Ο κορονοϊός "σαρώνει" την Ευρώπη και η ΕΕ προχώρησε σε μια ιστορική απόφαση. Οι "27" ανέστειλαν τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και θα μπορούν να δαπανήσουν όσα θεωρούν πως χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί ο "εφιάλτης".
Ο κορονοϊός έχει “καταλάβει” ολόκληρη την Ευρώπη και οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ προχώρησαν σε μια ιστορική απόφαση!
Επικύρωσαν σήμερα, Δευτέρα 23.03.2020, την απόφαση αναστολής των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας. Είναι μια απόφαση ιστορικού χαρακτήρα που θα επιτρέψει στις χώρες να δαπανήσουν όσα χρήματα χρειάζονται για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες από την πανδημία του νέου κορονοϊού.
Μια πανδημία η οποία έχει μετατραπεί στον απόλυτο ευρωπαϊκή εφιάλτη, με την Ιταλία να μετρά μόνο σήμερα, Δευτέρα 23.03.2020 ακόμη 607 νεκρούς και τον συνολικό αριθμών των θανάτων να είναι πια 6.077…
Ο κορονοϊός και η “εντολή” για ξόδεμα
«Συμφωνήσαμε ότι πληρούνται οι όροι χρήσης της γενικής ρήτρας διαφυγής. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να στηρίξουμε περαιτέρω τις οικονομίες μας» ανακοίνωσε μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης του Ecofin ο Ζντράβκο Μάρτις, ο υπουργός Οικονομικών της Κροατίας η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.
Η ρήτρα αυτή επιτρέπει να παρακαμφθεί προσωρινά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καθορίζει τους δημοσιονομικούς κανόνες στις χώρες μέλη οι οποίες έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα. Είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται από το 2011 κι ο κορονοϊός είναι η αιτία…
Η δήλωση που υιοθέτησε το Ecofin αναφέρει ότι «η πανδημία COVID-19 οδήγησε σε σοβαρό οικονομικό κλονισμό που έχει ήδη σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συνέπειες για τις οικονομίες μας θα εξαρτηθούν τόσο από τη διάρκεια της πανδημίας όσο και από τα μέτρα που λαμβάνονται από τις εθνικές αρχές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Τέλος, όσο ο κορονοϊός εξαπλώνεται, οι 27 ξεκαθαρίζουν: «Η σοβαρή οικονομική ύφεση που αναμένεται τώρα φέτος απαιτεί μια αποφασιστική, φιλόδοξη και συντονισμένη πολιτική απάντηση. Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά ώστε να διασφαλίσουμε ότι το σοκ θα παραμείνει όσο το δυνατόν συντομότερο και όσο το δυνατόν πιο περιορισμένο και ότι δεν θα δημιουργήσει μόνιμες ζημίες στις οικονομίες μας και συνεπώς στη μεσοπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών».