Site icon NewsIT
07:09 | 12.08.19

Κρίσιμες οι επόμενες 40 ημέρες για την επίτευξη των βραχυπρόθεσμων στόχων στην οικονομία

Κρίσιμες οι επόμενες 40 ημέρες για την επίτευξη των βραχυπρόθεσμων στόχων στην οικονομία
Θανάσης Παπαδής

Αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει να πείσει τις αγορές και ταυτόχρονα να φανεί απόλυτα συνεπής με τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν πάση θυσία αφενός να εκπληρώσουν τους στόχους του 2019 και αφετέρου να τρέξουν τις μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να μπουν στο 2020 από καλύτερη αφετηρία.

Η άσκηση για το επόμενο έτος δεν βγαίνει, τουλάχιστον υπό τις παρούσες συνθήκες. Και ως εκ τούτου θέλουν να βρουν χώρο έτσι ώστε να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες.

Πρώτη στάση σε αυτόν τον μαραθώνιο θα είναι η επίσκεψη της τρόικας στις αρχές Σεπτεμβρίου στην ελληνική πρωτεύουσα, για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου. Λίγο αργότερα θα έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, στις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ οι επικεφαλής της τρόικας θα φτάσουν στην χώρα στις 23 του ίδιου μηνός.

[read4more]

Εκεί θα φανούν και οι προθέσεις των δανειστών και η ελληνική κυβέρνηση έχει μπροστά της κάτι περισσότερο από ένα μήνα, προκειμένου να πείσει για τις προθέσεις της. Το φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι ουσιαστικά η απάντηση στο αν πέτυχε τον πρώτο στόχο της. Η Αθήνα θέλει να εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποσχέσεις της στον ελληνικό λαό. Δηλαδή να υπάρξει νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2020, αλλά και των φορολογικών συντελεστών.

Η 4η αξιολόγηση εκτιμάται ότι μπορεί να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Νοεμβρίου, έτσι ώστε να εκταμιευθεί η δεύτερη δόση περίπου 640 εκατ. ευρώ από τα SMP & ANFA (επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες στην ευρωζώνη).

Τα 15 προαπαιτούμενα

Βασικό στοιχείο της συγκεκριμένης αξιολόγησης αναμένεται να είναι η κάλυψη περίπου 15 προαπαιτούμενων, κυρίαρχη θέση στα οποία κατέχουν οι αποκρατικοποιήσεις (πώληση του 30% του «Ελ. Βενιζέλος», πώληση του ποσοστού στα ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό). Παράλληλα, οι θεσμοί αναμένεται να εξετάσουν την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, την εισπραξιμότητα στη ρύθμιση των 120 δόσεων (διαδραματίζει ρόλο και για το εύρος των δημοσιονομικών περιθωρίων), καθώς και το πώς προχωρά το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού (APS).

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Κομβικό σημείο της κυβερνητικής πολιτικής είναι να «κλειδώσει» το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Εκτιμάται ότι έως το τέλος Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί το σκέλος των αναπτυξιακών παρεμβάσεων του νομοσχεδίου με την πλήρη κοστολόγηση τους. Για το σκέλος των μειώσεων των φορολογικών συντελεστών, οι κινήσεις, αναφέρουν οι πληροφορίες, θα σταθμιστούν προσεκτικά και σε συνεννόηση με τους θεσμούς προκειμένου να εξασφαλιστούν τα μέγιστα δυνατά δημοσιονομικά περιθώρια.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και το πότε αυτό θα κατατεθεί στη Βουλή. Η άμεση κατάθεσή του θα σημαίνει ότι οι προβλέψεις του αναγκαστικά να στηριχθούν κυρίως σε πρόδρομους δείκτες και όχι σε πραγματικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας. Ανοικτό είναι έτσι το ενδεχόμενο να μετατεθεί, σε συνεννόηση με τους θεσμούς, για τον Μάιο 2020, οπότε και θα υπάρχουν επαρκέστερα και ακριβέστερα στοιχεία για την πορεία βασικών μεγεθών, όπως είναι η ανάπτυξη, η ροή των φορολογικών εσόδων, αλλά και η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι κίνδυνοι για την οικονομία

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται, παράλληλα, σε επιφυλακή για πέντε ζητήματα που ενδέχεται να αποτελέσουν εστίες δημοσιονομικού κινδύνου. Πρόκειται για τις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά, την επιτυχία της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων, τη δυναμική ανάκαμψης των εξαγωγών, τη στασιμότητα ή/και την επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης, καθώς και τα περίπου 150 εκατ. ευρώ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (το κόστος για την ηλεκτροδότηση νησιών και ευπαθών ομάδων) που πρέπει να καταβάλλει το υπουργείο Οικονομικών στη ΔΕΗ.

Ωστόσο, όπως σχολιάζουν αξιωματούχοι, υπάρχουν τρεις εξελίξεις που αποπνέουν αισιοδοξία για το μακροοικονομικό πεδίο και την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Αυτές αφορούν στη θετική πορεία πρόδρομων μακροοικονομικών δεικτών και στην υπέρβαση του στόχου για τα φορολογικά έσοδα τον Ιούλιο, αλλά και στα νεότερα στοιχεία που δείχνουν ότι άρχισε να «φουντώνει» το ενδιαφέρον των φορολογούμενων για τη ρύθμιση στην εφορία.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version