Οικονομία

Κοστέλο: Αυστηρός και επικριτικός προς την κυβέρνηση

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες από τον επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο. Μιλώντας σήμερα από την Αθήνα εμφανίστηκε μεν αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το διάδοχο σχήμα του «ν. Κατσέλη» μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου, ωστόσο τόνισε ότι το ζήτημα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και θέλει ακόμη δουλειά μέχρι να επέλθει συμφωνία.

Παράλληλα έκανε μία δήλωση με νόημα ότι «η συνέχιση και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί είναι καθοριστική», αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την προσέλκυση επενδύσεων.

Σε ότι αφορά το διάδοχο σχήμα του ν. Κατσέλη αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος, εντούτοις τόνισε ότι είναι ένα πολύ πολύπλοκο σχέδιο, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξουν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά του νόμου Κατσέλη, ενώ επισήμανε και τη δημοσιονομική διάσταση του μέτρου. Επίσης στάθηκε και στο θέμα του κόστους σημειώνοντας ότι «τα 200 εκατ. ευρώ μπορεί να φαίνεται διαχειρίσιμο, αλλά φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 4ετίας».

Αναφερόμενος σε άλλα ζητήματα τόνισε:

  • Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κρίνεται εφικτός φέτος και εξέφρασε την άποψη ότι πράγματι μπορεί να επιτευχθεί, επεσήμανε ωστόσο ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις. «Έχουμε διαπιστώσει τη σημαντική υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, θέλουμε το ΠΔΕ να «πληρωθεί» γιατί κρατά πίσω το ρυθμό ανάπτυξης».
  • Πρέπει να γίνουν πολλά, ώστε να χαμηλώσουν οι συντελεστές φόρου για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και να διευρυνθεί η φορολογική βάση, υπονοώντας εφαρμογή της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου.
  • Προσέθεσε, έχετε 24 δισ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα αλλά το δημόσιο συνεχίζει να χρωστά ληξιπρόθεσμα σε ιδιώτες 2 δισ. ευρώ.
  • Για τις μεταρρυθμίσεις τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα «σταμάτα – ξεκίνα», καθώς η παύση και η επανέναρξη των μεταρρυθμίσεων τα προηγούμενα χρόνια ήταν μια από τις βασικές αιτίες για τις οποίες η κρίση είχε τόσο μακρά διάρκεια. Εκτίμησε δε ότι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την Κομισιόν μπορεί να απαιτήσει χρονικό διάστημα 5-10 ετών.
  • Για τις κοινωνικές παροχές εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός σημειώνοντας ότι το σύστημα όπως εφαρμόζεται έχει «κακή στόχευση και κακή εφαρμογή».

Τέλος ειδική αναφορά έκανε και στο θέμα των κόκκινων δανείων σημειώνοντας ότι “υπάρχουν πάρα πολύ υψηλά επίπεδα NPLs, υπάρχουν πάρα πολλές υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν εταιρείες – “ζόμπι” που πρέπει να κλείσουν και άλλες που πρέπει να αναδιαρθρωθούν. Είναι κλειδί η μείωση των NPLs για την έλευση επενδύσεων». Παραδέχθηκε επίσης ότι δεν υπάρχει επιστροφή των καταθέσεων και των επενδύσεων και εκτίμησε ότι αυτό θα συμβεί όταν ανακτηθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη και υπάρξουν επενδυτικές ευκαιρίες.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα