Νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.
Ποιοτική κατάρτιση, με αξιολόγηση και με πιστοποίηση είναι απαραίτητη για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων ανέργων και εργαζομένων, ώστε να μπορούν να προσβλέπουν σε ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον στη σύγχρονη αγορά εργασίας, υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης στο 1ο SkillUp Forum για την Απασχόληση και την Επιχειρηματικότητα (SkillUp Forum Conference), το οποίο συνδιοργανώνει ο ΟΑΕΔ με το Envolve Entrepreneurship, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο υπουργός μάλιστα προανήγγειλε σχετικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα και την κυβέρνηση η κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ παρουσίασε πρόγραμμα συνεργασίας του υπουργείου και του ΟΑΕΔ με την Google, το οποίο προβλέπει τη χρηματοδότηση νέων ατόμων, ηλικίας έως σαράντα πέντε ετών, με χρηματοδότηση δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ προς τον καθένα, για τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων start-ups, με την βοήθεια της Google. Υπολογίζεται ότι από τη δράση θα αφορά τέσσερεις χιλιάδες ωφελούμενους.
«Η αναβάθμιση δεξιοτήτων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Ελλάδα και γι αυτό το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προωθεί άμεσα μια ριζική μεταρρύθμιση στον τομέα αυτό. Παράλληλα ενεργοποιεί νέα προγράμματα κατάρτισης με έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες και την επιχειρηματικότητα» είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Θα περάσουμε σύντομα ένα νομοσχέδιο και οι προσπάθειες μας θα στηρίζονται στις λέξεις ποιότητα στην κατάρτιση, στη συνεχή αξιολόγηση, αλλά και στην πιστοποίηση».
Ποιους αφορά η διαδικασία
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η διαδικασία θα αφορά και τους εκπαιδευτές, αλλά και τους ωφελούμενους των προγραμμάτων, ώστε τα χρήματα που δίνονται για κατάρτιση να μην είναι «πεταμένα λεφτά». Επεσήμανε την ανάγκη να αλλάξει η αντίληψη, ότι τα χρήματα που δίνονται για κατάρτιση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους να αντιμετωπίζονται περίπου ως ένα άλλο ελάχιστο εισόδημα αλληλεγγύης, – διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει ο καταρτιζόμενος να έχει στήριξη κατά τη διαδικασία κατάρτισης – αλλά ως μια ευκαιρία για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, ως ένα εφόδιο για το εργασιακό μέλλον στο σύγχρονο ψηφιακό κόσμο, ως ένα εφόδιο για την ένταξη στη νέα αγορά εργασίας. Σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει ένα δισεκατομμύριο για κατάρτιση, ενώ άλλα τόσα προβλέπονται από ευρωπαϊκούς πόρους, πρόσθεσε, ότι η «πράσινη μετάβαση» απαιτεί και σύγχρονη κατάρτιση και συνέχισε :
«Έχουμε ξεκινήσει να εφαρμόζουμε με τον ΟΑΕΔ κάποια πρόδρομα προγράμματα. Έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με την Amazon, την Cisco, την Google, που δεν είναι στη θεωρία έχουν καρπού» είπε ο υπουργός και παρουσίασε πρόγραμμα συνεργασίας του ΟΑΕΔ με τη Google.
« Θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ψηφιακής κατάρτιση που αφορά νέους, ως σαράντα πέντε χρονών, οι οποίοι θέλουν να γίνουν νέοι επιχειρηματίες» είπε ο κ. Χατζηδάκης και συνέχισε: «Δίνουμε, λοιπόν δεκαπέντε χιλιάδες στον κάθε νέο και νέα που θα ενδιαφερθεί να κάνει μια start up και βάζουμε από δίπλα τη Google να λειτουργήσει ως σύμβουλος, πράγμα το οποίο θα υπογραμμίζει τη σοβαρότητα του προγράμματος και θα το κάνει πιο ελκυστικό . Είναι ένα ποιοτικό άλμα που κάνει το υπουργείο και ο ΟΑΕΔ»
«Δεν είναι «λεφτά στον αέρα», καθώς γίνεται σε συνεργασία με έναν διεθνή κολοσσό όπως η Google, με τεράστια εμπειρία στα θέματα ψηφιακών δεξιοτήτων κα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας» συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε : «Στηρίζουμε στην πράξη τους ανέργους που έχουν μια επιχειρηματική ιδέα και αναζητούν τα μέσα για να την υλοποιήσουν, Γι’ αυτό και είμαστε βέβαιοι ότι η πρωτοβουλία αυτή θα έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση στη νέα γενιά».
«Μεγάλο πρόβλημα η ανεργία»
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανεργίας, τονίζοντας ότι είναι «ένα μεγάλο πρόβλημα», σημειώνοντας ότι η ανεργία στη χώρα μας ήταν πολύ υψηλή ακόμη και όταν υπήρχε ανάπτυξη, πριν από την κρίση, λόγω διαθρωτικών προβλημάτων, που δεν αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν. Ο υπουργός είπε ότι παρά τη μείωση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια «παραμένουμε πολύ ψηλά, είμαστε στο 15%», υπογράμμισε, ωστόσο, ότι ακόμη σημαντικότερο πρόβλημα είναι η αναντιστοιχία που παρατηρείται ανάμεσα στα προσόντα των εργαζομένων και στις ανάγκες της αγοράς εργασίας για προσωπικό με συγκεκριμένες δεξιότητες.
«Ο ΟΑΕΔ συνεχίζει, με εξωστρέφεια, να επενδύει στον άνθρωπο, στην ποιοτική αναβάθμιση των δεξιοτήτων και στην δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας» δήλωσε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης και πρόσθεσε : «Με οδηγό τα επιτυχημένα προγράμματα που υλοποιήσαμε το τελευταίο έτος, ξεκινάμε ένα νέο κύκλο καινοτόμων δράσεων κατάρτισης και επιχειρηματικότητας για την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας».
«Θα είναι αναγκαίο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες να αναβαθμίζουμε τις δεξιότητες μας. Παλιά μοντέλα παλιές θεωρίες παλιές αντιλήψεις παλιές νοοτροπίες πρέπει να αλλάξουν άρδην αλλιώς θα χαθεί το παιχνίδι και θα μείνουμε πάρα πολύ πίσω κάτι που δεν το θέλει κανείς» συνέχισε ο κ. Πρωτοψάλτης και πρόσθεσε: «Πρέπει να βλέπει ο πολίτης τον ΟΑΕΔ σαν μια υπηρεσία που βοηθά τον άνεργο να βρει δουλειά και την επιχείρηση να βρει το κατάλληλο προσωπικό. Εμείς με το σημερινό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε κάνουμε άλλο ένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, άλλη μια προσπάθεια. Ο υπουργός έχει σχεδιάσει μια σειρά προγραμμάτων για ποιοτική κατάρτιση, γιατί εάν δεν είναι τέτοια είναι πεταμένα λεφτά».
«Οι ψηφιακές δεξιότητες δεν αφορούν μόνο τους νέους, ή τους ανέργους, η τεχνολογία που απαιτεί η εποχή μας είναι εδώ για όλους μας, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το επίπεδο των γνώσεών μας» τόνισε η γενική διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πέγκυ Αντωνάκου, τονίζοντας ότι δεν είναι καν μόνο ελληνικό πρόβλημα, αλλά παγκόσμιο, και υπογράμμισε: «Πιστεύουμε, επίσης , πως το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, βοηθάει ανθρώπους μέχρι 45 ετών, να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια και ψηφιακές δεξιότητες προκειμένου να μπορέσουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση».
«Είναι το τρίτο στη σειρά πρόγραμμα που ανακοινώνουμε με τον ΟΑΕΔ τον τελευταίο χρόνο, υπάρχει συνέπεια, υπάρχει στρατηγική» πρόσθεσε η κ. Αντωνάκου και συνέχισε : «Αυτό που κάνουμε εδώ είναι κάτι πολύ πρωτοποριακό, η εκπαίδευση και η κατάρτιση συνδυάζεται με την πράξη, με ένα επιχειρηματικό πλάνο, με χρηματοδότηση, μια ευκαιρία. Δηλώνουμε παρόντες και υπερήφανοι που τέτοια προγράμματα γίνονται στη χώρα μας».
Το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ σε συνεργασία με τη Google
Το νέο πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα σε 4.000 ανέργους έως 45 ετών να αποκτήσουν τις κατάλληλες ψηφιακές και επιχειρηματικές δεξιότητες ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν τη δική τους βιώσιμη επιχείρηση.
Στόχος είναι να εκπαιδευτούν στις βασικές αρχές της επιχειρηματικότητας, όπως έχουν διαμορφωθεί στη σημερινή, ψηφιακή εποχή, μέσω δωρεάν εξ αποστάσεως κατάρτισης διάρκειας 35 ωρών, ώστε να είναι σε θέση να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία. Καλύπτονται θέματα όπως δημιουργία ταυτότητας της επιχείρησης, διαχείριση της αγοράς, εδραίωση της επιχείρησης στο διαδίκτυο, προώθηση νέων προϊόντων και υπηρεσιών κ.α.
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης από την Google. Η ημερομηνία έναρξης των αιτήσεων συμμετοχής θα ανακοινωθεί σύντομα.
Όσοι ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα κατάρτισης και πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις, θα έχουν τη δυνατότητα αίτησης για το νέο πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία, που θα υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ. Στόχος της δωδεκάμηνης δράσης θα είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 4.000 ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων και το ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων θα ανέρχεται σε 14.800 Euro. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν από τον ΟΑΕΔ στο επόμενο διάστημα.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ