Πιέσεις δέχονται και σήμερα τα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς τίτλου να καταγράφει σημαντική άνοδο. Νωρίς το μεσημέρι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε ξεπεράσει το 1,167% από 1,08% που κυμαίνονταν χθες.
Αντίθετα υποχωρεί η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου στο -0,50%, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων να διευρυνθεί σημαντικά στο 1,67% από 1,58% χθες. Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των υπολοίπων ομολόγων με αυτή του 5ετούς ομολόγου να κυμαίνεται στο 0,43% από 0,37% χθες και του 15ετούς στο 1,68% απο 1,58%.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι εξελίξεις στην ελληνική αγορά ακολουθούν την τάση που διαμορφώνεται σε ολόκληρη τη Ν. Ευρώπη, εξαιτίας των ανησυχιών για εξάπλωση του κοροναϊού και σε άλλες χώρες πέραν της Ιταλίας. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου έχει αυξηθεί πάνω από 8 μονάδες βάσης στο 1,02%, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και ένα μήνα. Οι επενδυτές αναζητούσαν καταφύγιο στα γερμανικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στα χαμηλοτερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου.
Πιέσεις και σήμερα στα ξένα χρηματιστήρια
Οι μετοχές έκαναν σήμερα βουτιά σε παγκόσμιο επίπεδο, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, ενώ η τιμή του χρυσού που αποτελεί ασφαλές καταφύγιο αυξήθηκε ξανά προς τα υψηλά επίπεδα επτά ετών και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων διατηρήθηκαν κοντά στα χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, καθώς κυβερνήσεις και υγειονομικές αρχές προειδοποίησαν για την πιθανότητα μίας πανδημίας του κοροναϊού.
Οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου κινούνταν κοντά στα χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ που σημειώθηκαν χθες, όταν οι δείκτες μετοχών της Wall Street υποχώρησαν περισσότερο από 3% εν μέσω ειδήσεων ότι ο κοροναϊός συνέχιζε να εξαπλώνεται και δεκάδες χώρες, από τη Νότια Κορέα έως την Ιταλία, επιτάχυναν τη λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εντείνοντας τον συναγερμό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η επιδημία έχει κορυφωθεί στην Κίνα, αλλά κάλεσε άλλες χώρες να προετοιμασθούν για έξαρση του κοροναϊού. Ο ιός έχει κοστίσει τις ζωές σχεδόν 3.000 ατόμων στην ηπειρωτική Κίνα, όπου οι δραστικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί αποδιάρθρωσαν τον μεταποιητικό τομέα και την καταναλωτική δαπάνη, ενώ υπάρχουν ανησυχίες ότι και άλλες χώρες θα αντιμετωπίσουν αντίστοιχα φαινόμενα.
Αυτοί οι φόβοι μεγάλης οικονομικής ζημιάς, ακόμη και μίας ύφεσης, οδήγησαν τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI σε χαμηλό επίπεδο 2,5 μηνών, εξαλείφοντας, αυτή την εβδομάδα μόνο, σχεδόν 3 τρισ. δολάρια από την αξία του. Οι μετοχές στην Ασία, με εξαίρεση τις ιαπωνικές, μειώθηκαν 1%, ενώ το χρηματιστήριο του Τόκιο έχασε 0,8% λόγω ανησυχιών ότι ο ιός μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων τον Ιούλιο. Αυτό επηρέασε πολύ αρνητικά τις μετοχές εταιρειών, όπως της Dentsu, που εμπλέκονται πολύ στους Αγώνες.
Ένας πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών σημείωνε απώλειες 1% και οι προθεσμιακές τιμές των μετοχών της Wall Street σημείωναν απώλειες 0,8%.