Site icon NewsIT

Κραχ στο χρηματιστήριο από το όργιο φημών για τις διοικήσεις των τραπεζών – 16 δισ ευρώ οι ζημιές για το Δημόσιο

28.01.2015 | 14:07
Κραχ στο χρηματιστήριο από το όργιο φημών για τις διοικήσεις των τραπεζών – 16 δισ ευρώ οι ζημιές για το Δημόσιο

Στα τάρταρα οι τραπεζικές μετοχές, κραχ στο Χρηματιστήριο και ζημιές 16 δισ ευρώ για το Δημόσιο. Οι αιτίες εντοπίζονται στις φήμες που κυκλοφορούν σε όλα τα χρηματιστηριακά γραφεία και μεταξύ των επενδυτών για αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, καθώς και οι ρυθμίσεις για τα "κόκκινα" δάνεια.

Από τη Δευτέρα άρχισαν δειλά-δειλά να ακούγονται φωνές ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγές στον τραπεζικό χώρο.

Η πρώτη αφορούσε στο ΤΧΣ και στην αντικατάσταση της κυρίας Σακελλαρίδου από την κ. Λούκα Κατσέλη.

Η δεύτερη και πιο σημαντική η οποία σήμερα εντάθηκε με αποτέλεσμα η πτώση των τραπεζικών μετοχών να ξεπεράσει το 20%, αφορά στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, όπου στις μεν Εθνική, Alpha και Πειραιώς το ΤΧΣ έχει την πλειοψηφία, ενώ στη Eurobank κατέχει το 34%.

Μάλιστα σε ορισμένα χρηματιστηριακά γραφεία άρχισαν να κυκλοφορούν και ονόματα τραπεζιτών τα οποία υποτίθεται πως θα αντικαταστήσουν το σημερινό διοικητή μεγάλης τράπεζας.

Βεβαίως, πρόκειται για φήμες οι οποίες παίρνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις όσο η κυβέρνηση αφήνει θολό το τοπίο και δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της για τις τράπεζες.

Η συνέπεια αυτής της στάσης είναι οι τεράστιες ζημιές των επενδυτών, καθώς και του ίδιου του ΤΧΣ, δηλαδή του Δημοσίου, οι οποίες είναι μεν λογιστικές, αλλά δεν παύουν να είναι και θηριώδεις από τη στιγμή που φτάνουν στα 16 δις. ευρώ περίπου.

Μία άλλη συνέπεια είναι η σχεδόν πλήρης εξαέρωση των warrants.

Το αίμα ρέει άφθονο, αφού εκτός από το μπρα ντε φερ των funds με την κυβέρνηση, στην πτώση οδηγεί και το σπάσιμο των τεχνητών αντιστάσεων, ενώ ή μεγάλη πτώση προκάλεσε και τις πωλήσεις από τους επενδυτές που είχαν μάρτζιν.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version