Οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την Ελλάδα έχουν φτάσει φέτος στα 2,5 δισεκ. κυβικά μέτρα έναντι 0,7 πέρυσι, ενώ οι δυνατότητες πολλαπλασιάζονται με την προσθήκη της νέας πλωτής δεξαμενής στην Ρεβυθούσα, που αυξάνει την δυναμικότητα του σταθμού κατά 65%, τόνισε ο Κώστας Σκρέκας.
Την στρατηγική της κυβέρνησης για ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο εξαγωγής φυσικού αερίου αλλά και πράσινης ενέργειας παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα (30.11.2022) σε διεθνές συνέδριο για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) που γίνεται στην Αθήνα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Η δυναμικότητα των σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της χώρας μας μπορεί να φτάσει στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως τα επόμενα δύο χρόνια», ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας. Τόνισε δε ότι η διασύνδεση με την Βουλγαρία μπορεί να επεκτείνει τον εφοδιασμό με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο μέσω Ελλάδας μέχρι και της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.
Στον τομέα του ηλεκτρισμού στάθηκε ιδιαίτερα στις νέες διασυνδέσεις με την Βουλγαρία, την Αίγυπτο και την Κύπρο, ενώ επανέλαβε την πρόταση που διατύπωσε η κυβέρνηση για απευθείας σύνδεση με την Αυστρία και τη Γερμανία.
«Στόχος είναι να μειωθεί η εξάρτηση από ένα και μοναδικό προμηθευτή», σημείωσε ο Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας ότι χρειάζονται κοινή πλατφόρμα αγορών από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα αυξήσει την διαπραγματευτική δυνατότητα της ΕΕ, καθώς και μακροπρόθεσμα συμβόλαια προκειμένου να σταθεροποιηθεί η αγορά.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου ο Κώστας Σκρέκας επανέφερε την πρόταση για δημιουργία κεντρικού μηχανισμού οικονομικής στήριξης των κρατών -μελών, των πολιτών και των επιχειρήσεων από την ΕΕ.
«Η ευρωπαϊκή βιομηχανία χάνει ανταγωνιστικότητα, πολλές επιχειρήσεις μειώνουν την παραγωγή τους ή κλείνουν, έχουμε απώλεια θέσεων εργασίας», ανέφερε. Διευκρίνισε ότι η πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που θα διασφαλίζει χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, παραμένει στο τραπέζι. «Δεν θα ησυχάσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, «αν δεν το πετύχουμε».