Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Κορονοϊός: Η κατανάλωση το πρώτο θύμα από την ραγδαία επιδείνωση της πανδημίας

Κορονοϊός: Η κατανάλωση το πρώτο θύμα από την ραγδαία επιδείνωση της πανδημίας

Όλοι στην κυβέρνηση, αλλά και οι διεθνείς οίκοι έχουν βάλλει ψηλά τον πήχη της ανάπτυξης για το 2021, αλλά η επιστροφή της πανδημίας, η οποία δείχνει και πάλι τα δόντια της με ρεκόρ κρουσμάτων, απειλεί να θολώσει την γενικότερη εικόνα, με πρώτο θύμα της κατανάλωση.

Οι πρώτες ενδείξεις από έρευνες που διεξάγονται δείχνουν ότι η κατανάλωση πάτησε φρένο και απομένει να δούμε εάν αυτό είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο, απόρροια άλλων παραγόντων, ή εάν επέτρεψε ο φόβος μετά την έξαρση των κρουσμάτων καθώς η πανδημία που «καλπάζει».

Η κατανάλωση είναι ένας από τους παράγοντες στους οποίες στηρίζεται η οικονομία και οι προσδοκίες για υψηλότερη ανάπτυξη και αν χτυπηθεί ίσως και να φρενάρει τις προσδοκίες και βέβαια το τελικό αποτέλεσμα.

Η εικόνα αυτή μάλιστα έρχεται σε μία κομβικής σημασίας περίοδο, όπως αυτή του διανύουμε. Μία περίοδος που έχει μπροστά της την Black Friday που παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται ένα ιδιαίτερα σημαντικός τζίρος, αλλά και η χριστουγεννιάτικη αγορά που ακολουθεί.

Κανένας βέβαια, ούτε επιχειρηματίες, ούτε καταναλωτές, αλλά ούτε η κυβέρνηση θα ήθελε να βρεθεί μπροστά σε ένα πισωγύρισμα και συγκράτηση του τζίρου σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, όπου οι επιχειρήσεις προσπαθούν να ανακάμψουν μετά το χτύπημα της πανδημίας και η οικονομία να πατήσει γκάζι.

Στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν τρόπους να τονώσουν την αγορά, αλλά οι δυνατότητες είναι περιορισμένες και αυτό διότι εφέτος, συν όλα τα άλλα έχει προκύψει και η ακρίβεια και οι όποιες δυνατότητες υπάρχουν εξαντλούνται με το να στηρίζονται οι έχοντες την ανάγκη.

Έρχεται κοινωνικό μέρισμα;

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άνοιξε για μία ακόμη φορά παράθυρο και για επιπλέον μέτρα στήριξης της οικονομίας και των αδυνάτων απέναντι στην ακρίβεια, αλλά και για την χορήγηση κοινωνικού μερίσματος, αλλά υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να αξιοποιηθεί γιατί η κρίση είναι εδώ ή μπορεί να είναι πολύ πιο έντονη το επόμενο δίμηνο. Μίλησε για μέτρα βραχυπρόθεσμα, δηλαδή για φέτος, ώστε του χρόνου αυτά τα μέτρα να «έχουν μηδενικό αποτύπωμα». Είπε πως εάν χρειαστεί και έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» αλλά τα μέτρα αυτά «τρώνε» δημοσιονομικό χώρο από άλλες παρεμβάσεις που θέλει να κάνει η κυβέρνηση, πέραν όσων ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ και θα γίνουν.

Και ενώ προβληματίζει η κατανάλωση, ανάλογο αγκάθι είναι και η ακρίβεια και στην κυβέρνηση περιμένουν τα στοιχεία της Στατιστικής την προσεχή Δευτέρα προκειμένου να δουν που διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον περασμένο μήνα. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην άποψη ότι αυτός διαμορφώθηκε αρκετά υψηλότερα και δεν περιορίστηκε μόνο στο κομμάτι της ενέργειας αλλά πέρασε και σε άλλα βασικά αγαθά και κυρίως σε αυτά της διατροφής.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις