Οι καθησυχαστικές δηλώσεις των επιστημόνων για την μετάλλαξη Όμικρον είχε ως αποτέλεσμα να στηθεί ένα μικρό πάρτι στις διεθνείς αγορές. Την ίδια στιγμή όμως επιστρέφουν οι ανησυχίες για την ακρίβεια και την πορεία των διεθνών των τιμών, τόσο των καυσίμων, όσο και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η κατάσταση με την ακρίβεια μάλιστα επιτείνεται και από το γεγονός ότι στον Βορρά της Ευρώπης ξεκίνησε το κρύο με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση για το ηλεκτρικό ρεύμα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να πάρουν ξανά την ανηφόρα οι τιμές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην Ελλάδα για την ώρα παρακολουθούν τις εξελίξεις και η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να παρέμβει εφόσον χρειαστεί. Επί του παρόντος υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα χειρότερα τα έχουμε δει σε ό,τι αφορά το κομμάτι της πανδημίας και ότι η χριστουγεννιάτικη αγορά θα λειτουργήσει απρόσκοπτα, πάντα βέβαια με τους υγειονομικούς περιορισμούς που ήδη ισχύουν.
Αυτό βέβαια εφόσον συμβεί, πράγμα που όλοι εύχονται, θα σημάνει ότι ο τζίρος που θα πραγματοποιηθεί θα τονώσει την οικονομία και την απασχόληση, ενώ θα δώσει ανάσα και στα κρατικά έσοδα.
Χθες στις διεθνείς αγορές, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο δείκτης Dow Jones να ενισχυθεί 1,87% ή 647 μονάδες κλείνοντας στις 35.227, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,18% στις 4.591 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,93% στις 15.225 μονάδες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο μέτωπο της πανδημίας, η μετάλλαξη «Όμικρον» έχει εμφανιστεί σε τουλάχιστον 15 πολιτείες των ΗΠΑ. Ωστόσο ο Επικεφαλής Ιατρικός Σύμβουλος στον Λευκό Οίκο, Άντονι Φάουτσι δήλωσε ότι τα πρώτα στοιχεία για την Όμικρον είναι ενθαρρυντικά, κόντρα στην εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για «ανησυχητική» μετάλλαξη.
«Σχόλια Κεντρικών Τραπεζιτών δείχνουν ότι η Fed ενδέχεται να διπλασιάσει τις μειώσεις στις μηνιαίες αγορές ομολόγων στα 30 δισ., στην επόμενη συνεδρίαση των αξιωματούχων», αναφέρει το CNBC. Επιπλέον οι πρώτες συζητήσεις για το πότε και πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια την επόμενη χρονιά θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από τη συνάντηση του Δεκεμβρίου», σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Παράλληλα, καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι αναλυτές αναφορικά με τα απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης του Νοεμβρίου που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, με τον Jeffrey Bunchbinder της LPL Financial να επισημαίνει ότι «οι θέσεις εργασίας υποχώρησαν πριν ακόμα μάθουμε για το όνομα της νέας μετάλλαξης. Και μπορεί η όμικρον να συγκρατήσει τις νέες προσλήψεις, ωστόσο παραμένουμε αισιόδοξοι για την αγορά εργασίας το 2022».
Μεγάλη ήταν η άνοδος που κατέγραψαν και οι τιμές του πετρελαίου. Το αμερικάνικο αργό πραγματοποίηση άλμα 4,9% στα 69,49 δολάρια, το Brent είχε ανάλογη άνοδο στα 73,63 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,2% στα 1.779 δολάρια η ουγκιά.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά επτά μονάδες βάσης στο 1,42% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1281 δολάρια.
Άλμα και στις τιμές του ηλεκτρικού
Παράλληλα από χθες παρατηρείται μεγάλη άνοδος στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, τη στιγμή μάλιστα που οι θερμοκρασίες υποχωρούν χαμηλότερα από τον μέσο όρο και η ζήτηση είναι ολοένα και περισσότερο αυξημένη.
Κάτι που σημαίνει ότι η αυξημένη ζήτηση ενισχύει την εξάρτηση από τις ακριβές μονάδες ορυκτών καυσίμων. Μάλιστα όπως αναφέρει το Bloomberg, στη Βόρεια Σουηδία οι θερμοκρασίες έπεσαν στους -40 βαθμούς Κελσίου και οι τιμές στη Σκανδιναβική χερσόνησο έφτασαν στα 226,54 ευρώ ανά μεγαβατώρα κάτι που είναι το δεύτερο πιο υψηλό σημείο όλων των εποχών για τις περιοχές αυτές.
Οι τιμές στην Ευρώπη
Και δεν είναι η Σκανδιναβία που η μεγαβατώρα έχει επιδοθεί σε ένα τρελό ράλι. Στην Πολωνία οι τιμές εκτινάχτηκαν στα 240,59 ευρώ/μεγαβατώρα που είναι το πιο υψηλό σημείο από τότε που ξεκίνησε η ημερήσια δημοπρασία για αυτή την αγορά στο χρηματιστήριο ενέργειας Nord Pool, τον φετινό Φεβρουάριο.
Και οι τιμές στη Γερμανία σκαρφαλώνουν στα ύψη (265,39 ευρώ /μεγαβατώρα) αλλά και στη Γαλλία η μεγαβατώρα έφτασε τα 282,5 ευρώ. Η Ισπανία είναι στα 209,78, η Πορτογαλία στα 212,24, η Ιταλία στα 269,73, η Ελλάδα στα 216,18, η Αυστρία στα 272,44 κ.α