Site icon NewsIT

Κορονοϊός: Ζητούν μέτρα προστασίας των επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με ιδιώτες

13.03.2020 | 12:18
Κορονοϊός: Ζητούν μέτρα προστασίας των επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με ιδιώτες

Μέτρα για προστασία των επιχειρήσεων από τους ιδιώτες, λόγω κορονοϊού, ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Τις οικονομικές σχέσεις των επιχειρηματιών με τους ιδιώτες θέλει να διασφαλίσει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, γι’ αυτό κι ετοιμάζεται να καταθέσει προτάσεις μέτρων προστασίας προς το Υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Συνεδριάζει το μεσημέρι της Παρασκευής (13.03.2020), ώστε να υποβάλλει τις προτάσεις – μέτρα, το συντομότερο δυνατό.

Αυτή τη στιγμή η πτώση στο τζίρο των μικρομεσαίων και δη των εμπορικών εταιρειών ξεπερνά το 20%, ενώ όπως δηλώνει στο newsit.gr ο πρόεδρος του ΒΕΑ κ. Παύλος Ραβάνης, η πτώση του τζίρου στις βιοτεχνίες θα φανεί αργότερα.

“Καυτό” ζήτημα τα ενοίκια

Θα ληφθούν σοβαρά υπόψη καίρια ζητήματα, όπως οι καθυστερήσεις αποπληρωμής της δόσης των δανείων, οι επιταγές, αλλά και τα ενοίκια.

Έτσι, μεταξύ άλλων, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο θα ζητήσει να δοθεί παράταση στο θέμα των επιταγών, ώστε να “σφραγίζονται” σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ότι σήμερα, σε δύο μήνες για παράδειγμα. Επίσης, θα ζητήσει να προστατεύεται το δικαίωμα στις καθυστερήσεις ενοικίων, καθώς λόγω της ραγδαίας μείωσης του τζίρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα έσοδα των επιχειρήσεων και δη των εμπορικών έχουν μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που καθιστά δύσκολη έως αδύνατη σε ορισμένες περιπτώσεις, την καταβολή του ενοικίου στην ώρα του.

Το ΒΕΑ θα ζητήσει επίσης, να αποκλειστεί η περίπτωση της έξωσης, για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Το οικονομικό “πλήγμα” που έχουν δεχθεί οι επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους είναι μεγάλο, με εξαίρεση τα σούπερ – μάρκετ και τα φαρμακεία, ενώ κλειστά για 15 μέρες θα μείνουν τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Δράσεις και στην Αχαΐα

Δράσεις για την προστασία των επιχειρήσεων ετοιμάζονται να λάβουν και τα Επιμελητήρια στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το Επιμελητήριο Αχαΐας, για παράδειγμα, αποφάσισε τη δημιουργία ενός μηχανισμού τοπικών παραγωγικών και οικονομικών δεικτών (τζίρου και απασχόλησης), προκειμένου να υπάρχει σαφής εικόνα για τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις από τον κορονοϊό.

Όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, θα υπάρξει δεύτερος γύρος μέτρων ανακούφισης των κλάδων και των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορονοϊό εντός του επόμενου δεκαημέρου.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version