Το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι γεγονός και αυτό που όλοι απεύχονταν ήρθε στο σπίτι μας. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει να κάνουν σενάρια για την εξέλιξη της νόσου και τις συνέπειες που θα υπάρχουν στην οικονομία.
Όλοι ευελπιστούν ότι από το τέλος του επόμενου μήνα ο ιός θα αρχίσει να εξασθενεί, ωστόσο μέχρι τότε είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν συνέπειες, οι οποίες κάθε άλλο παρά αμελητέες θα είναι.
Πολλοί λένε ότι η Ελλάδα είναι μία παρανυχίδα μπροστά στο κόστος που θα κληθεί να πληρώσει η παγκόσμια οικονομία, αλλά αυτό ελάχιστη σημασία μπορεί να έχει σε μία χρονιά που πολλά θα κριθούν σε δημοσιονομικό επίπεδο. Όπως είναι γνωστό η χώρα θέλει πάση δυνάμει να βρει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο. Πρώτη επιλογή είναι η μείωση των πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5% ή και λίγο χαμηλότερα. Υπάρχουν όμως και άλλες εναλλακτικές περιπτώσεις που θα μπορούσαν να φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα.
Όπως και να έχει η κατάσταση στο υπουργείο Οικονομικών ζυγίζουν τις επιπτώσεις στην οικονομία από το κορονοϊό και προσπαθούν να τις κάνουν μετρήσιμες, όσο και αν αυτό δείχνει να είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Οι πρώτοι κλάδοι που εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι μεταφορές και η μεταποίηση. Βέβαια ανάλογα με την εξέλιξη θα υπάρξει και σε άλλους κλάδους με σημαντική επιβάρυνση στην κατανάλωση.
Ο τουρισμός
Οι συνέπειες στον τουρισμό θα αργήσουν να μετρηθούν και ο τελικός λογαριασμός θα γίνει στο τέλος του καλοκαιριού. Σήμερα ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ. Αν υπάρξει μείωση 5% στον τουρισμό, τότε αυτό θα σημάνει μείωση 900 εκατ. στο ΑΕΠ, ενώ αν η μείωση φτάσει στο 10%, τότε η μείωση του ΑΕΠ θα φτάσει κοντά στα 2 δις.
Η ναυτιλία αντιπροσωπεύει το 7% του ΑΕΠ και στο απευκταίο σενάριο της πτώσης 10%, θα σημάνει απώλεια περίπου 1,4 δις.
Αθροιστικά οι δύο κλάδοι στο ακραίο σενάριο μπορεί να αφαιρέσουν ΑΕΠ περίπου 3,3 δισ. ευρώ, 1,5 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ ή όσο ευελπιστούμε να κερδίσουμε από μία πιθανή μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν να βάζουν ψηλά τον πήχη της προσδοκώμενης ανάπτυξης στο 2,8% ή ακόμη ψηλότερα, αλλά γνωρίζουν πολύ καλά πως για να συμβεί κάτι τέτοιο υπό τις παρούσες συνθήκες θα ισοδυναμεί με ένα μικρό θαύμα.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναγνωρίζει ότι υπάρχει θέμα, αλλά περιμένει να δει τις εξελίξεις και τις πρώτες επιπτώσεις και μετά να… «κοστολογήσει» το πρόβλημα.
Αισιόδοξα σενάρια
Υπάρχουν όμως και οι αισιόδοξοι που θεωρούν ότι εφόσον επιβεβαιωθούν οι επιστήμονες που θέλουν την επιδημία να εκτονώνεται μέχρι τον Απρίλιο, τότε θεωρούν ότι η οικονομία, όχι μόνο η ελληνική αλλά και η διεθνής θα λειτουργήσει με την λογική του ελατηρίου. Δηλαδή θα εκτονώσει άμεσα όση πίεση δέχθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα και έτσι θα καλυφθεί μέρος της χαμένης οικονομικής δραστηριότητας, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις επιπτώσεις.