Παρασκευή, 15 Νοε.
16oC Αθήνα

Κραχ! Πάνω από 15 εκατ. άνεργοι στις ΗΠΑ μέσα σε 3 εβδομάδες

Κραχ! Πάνω από 15 εκατ. άνεργοι στις ΗΠΑ μέσα σε 3 εβδομάδες

Μόνο σοκ προκαλούν τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ. Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια οι άνεργοι μέσα σε τρεις εβδομάδες. Πρόκειται για τις περισσότερες θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί από τη Μεγάλη Ύφεση, τερματίζοντας τη μεγαλύτερη περίοδο ευημερίας της αγοράς εργασίας στην αμερικανική Ιστορία που ξεκίνησε στα τέλη του 2010.

Ο αριθμός των Αμερικανών που ζήτησαν επίδομα ανεργίας τις τρεις τελευταίες εβδομάδες ξεπέρασε τα 15 εκατ., με τις εβδομαδιαίες νέες αιτήσεις να ξεπερνούν τα 6 εκατ. για δεύτερη συνεχή φορά την περασμένη εβδομάδα εν μέσω σκληρών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Click4more Δυσοίωνη πρόβλεψη από το ΔΝΤ: Ο κορονοϊός θα προκαλέσει κρίση ανάλογη με την Μεγάλη Ύφεση του ’30

Η έκθεση του υπουργείου Εργασίας για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας ενισχύει τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για απώλεια έως 20 εκατ. θέσεων εργασίας τον Απρίλιο.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία έχασε 701.000 θέσεις μισθωτής εργασίας τον Μάρτιο, σε μια έκθεση που δεν αποτύπωσε πλήρως το “μακελειό” στην οικονομία που προκαλεί ο κορονοϊός.

«Μόνο στον πρώτο της μήνα, η κρίση του κορονοϊού αναμένεται να ξεπεράσει σε σύγκριση τη Μεγάλη Ύφεση», δήλωσε ο Ντάνιελ Τζάο, οικονομολόγος στην Glassdoor.

Οι αρχικές αιτήσεις για τα κρατικά επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 261.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο των 6,606 εκατ. για την εβδομάδα έως τις 4 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τα στοιχεία για μια εβδομάδα νωρίτερα αναθεωρήθηκαν ανοδικά κατά 219.000 σε σχέση με την αρχική έκθεση, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων για την περίοδο εκείνη σε 6,867 εκατ.

Συνολικά, πάνω από 15 εκατ. άνθρωποι έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας από την εβδομάδα που τελείωσε στις 21 Μαρτίου.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο κορονοϊός «συνεχίζει να επηρεάζει τον αριθμό των νέων αιτήσεων». Την ίδια ώρα, η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) ανακοίνωσε ένα εκτεταμένο σχέδιο 2,3 τρισεκ. δολαρίων για την ενίσχυση των πολιτειών, κομητειών και δήμων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ιστορίες ανεργίας στις ΥΠΑ

Μεγάλες ουρές σχηματίζονται στις υπηρεσίες ανεργίας. Στο Μαϊάμι της Φλόριντα, εκατοντάδες άνθρωποι στέκονται υπομονετικά για ώρες για να συμπληρώσουν την αίτηση καθώς “κράσαρε” το διαδικτυακό σύστημα λόγω του μεγάλου όγκου των αιτημάτων.

«Έχω να δουλέψω σχεδόν δύο μήνες. Το κατάστημα στο οποίο εργαζόμουν έκλεισε», εξήγησε η Σάρα Σάντος, 42 ετών, που έφθασε στις 7 το πρωί στην υπηρεσία και περίμενε στον ήλιο έως το μεσημέρι.

«Νιώθω να πνίγομαι, έχω να πληρώσω το αυτοκίνητο, έχω να πληρώσω το τηλέφωνο, πώς θα κάνω αυτό; Χωρίς να υπολογίζω το νοίκι», δήλωσε ο Γκαμπριέλ Ροντρίγκες, 55 ετών, που περίμενε υπομονετικά για πέντε ώρες.

Οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της COVID-19 περιλαμβάνουν από μπαρ, εστιατόρια και άλλους χώρους κοινωνικών συναθροίσεων έως μέσα μεταφοράς και εργοστάσια. Οι ΗΠΑ έχουν τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στον κόσμο.

Οι επιχειρήσεις ενθαρρύνουν επίσης τους εργαζομένους με το χαμηλότερο ωρομίσθιο να κάνουν αίτηση για επιδόματα ανεργίας προκειμένου να λάβουν τα επιπλέον 600 δολάρια την εβδομάδα για διάστημα έως τέσσερις μήνες. Το μέτρο εντάσσεται στο ιστορικό πακέτο στήριξης ύψους 2,3 τρισεκ. δολαρίων και είναι επιπρόσθετο των υφιστάμενων επιδομάτων ανεργίας, που κατά μέσο διαμορφώθηκαν στα 385 δολάρια ανά άτομο τον Ιανουάριο.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρνητικές επιπτώσεις αυτή της κρίσης μπορεί να έχουν μικρότερη διάρκεια σε σχέση με αυτές της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, εκτίμησαν μέλη της νομισματικής επιτροπής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ κατά την τελευταία συνεδρίαση τους, τα πρακτικά της οποίας δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. «Η σημερινή κατάσταση δεν είναι άμεσα συγκρίσιμη με την χρηματοπιστωτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας», σημείωσαν.

Οι οικονομολόγοι παραμένουν πάντως απαισιόδοξοι, καθώς η αύξηση του ποσοστού της ανεργίας στο 4,4% τον Μάρτιο δεν μπορεί παρά να αποτελέσει προοίμιο αυτού που αναμένει η χώρα τον Απρίλιο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις