Οικονομία

Κομισιόν: «Εξετάζουμε διάφορες επιλογές για τη στήριξη των εργαζομένων και των τουριστικών επιχειρήσεων στην πληγείσα Θεσσαλία»

Ανοικτό το ενδεχόμενο επιπλέον στήριξης σε εργαζομένους και σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου στη Θεσσαλία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους, μετά και από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, αφήνει η Κομισιόν, σε απάντησή της σε σχετικό ερώτημα – αίτημα της Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Έλενας Κουντουρά για πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη.

Στην απάντησή της στην Έλενα Κουντουρά εκ μέρους της Κομισιόν, η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, τονίζει ότι: «Η Επιτροπή εξετάζει διάφορες επιλογές για την παροχή στήριξης σε εργαζομένους και επιχειρήσεις στη Θεσσαλία μέσω ολοκληρωμένων συστημάτων που θα τους επιτρέψουν να προσαρμοστούν στις αλλαγές και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους ενόψει των επακόλουθων προκλήσεων, ιδίως μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.»

Επιπλέον, όπως αναφέρει, «το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) μπορεί να καλύψει μέρος των δαπανών για ενέργειες έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης που βαρύνουν τις δημόσιες αρχές», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ζήτησε επίσημα την ενεργοποίηση του Ταμείου στις 20 Νοεμβρίου 2023.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι η Κομισιόν, παρότι επισημαίνει ότι εξετάζει διάφορες επιλογές, δεν τις συγκεκριμενοποιεί.

Η Έλενα Κουντουρά είχε καταθέσει ερώτηση για τον αντίκτυπο στον τομέα του τουρισμού στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Ελλάδας και είχε ζητήσει η Κομισιόν να τοποθετηθεί για τη δυνατότητα χρηματοδοτικής υποστήριξης των επαγγελματιών από υπάρχοντα ή νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Συγκεκριμένα, η Ευρωβουλευτής είχε αναφερθεί στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά οι επαγγελματίες και ειδικότερα οι τουριστικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Θεσσαλίας και άλλων πληγεισών περιοχών, με τις αποζημιώσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση να μην επαρκούν να καλύψουν την ασύλληπτη καταστροφή.

Ακολουθούν η ερώτηση της Ευρωβουλευτή Έλενας Κουντουρά που κατέθεσε στις 31 Οκτωβρίου και η πλήρης απάντηση της Επιτρόπου Ελίζα Φερέιρα στις 18 Δεκεμβρίου.

EΡΩΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΛΕΝΑΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003237/2023

προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Έλενα Κουντουρά

Θέμα:  Μέτρα για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου των φυσικών καταστροφών στον τομέα του τουρισμού στις πληγείσες περιοχές της Ελλάδας

Οι σαρωτικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου που έπληξαν τη Θεσσαλία, την Εύβοια και άλλες περιοχές της Ελλάδας επέφεραν ανυπολόγιστες ζημιές για τις τοπικές κοινωνίες και συνεχίζουν να φέρνουν σε απόγνωση τους κατοίκους, αγρότες, κτηνοτρόφους και επαγγελματίες. Οι αποζημιώσεις που έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση δεν επαρκούν για να καλύψουν την ασύλληπτη καταστροφή. Ενδεικτικά, ο τουρισμός στη Μαγνησία  υφίσταται ακόμη απώλειες σε πολλαπλά επίπεδα.

Τα τουριστικά καταλύματα έχουν υποστεί ζημιές δεκάδων χιλιάδων ευρώ από την καταστροφή εξοπλισμού και αναλώσιμων. Οι εποχικές επιχειρήσεις διέκοψαν βίαια τη λειτουργία τους. Ακόμη και όσες λειτουργούν τη χειμερινή περίοδο και είναι προσβάσιμες οδικώς έχουν χαμηλές πληρότητες, δέχονται συνεχιζόμενες ακυρώσεις κρατήσεων και καλούνται να επιστρέψουν προκαταβολές που έχουν λάβει, με αποτέλεσμα να απειλείται η οικονομική βιωσιμότητά τους.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ είναι διαθέσιμα και ποιο είναι το ύψος των κονδυλίων που έχουν διοχετευθεί για τη στήριξη των επαγγελματιών και των ΜμΕ, συμπεριλαμβανομένων της εστίασης και των τουριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα;
  2. Ποια είναι η κατάσταση ως προς την απορρόφηση των εν λόγω κονδυλίων για το 2023, ειδικά στη Θεσσαλία–Μαγνησία, και ποια σχετικά αιτήματα έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα από την Ελλάδα;
  3. Σκοπεύει να προτείνει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου Ταμείου για τη στήριξη των επαγγελματιών και των ΜμΕ στον τομέα του τουρισμού, ώστε να αντιμετωπίζονται οι συνέπειες και ζημιές από τέτοιου είδους μελλοντικές καταστροφές;

Κατάθεση: 31.10.2023    

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΦΕΡΕΙΡΑ

E-003237/2023

Απάντηση της κ. Ferreira

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(18.12.2023)

  1. Κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020 στο πλαίσιο του REACT-EU διατέθηκαν στην Ελλάδα περίπου 5,2 δισ. EUR ειδικά για τη στήριξη των παραγωγικών επενδύσεων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και την αρωγή για τη νόσο COVID-19 (για το Περιφερειακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας το αντίστοιχο ποσό ήταν 85 εκατ. EUR). Συνολικά, περίπου 300 εκατ. EUR. έχουν διοχετευθεί άμεσα ή έμμεσα στο τουριστικό οικοσύστημα της Ελλάδας. Για την περίοδο 2021-2027 διατίθενται σχεδόν 2,7 δισ. EUR. για τη στήριξη των ΜΜΕ στην Ελλάδα (37 εκατ. EUR. στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας), εκ των οποίων 160 εκατ. EUR. για τη στήριξη του βιώσιμου τουρισμού (5,9 εκατ. EUR. στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας). Το τουριστικό οικοσύστημα επωφελείται επίσης από έμμεση στήριξη σε άλλους τομείς που υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
  2. Μέχρι σήμερα, για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020 έχουν δαπανηθεί σχεδόν 5,8 δισ. EUR. για τη στήριξη παραγωγικών επενδύσεων των ΜΜΕ και την αρωγή για τη νόσο COVID-19 στην Ελλάδα (δηλαδή 111 % του ποσού που διατέθηκε). Το αντίστοιχο ποσό για το Περιφερειακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας ανέρχεται σε 98 εκατ. EUR. (δηλαδή 115 % του ποσού που διατέθηκε). Σχετικές δαπάνες για την περίοδο 2021-2027 δεν έχουν δηλωθεί μέχρι στιγμής.
  3. Η Επιτροπή εξετάζει διάφορες επιλογές για την παροχή στήριξης σε εργαζομένους και επιχειρήσεις στη Θεσσαλία μέσω ολοκληρωμένων συστημάτων που θα τους επιτρέψουν να προσαρμοστούν στις αλλαγές και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους ενόψει των επακόλουθων προκλήσεων, ιδίως μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.Επιπλέον, το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) μπορεί να καλύψει μέρος των δαπανών για ενέργειες έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης που βαρύνουν τις δημόσιες αρχές. Η Ελλάδα ζήτησε επίσημα την ενεργοποίηση του ΤΑΕΕ στις 20 Νοεμβρίου 2023. 

 

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα