Η Κομισιόν έτριψε στα μούτρα της Ιταλίας το ελαφρώς διορθωμένο προσχέδιο προϋπολογισμού που είχε υποβάλει τις περασμένες ημέρες η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί η Επιτροπή να δεχτεί τέτοιον προϋπολογισμό.
«Με αυτό που η ιταλική κυβέρνηση έχει βάλει το τραπέζι, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος η χώρα να βυθισθεί στην αστάθεια…Η εκκίνηση μίας ” διαδικασίας υπερβάλλοντος ελλείμματος” με βάση το χρέος είναι δικαιολογημένη», είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις.
«Κατόπιν αξιολόγησης του αναθεωρημένου προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε στις 13 Νοεμβρίου, η Επιτροπή επιβεβαιώνει την ύπαρξη ιδιαιτέρως σοβαρής περίπτωσης – μη συμμόρφωσης με τη σύσταση που είχε απευθυνθεί στην Ιταλία από το Συμβούλιο στις 13 Ιουλίου 2018», αναφέρεται. Η Επιτροπή είχε ήδη εκδώσει γνώμη στις 23 Οκτωβρίου 2018, με την οποία εντοπίζεται ιδιαιτέρως σοβαρή μη συμμόρφωση στο αρχικό ΣΔΠ που παρουσίασε η Ιταλία στις 16 Οκτωβρίου 2018.
Με την κίνηση αυτή η Κομισιόν οδηγείται στο να ξεκινήσει μια διαδικασία, η οποία θα μπορούσε να καταλήξει στην επιβολή κυρώσεων. Ανάμεσα σε αυτές μπορεί να είναι το πάγωμα των κοινοτικών πόρων και η υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, όπως της Ελλάδας.
Οι κρίσιμοι τρεις μήνες για την Ιταλία και την ΕΕ
Σύμφωνα με το Reuters υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες που θα κρίνουν τις εξελίξεις όσον αφορά το οικονομικό μέλλον της Ιταλίας μέσα στην ΕΕ.
26- 30 Νοεμβρίου: Θα εγκριθεί από τις χώρες της ευρωζώνης η πρόταση της Κομισιόν. Η προθεσμία είναι έως τις 5 Δεκεμβρίου. Από εκεί και πέρα η Κομισιόν μπορεί να ξεκινήσει την επίσημη έναρξη της διαδικασίας κυρώσεων.
3 Δεκεμβρίου: Συνεδριάζουν στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Εκεί, η Ελλάδα θα πάρει το επίσημο ναι για την κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων. Όμως, το θέμα δεν θα είναι η Ελλάδα αλλά η Ιταλία. Εάν η Κομισιόν έχει ήδη προβεί στη σύσταση για διαδικασία κυρώσεων, το Eurogroup θα μπορούσε να την υιοθετήσει επισήμως.
13- 14 Δεκεμβρίου: Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Το πιθανότερο είναι να δοθεί στη Ρώμη μία τρίμηνη προθεσμία να διορθώσει τις αποκλίσεις της από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Ενδεχομένη απροθυμία της ιταλικής πλευράς να συμμορφωθεί θα οδηγήσει στην επιβολή προστίμου ές και 0,5% του ΑΕΠ, μαχαίρι δισεκατομμυρίων ευρώ στα δάνεια της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας, των οποίων η Ιταλία πέρυσι ήταν ο κορυφαίος δικαιούχος και υπαγωγή σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Με πληροφορίες από naftemporiki