Site icon NewsIT

Κομισιόν: Με αργούς ρυθμούς η προσπάθεια να γίνουν πιο πράσινες οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

22.02.2024 | 05:16
Κομισιόν: Με αργούς ρυθμούς η προσπάθεια να γίνουν πιο πράσινες οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Environmental technology concept. Sustainable development goals. SDGs.

Χαμηλό είναι το «σκορ» της Ελλάδας σε ότι αφορά τις προσπάθειες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) να γίνουν πιο «πράσινες».

Σύμφωνα με τη νέα ενδιάμεση αξιολόγηση της Κομισιόν για το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), μόλις το 19% των επιχειρήσεων της Ελλάδας διαθέτουν στρατηγική για να γίνουν πιο αειφόρες και να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα. Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 24% και σε χώρες όπως την Ιρλανδία φτάνει το 30%.

Αντίστοιχα, το 13% των ελληνικών επιχειρήσεων δεν αναλαμβάνει καμία δράση για πιο αποδοτική χρήση των φυσικών πόρων και υλικών, έναντι 9% πανευρωπαϊκά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 48% στη χώρα μας επένδυσε κάτω από 1% του ετήσιου τζίρου στην ενεργειακή και υλική αποδοτικότητα και άλλο ένα 45% επένδυσε λιγότερο από 10%.

Το πόρισμα της Κομισιόν είναι ότι τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση εν γένει στα πλαίσια του RRF για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφορούν περισσότερο μεγάλα σχέδια και επισκιάζουν τις μικρότερες επενδύσεις.

Πλέον η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει 11 από τα 24 οδόσημα που θέτει το Ταμείο. Εκ των υπολοίπων, 12 βρίσκονται υπό εφαρμογή και ένα σε υλοποίηση. Ξεχωριστή μνεία γίνεται για τη δράση έκπτωσης των εξόδων επιχειρήσεων για την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και το ψηφιακό μετασχηματισμό, η οποία έχει ολοκληρωθεί και εφαρμόζεται πλήρως.

Πέραν του πράσινου μετασχηματισμού και μιλώντας γενικότερα για την πρόοδο του RRF στις ελληνικές ΜμΕ, εντοπίζονται τα εξής θετικά και αρνητικά σημεία:

Θετικά:

  • Το περιβάλλον για νεοφυείς επιχειρήσεις έχει βελτιωθεί σημαντικά.
  • Η συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς είναι έντονη.
  • Η πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες είναι ταχύτερη.

Αντιθέτως,

  • Το διοικητικό βάρος παραμένει έντονο.
  • Η ψηφιοποίηση παραμένει χαμηλότερη.
  • Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση είναι δύσκολη

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version