Παρά την αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει η κρίση του κορονοϊού, κατά το β’ εξάμηνο του 2020 καταγράφηκε μεγάλη δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το εξεταζόμενο διάστημα ανακοινώθηκαν 56 megadeal, όταν το α’ εξάμηνο ολοκληρώθηκαν μόλις 27 συμφωνίες.
Στην Ελλάδα ωστόσο, το 2020 οι ρυθμοί εξαγορών και συγχωνεύσεων μειώθηκαν την προηγούμενη ρονιά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη «Global M&A Industry Trends» της PwC ο κλάδος των εξαγορών και συγχωνεύσεων (Ε&Σ) κατά το β’ εξάμηνο κινείται με υψηλές αποτιμήσεις και έντονο ανταγωνισμό, αυξάνοντας κυρίως το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον ψηφιακό και τεχνολογικό κλάδο, η αξία του οποίου αυξήθηκε κατά 300%
«Η πανδημία του COVID-19 μας έδωσε μια εικόνα για το τι επιφυλάσσει το μέλλον. Η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης και του μετασχηματισμού των επιχειρήσεών έγινε απόλυτη προτεραιότητα εν μια νυκτί. Οι Ε&Σ αποτελούν τον ταχύτερο τρόπο επίτευξης του απαιτούμενου μετασχηματισμού διαμορφώνοντας ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τοπίο για τα σωστά deal», σχολιάζει ο Brian Levy, Global Deals Industries Leader της PwC, Partner της PwC ΗΠΑ.
Για την ελληνική αγορά ο Γιώργος Μακρυπίδης, Partner, Deals, PwC Ελλάδας σχολιάζει “Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, με βάση τα ευρήματα της ετήσιας μελέτης των Ε&Σ ο αριθμός των εξαγορών και συγχωνεύσεων, κατά το 2020 μειώθηκε. Ωστόσο, η συνολική αξία των συναλλαγών παραμένει στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος ως αποτέλεσμα ολοκλήρωσης μεγαλύτερων συναλλαγών.”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι συναλλαγές β’ εξαμήνου 2020
Τα βασικά συμπεράσματα από τις συναλλαγές του δεύτερου εξαμήνου του 2020 περιλαμβάνουν:
● Το κλείσιμο συμφωνιών εκτοξεύθηκε το β’ εξάμηνο του έτους, με τον συνολικό παγκόσμιο όγκο και την αξία συναλλαγών να αυξάνονται κατά 18% και 94% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο. Επιπλέον, τόσο ο αριθμός όσο και η αξία των συναλλαγών κινήθηκαν ανοδικά σε σύγκριση με τους τελευταίους έξι μήνες του 2019.
● Η υψηλότερη αξία των συναλλαγών κατά το β’ εξάμηνο του 2020 οφείλεται εν μέρει σε αύξηση των συμφωνιών που ξεπερνούν τα $5 δισ. Γενικά, ανακοινώθηκαν 56 τέτοια megadeal κατά το β’ εξάμηνο του 2020, σε σύγκριση με 27 κατά το α’ εξάμηνο.
● Οι τομείς της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση σε αριθμό και αξία συναλλαγών κατά το β’ εξάμηνο του 2020. Στον τομέα τεχνολογίας ο αριθμός των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 34% ενώ η αξία κατά 188%. Αντίστοιχα στις τηλεπικοινωνίες ο αριθμός των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 15% ενώ η αξία κατέγραψε σημαντική άνοδο σχεδόν 300% χάρη σε τρία megadeal στις τηλεπικοινωνίες.
● Σε περιφερειακό επίπεδο, ο όγκος των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 20% στην αμερικανική ήπειρο, 17% στην περιοχή Ευρώπης – Μέσης Ανατολής και Αφρικής και 17% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μεταξύ α’ και β’ εξαμήνου του 2020. Στην αμερικανική ήπειρο σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση, άνω του 200%, στην αξία των συναλλαγών, κυρίως λόγω κάποιων σημαντικών megadeal το β’ εξάμηνο του έτους.
Το επενδυτικό περιβάλλον
Οι επενδύσεις με μεγάλη ζήτηση κατέγραψαν υψηλές αποτιμήσεις και ισχυρό ανταγωνισμό, με βάση μακροοικονομικούς παράγοντες. Μεταξύ αυτών, τα χαμηλά επιτόκια, το όραμα για απόκτηση καινοτόμων, ψηφιακών ή τεχνολογικών εταιρειών και η ύπαρξη υψηλού διαθέσιμου κεφαλαίου τόσο από εταιρικού αγοραστές (πάνω από $7,6 τρισ. σε μετρητά και εμπορεύσιμους τίτλους) όσο και από ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια ($1,7 τρισ.).
Στοιχεία ενεργητικού σε τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία όπως η βιομηχανική παραγωγή ή αυτούς που επηρεάζονται από παράγοντες όπως η μετάβαση κλιματική ουδετερότητα επιφέρει δομικές αλλαγές τις οποίες θα πρέπει να διαχειριστούν οι εταιρείες. Όταν η μελλοντική βιωσιμότητα των επιχειρηματικών μοντέλων έρχεται αντιμέτωπη με τις μεγάλες προκλήσεις, οι εταιρείες ενδέχεται να στραφούν σε ευκαιρίες Ε&Σ ή σε αναδιάρθρωση για να διατηρήσουν την αξία τους.