- Μήνυμα σε Ολλανδία, Αυστρία, Σλοβενία και Σλοβακία από την Κομισιόν για το δανεισμό της Ελλάδας - "Μη ζητάτε σκληρά ανταλλάγματα από την Αθήνα" - Καθυστερημένη αντίδραση της Επιτροπής για τις εγγυήσεις - Μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχει "αποκωδικοποιηθεί" η συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας - Αλλαγή στάσης ήδη από την Αυστρία
Έστω και καθυστερημένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να τοποθετηθεί όσον αφορά στις εγγυήσεις που ζητούν κράτη-μέλη της Ευρωζώνης για να συμμετάσχουν στο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας. Η συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα θα δώσει εγγυήσεις στο Ελσίνκι πριν λάβει τα χρήματα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με τις Ολλανδία, Αυστρία και Σλοβακία να ζητούν κάτι ανάλογο, προκαλώντας αναταράξεις στο εσωτερικό της ευρωζώνης.
«Οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης δεν πρέπει να μιμηθούν το παράδειγμα της Φινλανδίας αξιώνοντας σκληρούς όρους σε αντάλλαγμα για την δεύτερη συμφωνία δανεισμού της Ελλάδας», διεμήνυσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.
«Θα πρέπει να αποφύγουμε το να υπάρξουν πολλές δεσμεύσεις, πολλές εξαρτήσεις από όρους, πολλές εγγυοδοσίες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, στέλνοντας μήνυμα στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αφού η συμφωνία Αθήνας-Ελσίνκι προκάλεσε προβληματισμό και αναταράξεις στο εσωτερικό της ευρωζώνης. Επισήμως, πάντως, καμία άλλη χώρα δεν έχει υποβάλει παρόμοιο αίτημα και όσα ακούγονται είναι υποθετικά σενάρια, σύμφωνα με την Κομισιόν.
Σύμφωνα με τον Αμαντέου Αλταφάζ, η συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας εξετάζεται από τις χώρες – μέλη της ευρωζώνης και οι σχετικές συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει στο επίπεδο του Συμβουλίου για να επιβεβαιωθεί ότι αντανακλούν το πνεύμα της απόφασης της 21ης Ιουλίου και ότι δεν εισάγουν στοιχεία στρέβλωσης της συμφωνίας.
Στόχος είναι όλες οι πτυχές να έχουν αποσαφηνιστεί έως το τέλος Αυγούστου, χωρίς, όμως, να υπάρχουν καταληκτικές προθεσμίες.
«Η ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας για το νέο δανεισμό της Ελλάδας είναι απαραίτητη για να καθησυχαστούν οι αγορές μετά τη νευρικότητα που επέδειξαν τις τελευταίες εβδομάδες και την ραγδαία αύξηση των spread των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων», είπε ο Αλταφάζ.
Μας… «χρυσώνει» το χάπι η Αυστρία
Μια από τις χώρες που έχουν ζητήσει να της δοθούν εγγυήσεις όπως στη Φινλανδία είναι η Αυστρία, που σήμερα όμως αποφάσισε να… «μαλακώσει» τη στάση της. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Αυστρία προτείνει τώρα να λάβουν εγγυήσεις για τα δάνεια που θα χορηγήσουν στην Ελλάδα, μόνο οι χώρες της Ευρωζώνης, ο χρηματοπιστωτικός τομέας των οποίων – τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες – δεν έχει σημαντικά ποσά ελληνικών ομολόγων και κατά συνέπεια δεν θα χρειασθεί σημαντικές εγγυήσεις για την προστασία του.
Την πρόταση της αυτή την περιέλαβε και σε επιστολή που έστειλε στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Το Reuters σημειώνει ότι οι τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες που θα συμμετάσχουν στο νέο πακέτο βοήθειας, θα έχουν μία ζημιά 21% για τα ομόλογα που έχουν του ελληνικού Δημοσίου, αλλά θα μπορούν να ανταλλάξουν αυτά με νέα ομόλογα, τα οποία θα είναι ασφαλή και εγγυημένα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).
Η ανταλλαγή αυτή περιορίζει τις ζημίες των ιδιωτών και ανακουφίζει τις χώρες με μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα, όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Με την πρότασή της, η αυστριακή υπουργός θέλει να εξαιρέσει τις χώρες αυτές, όπως και άλλες που έχουν σημαντική έκθεση σε ελληνικά ομόλογα, με το επιχείρημα ότι αυτές θα λάβουν εγγυήσεις για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες τους.
Η Μαρία Φέκτερ δήλωσε ότι η συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα συνίσταται στη χορήγηση ως εγγύησης ποσού σε μετρητά ίσου με το 20% της ονομαστικής αξίας του δανείου που θα δώσει η Φινλανδία στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, ότι στην πραγματικότητα οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα χρηματοδοτήσουν την εγγύηση υπέρ της Φινλανδίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τελικά δεν θα φύγουμε από την ευρωζώνη
Βενιζέλος: “Δεν αποκλείονται νέα μέτρα”
«Τρέχει» να προλάβει τις εξελίξεις η κυβέρνηση και να ηρεμήσει άλλες χώρες που ζητούν εγγυήσεις
Τους ανοίξαμε την όρεξη – Εγγυήσεις θέλουν τώρα και η Ολλανδία και η Σλοβακία