Τα βασικά σημεία είναι ότι χαμηλώνει σημαντικό το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ εντάσσονται και τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως ενέχυρο πρώτη κατοικία. Συνεχής θα είναι ο έλεγχος των οικονομικών για όσους ενταχθούν στο νέο πλαίσιο.
[read4more]
Χθες και αφού υπήρξε έντονο παρασκήνιο, τόσο εντός όσο και εκτός κυβέρνησης, τραπεζίτες και κυβέρνηση υπό τον Αλ. Τσίπρα συναντήθηκαν σε καλό κλίμα, όπως διέρρευσαν και συμφώνησαν στους βασικούς άξονες.
Ποιοι είναι τώρα αυτοί;
Το όριο προστασίας για την πρώτη κατοικία, υποχωρεί στην περιοχή των 100.000 ευρώ για άγαμο, ενώ το εισόδημα θα είναι πέριξ των 20.000 ευρώ. Οι τράπεζες επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν, θέλοντας να τρέξουν τα μοντέλα τους, προκειμένου να δουν σε τι έκταση εκτείνεται το μέτρο και πόσους αφορά. Επίσης θέλουν να δουν το ύψος των νέων προβλέψεων που θα κληθούν να πάρουν και βέβαια αν κάτι τέτοιο το σηκώνουν και σε ποιο βαθμό.
Η επιδότηση που θα λάβουν από τον κρατικό κορβανά θα είναι πάνω από 200 εκατ. το χρόνο.
Δεν υπάρχει οριζόντιο κούρεμα των οφειλών, αλλά αυτό θα εξεταστεί ανά περίσταση και ανάλογα με το προφίλ του κάθε δανειολήπτη.
Όσοι μπουν στο νέο πλαίσιο θα περνούν από συνεχές σκανάρισμα των οικονομικών και δεν υπάρχει η ασυλία (3ετής) που υπήρχε μέχρι σήμερα.
Στο νέο πλαίσιο μπαίνουν και τα επιχειρηματικά δάνεια, που είχαν ως ενέχυρο την πρώτη κατοικία. Αυτό μάλιστα ήταν απαίτηση της κυβέρνησης. Το συνολικό ποσό αυτών των δανείων εκτιμάται ότι ανέρχεται κοντά στα 2 δις ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η αρχική πρόταση με την φερόμενη ως τελική, έχει την μισή επίπτωση στις τράπεζες και θεωρείται ως διαχειρίσιμη.
Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά μέχρι την τελική συμφωνία, αλλά πιστεύουν ότι το νερό μπήκε στο αυλάκι. Ανάλογο είναι το κλίμα και στην κυβέρνηση. Το αν τελικά θα έχουμε ή όχι οριστική συμφωνία είναι το ζητούμενο, αν και οι πιθανότητες αυτή την φορά είναι υπέρ της συμφωνίας.
Απομένει να δούμε την στάση των δανειστών, δεδομένου ότι θεωρούν το θέμα ως εξαιρετικά σημαντικό. Η συμφωνία στο εσωτερικό δεν σημαίνει αυτομάτως αποδοχή από τους δανειστές.
Πάντως μέχρι την χθεσινή εξέλιξη υπήρξε έντονο παρασκήνιο, κυρίως εντός της κυβέρνησης. Η μία πλευρά ήθελε μαξιμαλιστικές λύσεις με το άπλωμα της προστασίας σε όσους περισσότερους γίνεται, ενώ η άλλη, που δείχνει να επικράτησε προωθούσε λύσεις ορθολογικές που θα δίνουν διέξοδο και δεν θα επιτείνουν το ήδη οξυμένο πρόβλημα. Τελικά φαίνεται για την ώρα να έχει επικρατήσει η δεύτερη λογική.
Χθες πάντως υπήρξαν και σενάρια για παράταση του Νόμου, εφόσον μάλιστα συνδυαστεί με επίσπευση των εκλογών.