχθεί μόνο 1,1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, για να μην συνεχιστούν αυτές οι απογοητευτικές επιδόσεις η τρόικα ζητά ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός να επικεντρωθεί πρωτίστως στους 1.500 μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι σύμφωνα με την έκθεση χρωστούν στο δημόσιο 5,5 δισ. ευρώ. Τέλος, σε αυτό τον τομέα ζητούν ενίσχυση των υπηρεσιών είσπραξης με επιπλέον προσωπικό και να υπάρξει επιτέλους μηχανοργάνωση.

Η τρόικα παράλληλα αφήνει σαφέστατες αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα καθώς όπως σημειώνουν δεν έχει εκδώσει την απόφαση για τις έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος όσων ελέγχονται παρά το γεγονός πως ο σχετικός νόμος έχει περάσει από τις αρχές του 2012. Επίσης, αιχμές αφήνουν και για το γεγονός πως υπάρχουν 60 ελεγκτές που έχουν εκπαιδευτεί από γάλλους ειδικούς αλλά ακόμα δεν μπορούν να εργαστούν γιατί δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Αυτό που δείχνει πάντως πως η τρόικα ξεχνάει κι αυτά που επιβάλλει είναι πως συστήνει την πρόσληψη 500 ελεγκτών ετησίως για τη διετία 2013-2013, αλλά σημειώνει πως ο μισθός που θα είναι κάτω των 700 ευρώ αποτελεί αντικίνητρο για τις προσλήψεις. Οι άνθρωποι δηλαδή που επέβαλαν τις τεράστιες απώλειες στους μισθούς στο δημόσιο, δηλώνουν τώρα πως αυτοί οι χαμηλοί μισθοί είναι αντικίνητρο.

Έντονη κριτική στο υπουργείο Οικονομικών ασκούν και για τις τεράστιες καθυστερήσεις στις επιστροφές του φόρου και μάλιστα σχολιάζουν αρνητικά το γεγονός πως μετά από 3,5 χρόνια από την υποβολή μίας αίτησης για επιστροφή ΦΠΑ, αυτό παραγράφεται και έτσι ο πολίτης για να το εισπράξει αναγκάζεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Οι σημαντικότερες συστάσεις είναι οι εξής:

Θεσμική Μεταρρύθμιση

– Να υπάρξει δήλωση της Κυβέρνησης που να καταδεικνύει ξεκάθαρα την πρόθεσή της να επιτευχθεί η απαραίτητη αυτονομία στη φορολογική διοίκηση, καθώς και την προθυμία της να εγκαταλειφθούν οι υφιστάμενοι διοικητικοί περιορισμοί προκειμένου αυτό να γίνει πράξη.
– Να ολοκληρωθούν οι προγραμματικές εργασίες της Ομάδας Εργασίας Θεσμικής Μεταρρύθμισης σύμφωνα με το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα.
– Η διαχείριση της διευκόλυνσης και της υλοποίησής της αυτονομίας να γίνει με τη σύγχρονη προσέγγιση διοίκησης έργου, με υποβολή μηνιαίων αναφορών προς τον Υπουργό Οικονομικών επί της συντελούμενης προόδου.

Λειτουργική Αξιολόγηση Δομών:

– Να συμπεριληφθεί το ΣΔΟΕ στη δομή της ΓΓΔΕ ως αρχικό βήμα για την ενσωμάτωσή του στη Φορολογική Διοίκηση.
– Να συμπεριληφθεί η ΓΓΠΣ στη δομή της ΓΓΔΕ.
– Οι λειτουργικές αρμοδιότητες φορολογικής πολιτικής να μεταφερθούν στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.
– Να θεσπιστεί λειτουργία διευκόλυνσης εμπορίου περιλαμβανόμενων των εξωτερικών επικοινωνιών καθώς και της υποστήριξης του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων (ICIS) εντός της Τελωνειακής Διοίκησης.
Είσπραξη Οφειλών
– Να ανανεωθεί η εστίαση της ΕΜΕΙΣ (‘Μονάδας Μεγάλων Οφειλετών’) με επίκεντρο τις εισπράξιμες μεγάλες οφειλές.
– Να στελεχωθεί πλήρως η υφιστάμενη ΕΜΕΙΣ και να συσταθεί παράλληλα δεύτερη ‘Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών’ για τη μεγιστοποίηση της είσπραξης οφειλών από τις 1500 μεγαλύτερες εισπράξιμες οφειλές κατά το 2013.

ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων

– Να καταργηθεί η υποχρέωση ελέγχου από τη ΔΟΥ ΜΕΦΟ των φορολογικών δηλώσεων των τελευταίων δέκα ετών.

-Να εφαρμοστεί το σύστημα επιλογής υποθέσεων προς έλεγχο βάσει κανόνων έως το τέλος Φεβρουαρίου 2013.

Φυσικά Πρόσωπα Μεγάλου Πλούτου/Ελεύθεροι Επαγγελματίες Υψηλών Εισοδημάτων

– Να δημοσιευθεί η Υπουργική Απόφαση για την υλοποίηση Μεθόδων Εμμέσων Ελέγχων.

– Να μετακινηθούν 19 επιπλέον ελεγκτές στο ΔΕΚ Αθηνών και 11 στο Θεσσαλονίκης.

– Τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργούνται στη διευρυμένη δεξαμενή υποθέσεων να παρακολουθούνται στενά και να αναπροσαρμοστούν τα κριτήρια επιλογής, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν σε ελεύθερους επαγγελματίες (π.χ. γιατρούς, δικηγόρους).

Επίλυση Διαφορών

– Να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί η υποχρεωτική διαδικασία διοικητικής επίλυσης διαφορών που απαιτείται δυνάμει του Μνημονίου.

– Προσλήψεις Ελεγκτών

– Να επιταχυνθεί η εξωτερική πρόσληψη των επιπλέον 200 νέων ελεγκτών ώστε να διασφαλιστεί η εκπλήρωση της δεσμευτικής υποχρέωσης που έχει αναληφθεί για το τέλος Μαρτίου.

– Να αυξηθεί ο αριθμός των εξωτερικά προσλαμβανόμενων ελεγκτών εντός του πλαισίου των περιορισμών που ισχύουν για το σύνολο της κυβέρνησης ως προς την ιεράρχηση προτεραιοτήτων και τις προσλήψεις (την περίοδο 2013-14 θα χρειαστούν επιπλέον 500 εξωτερικά προσλαμβανόμενοι ελεγκτές ετησίως—μάλιστα ευκταίο θα ήταν πολλοί από αυτούς να διαθέτουν πτυχίο νομικής).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δικαστικοί υπάλληλοι: “Γιατί αρνηθήκαμε να δούμε την τρόικα”

Τα τέσσερα αγκάθια με την τρόικα

Απολύσεις στο Δημόσιο: Πιέζει η τρόικα για νέο σχέδιο – Προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δόσεων

Έρχεται η τρόικα! Οι άγριες διαθέσεις των δανειστών και ο εκνευρισμός Σαμαρά

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα