Οικονομία

“Κούρεμα” ως και 60% στα κόκκινα δάνεια

Αν και όλα θα κριθούν στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές σε ό,τι αφορά στο αντίστοιχο κούρεμα των χρεών προς το Δημόσιο, όλα δείχνουν ότι οι τράπεζες θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με το Capital στόχος των τραπεζών είναι να αυξήσουν τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων καιειδικά τις μακροπρόθεσμες, και στο πλαίσιο αυτό αναγνωρίζουν ότι θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε εκτεταμένα “κουρέματα”, τα οποία εκτιμούν πως θα κινηθούν στο 40% – 60%.

Το ποσοστό της διαγραφής οφειλών που θα απαιτήσουν οι αναδιαρθρώσεις δανείων βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση και με το τι θα συμφωνηθεί για τα “κουρέματα” χρεών προς το Δημόσιο. Το θέμα αυτό αποτελεί κεντρικό σημείο στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς και θα μπει ξανά στο τραπέζι προς οριστική συμφωνία στις 14 Νοεμβρίου.

Μέχρι στιγμής, η αρχική θέση των Θεσμών για “κουρέματα” όλων των οφειλών προς το Δημόσιο και αυτή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για εξαίρεση όλων των οφειλών προς το Δημόσιο από το “κούρεμα”, έχει συγκλίνει μερικώς, με την κάθε πλευρά να εντάσσει στη διαπραγμάτευσή της το “υπό προϋποθέσεις”. Ωστόσο, η θέση των Θεσμών να εξαιρούνται του “κουρέματος” υπό προϋποθέσεις κάποιες οφειλές απέχει ακόμη μακράν από τη θέση της ΓΓΔΕ που δέχεται υπό προϋποθέσεις το “κούρεμα” κάποιων οφειλών.

Όπως εκτιμούν τραπεζίτες, πάντως, είναι αναπόφευκτο και οι οφειλές προς το Δημόσιο να συγκλίνουν στα ποσοστά διαγραφών του 40% – 60% που θα κάνουν οι τράπεζες, δεδομένου ότι πολύ μικρό μέρος των ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο μπορεί να θεωρείται βάσιμα ανακτήσιμο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στόχος είναι το ύψος των διαγραφών δανείων να είναι αντίστοιχο αυτού των ρυθμίσεων δανείων, στο πλαίσιο της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες μέχρι το 2019. Το ύψος αυτό προσδιορίζεται σε περίπου 14,5 δισ. ευρώ για τις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις δανείων, και άλλο τόσο για τις διαγραφές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Σε στάση αναμονής ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς και του τυποποιημένου ελαιόλαδου λόγω των αμερικανικών δασμών
Αν δεν υπήρχαν οι δασμοί, η φετινή χρονιά θα εξελισσόταν σε χρονιά - ρεκόρ, αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών - Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς
Extra virgin olive oils on the shelf
Scope Ratings για δασμούς Τραμπ: Το μεγαλύτερο σοκ στο εμπόριο εδώ και πάνω από 100 χρόνια – Τα 3 σενάρια και ο κίνδυνος των capital controls
Βαθιά ύφεση στις ΗΠΑ με σοβαρές χρηματοπιστωτικές συνέπειες για τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο προβλέπει ο οίκος Scope για την επιθετική δασμολογική πολιτική του Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ 2