Η κατάσταση στην οικονομία εξελίσσεται χειρότερα από τις προβλέψεις που είχε λάβει το οικονομικό επιτελείο όταν συντασσόταν ο προϋπολογισμός του 2021. Και ήδη από το μέτωπο της ανάπτυξης τα πράγματα δεν εξελίσσονται αισιόδοξα.
Ήδη τρέχουμε έναν μήνα επιπλέον κλειστή την αγορά, ενώ μεγάλο μέρος από το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για να στηριχθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι έχει εξαντληθεί – δεσμευτεί σε δράσεις και ακόμη δεν έχει φύγει ο Ιανουάριος. Κάθε μέρα που περνάει με κλειστή την αγορά, περιορίζεται το ύψος της προβλεπόμενης ανάπτυξης για το 2021.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Click4more Μείωση ενοικίου: Πληρώνονται τη Δευτέρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων – Όλη η απόφαση
Με βάση τα όσα έχει σχεδιάσει το υπουργείο Οικονομικών 7,5 δισ. ευρώ θα πέσουν στην οικονομία μέσα στο 2021, προκειμένου να αμβλύνουν τις συνέπειες από την πανδημία. Η συνέχιση όμως των περιοριστικών μέτρων και της κλειστής αγοράς, έχουν δεσμεύσει ένα μεγάλο μέρος από τα κονδύλια αυτά και δεν αποκλείεται σύντομα να χρειαστεί νέα ένεση ρευστότητα, η οποία είτε θα προέλθει από τα ταμειακά διαθέσιμα, μειώνοντάς τα ή θα υπάρξει νέα εμβόλιμη έξοδος στις αγορές για την κάλυψη του κενού που θα έχει δημιουργηθεί.
Ας δούμε που έχουν κατευθυνθεί τα εν λόγω χρήματα:
- Επιστρεπτέα 5 και 6: Η 5 ήδη είναι σε εξέλιξη και η 6 όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών θα έρθει τον Μάρτιο. Αθροιστικά μπορεί το συνολικό ποσό να υπερβεί και τα 2,5 δισ. Αυτό θα κριθεί από την συμμετοχή που θα υπάρχει.
- Αναστολή συμβάσεων εργασίας και καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Το ποσό μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 3 δισ.
- Επέκταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ και στα δάνεια επιχειρήσεων. Δεν γνωρίζουμε ακόμη το ποσό.
- Ενοίκια: Τον Ιανουάριο το κράτος καλύψει το 80% των ενοικίων για την επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή και το 50% των υπολοίπων που έχουν μειώσει κατά 40% τα ενοίκιά τους.
- Έχει παραταθεί η πληρωμή φόρων και δεν αποκλείεται να παραταθεί επιπλέον ή να υπάρξει νέα ρύθμιση.
«Κουρεύεται» η ανάπτυξη
Η πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι να υπάρχει ανάπτυξη 4,8% για το 2021. Όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως είχαν εκτιμήσει οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών. Ούτως ή άλλως το πρώτο 3μηνο του έτους θα υπάρχει ύφεση – πέρυσι είχαμε οριακή ανάπτυξη – η οποία εκφράζονται φόβοι ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις.
Αν αυτό συμβεί είναι σαφές ότι για να καλυφθεί αυτό το κενό και να περάσει η οικονομία σε ισχυρή ανάπτυξη, είναι αν όχι αδύνατο τουλάχιστον δύσκολο. Για την ώρα πάντως στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν συντρέχει λόγος για αλλαγή της εκτίμησης, αλλά αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να συμβεί στο άμεσο μέλλον.