Προσωπικό της Επιτροπής βρίσκεται στην Αθήνα όπου εργάζεται με τους άλλους θεσμούς για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης. Επιπλέον στο πλαίσιο αυτής της αποστολής εξετάζει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τις ελληνικές αρχές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μέχρι τον Ιανουάριο (και… βλέπουμε), αναμένεται να διαρκέσει το “πάγωμα” της εφαρμογής των βραυχυπρόθεσμων μέτρων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μάικλ Ρέινς. Ειδικότερα, ανέφερε πως οι θεσμοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως “οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες”.
Παράλληλα ο εκπρόσωπος βρίσκει πως κάποιες χώρες μοιράζονται τις απόψεις αυτές και συνεπώς δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων και καταλήγει λέγοντας πως “αναμένουμε μια πλήρη έκθεση από τους θεσμούς ως τον Ιανουάριο”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Statement on #greece pic.twitter.com/7kmVmf0eQJ
— Michel Reijns (@MichelReijns) December 14, 2016
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έβαλε προσωρινά “στον πάγο” τις αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για κοινωνικές παροχές, όπως ανέφερε στο capital.gr εκπρόσωπος του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, απαντώντας στο ερώτημα εάν το γερμανικό αίτημα σχετικά με τον αντίκτυπο των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης θα οδηγήσει τον ESM σε δράση, ο εκπρόσωπος απάντησε:
“Για να τεθούν σε εφαρμογή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, απαιτείται επίσημη απόφαση από τα διοικητικά συμβούλια των EFSF και ESM. Μετά τις πρόσφατες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να δαπανήσει πρόσθετους δημοσιονομικούς πόρους για συντάξεις και ΦΠΑ, τα διοικητικά μας συμβούλια έχουν παγώσει προσωρινά τις αποφάσεις τους.
Οι Θεσμοί εξετάζουν την πιθανή επίδραση των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης στις δεσμεύσεις και τους στόχους που ορίζονται από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής του ESM. Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των EFSF και ESM θα αναλύσουν στη συνέχεια την αξιολόγηση των Θεσμών και θα αποφασίσουν ακολούθως πώς θα κινηθούν στη συνέχεια“.
Εκτός, μάλιστα, από τον πόλεμο μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ ο οποίος μαίνεται και θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες, ένα δεύτερο μέτωπο άνοιξε ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος λειτουργώντας ως… επικεφαλής του Eurogroup ζήτησε εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για τις εξαγγελίες Τσίπρα και μάλιστα τις χαρακτήρισε μονομερή ενέργεια!
Σύμφωνα επίσης με το πρακτορείο MNI το οποίο επικαλείται ανώτατο ευρωπαίο αξιωματούχο, δεν υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη στα ελληνικά πλεονάσματα από τον Μάιο. Ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρει ότι είμαστε σε πολιτικό αδιέξοδο για την Ελλάδα και χαρακτήρισε άσχημη χρονική στιγμή την δημοσίευση του άρθρου Τόμσεν εκ μέρους του ΔΝΤ και αναφέρεται και σε αυτά που θα πει η Μέρκελ στον έλληνα πρωθυπουργό, ότι δηλαδή μόνο το Eurogroup παίρνει αποφάσεις για την Ελλάδα.
Τέλος, το πιο σημαντικό είναι ότι ο ίδιος ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμά ότι η δεύτερη αξιολόγηση για την Ελλάδα μπορεί να φτάσει έως τον Μάρτιο!