Site icon NewsIT
07:07 | 10.03.20

Κορονοϊός: Έρχονται μέτρα στήριξης της οικονομίας! Τι θα περιλαμβάνουν

Κορονοϊός: Έρχονται μέτρα στήριξης της οικονομίας! Τι θα περιλαμβάνουν
Newsit Newsroom

Σήμερα, πιθανότητα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανάψουν το πράσινο φως για συντονισμένη δράση των κρατών μελών της ΕΕ απέναντι στην επέλαση του κορονοϊού. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες οι ηγέτες της ΕΕ θα δώσουν την έγκρισή τους, έτσι ώστε οι υπουργοί Οικονομικών να στηρίξουν συντονισμένα την πραγματική οικονομία.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση με τον κορονοϊό ήταν υπέρ της άποψης, ότι η όποια δράση θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και συντονισμένη. Ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και ως εκ τούτου θα πρέπει θα δράσεις να έχουν ευρωπαϊκό μανδύα και όχι να υπάρξουν μεμονωμένες δράσεις.

Σήμερα θα γίνει το πρώτο βήμα και την Πέμπτη στο Euro Working Group θα γίνουν οι πρώτες ασκήσεις επί χάρτου και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας 16 Μαρτίου. Όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, «έπειτα από διαβουλεύσεις, θα συγκαλέσω σύντομα τηλεδιάσκεψη με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συντονίσουμε τις προσπάθειες της ΕΕ σχετικά με την COVID-19. Είναι ανάγκη να συνεργασθούμε για να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών μας», έγραψε στο Twitter ο Μισέλ, ο οποίος προεδρεύει των συνόδων κορυφής της ΕΕ.

ΔΝΤ

Οι κυβερνήσεις οφείλουν να δώσουν μια «συντονισμένη διεθνή απάντηση» για να περιορίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας του κορονοϊού, τόνισε η επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), καλώντας τες να λάβουν «ουσιαστικά» δημοσιονομικά, νομισματικά και χρηματοπιστωτικά μέτρα.

Προκειμένου να βοηθηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που πλήττονται, η Γκίτα Γκόπινατ συστήνει την παροχή απευθείας βοήθειας καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Σε μπλογκ, υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια αυτής της επιδημίας προκειμένου να διατηρηθεί «ανέπαφο το δίκτυο των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, των δανειστών και των δανειοληπτών, των προμηθευτών και των τελικών χρηστών, προκειμένου να ανακάμψει η δραστηριότητα μόλις υπάρξει ύφεση της επιδημίας».

Η Γκόπινατ υπογραμμίζει ότι το διακύβευμα είναι «να αποφευχθεί μια προσωρινή κρίση να πλήξει με μόνιμο τρόπο ανθρώπους και επιχειρήσεις μέσω απώλειας θέσεων εργασίας και χρεοκοπιών».

Το ανθρώπινο κόστος του κορονοϊού αυξάνεται με «ανησυχητικό ρυθμό», σημειώνει η ίδια, προσθέτοντας ότι ο οικονομικός αντίκτυπος είναι «ήδη εμφανής» στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Το παράδειγμα της Κίνας

Επικαλούμενη το παράδειγμα της Κίνας, παρατηρεί ότι εάν η επιβράδυνση της δραστηριότητας συγκριθεί με αυτή στην αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, η μείωση που καταγράφεται στον τομέα των υπηρεσιών «φαίνεται αυτή τη φορά πιο σημαντική».

Η Γκίτα Γκόπινατ σημειώνει επίσης ότι η οικονομία επηρεάζεται και από τις προσπάθειες να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας μέσω της επιβολής καραντίνας. Από την πλευρά της ζήτησης, η απώλεια εσόδων, ο φόβος μόλυνσης και η αυξημένη αβεβαιότητα θα οδηγήσει σε μείωση των δαπανών των νοικοκυριών.

«Μπορεί να απολυθούν εργαζόμενοι διότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν τους μισθούς τους. Αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές σε ορισμένους κλάδους όπως του τουρισμού και των ξενοδοχείων, όπως βλέπουμε για παράδειγμα στην Ιταλία», σχολίασε.

«Δεδομένου ότι οι οικονομικές επιπτώσεις αντανακλούν σοκ ιδιαίτερα σοβαρά σε ορισμένους κλάδους, οι αξιωματούχοι χάραξης πολιτικής οφείλουν να λάβουν ουσιαστικά στοχευμένα δημοσιονομικά, νομισματικά μέτρα και μέτρα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, προκειμένου να βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται», ανέφερε η Γκόπινατ.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version