Δευτέρα, 25 Νοε.
13oC Αθήνα

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής: Το πακέτο της Κομισιόν και η «ασπίδα» της ΕΚΤ

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής: Το πακέτο της Κομισιόν και η «ασπίδα» της ΕΚΤ

Η Ευρώπη σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να βάλει στο τραπέζι όλα εκείνα τα εργαλεία που θα επιτρέψουν στην ευρωπαϊκή οικονομία, να σταθεί μία ώρα νωρίτερα στα πόδια της, μετά το φρένο που τράβηξε λόγω της πανδημίας.

Σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες των 27 καλούνται να βρουν κοινά αποδεκτά λύση και παράλληλα λειτουργική. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, αναφέρουν ότι το ζητούμενο σήμερα είναι να πέσουν οι γέφυρες ανάμεσα σε Βορρά και Νότο και μπορεί να μην οριστικοποιηθεί η συμφωνία, αλλά τουλάχιστον να μπει στις ράγες.

Click4more Κορονοϊός: Η Κομισιόν προτείνει σχέδιο δύο τρισεκατομμυρίων ευρώ για την ευρωπαϊκή οικονομία

Η αλλαγή στάσης της Γερμανίας τις τελευταίες ημέρες και το έντονο παρασκήνιο δημιουργεί σοβαρές προσδοκίες ότι τελικά κάτι καλό θα βγει από την Σύνοδο Κορυφής. Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χτίζει τοίχο ασφαλείας απέναντι σε πιθανές υποβαθμίσεις χωρών, ανακοινώνοντας ότι θα κάνει δεκτά και ομόλογα χωρών, έστω και αν αυτά δεν έχουν επενδυτική αξιολόγηση.

Πριν από λίγες ημέρες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έδειξε ένα άλλο πρόσωπο, σε σχέση με αυτό που την είχαμε συνηθίσει. Απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η Γερμανία δεν επιδεικνύει αρκετή αλληλεγγύη προς τους ευρωπαίους εταίρους της που πλήττονται ιδιαίτερα από τον κορονοϊό και τόνισε ότι μακροπρόθεσμα η Γερμανία δεν μπορεί να ευημερεί, εάν δεν είναι ισχυρή και η Ευρώπη.

Χθες ήρθε ακόμη μία καλή είδηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, έχει έτοιμο και θα παρουσιάσει στην Σύνοδο Κορυφής ένα σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας συνολικού ύψους 2 τρισ. ευρώ. Η ΕΕ εκτιμά ότι η παραγωγή της συρρικνωθεί έως και 10% το τρέχον έτος, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Παρότι όμως οι επιπτώσεις της πανδημίας γίνονται όλο και πιο ορατές, οι πλουσιότερες χώρες της βόρειας Ευρώπης αντιστέκονται στις πιέσεις για την υιοθέτηση νέων χρηματοπιστωτικών εργαλείων ώστε να υποστηριχθεί η ανάκαμψη των χωρών του νότου που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό.

Η συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της επιτροπής που επικαλείται το Bloomberg, προβλέπει τη χρησιμοποίηση εν μέρη του υφιστάμενου επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ καθώς και την δημιουργία ενός νέου μηχανισμού χρηματοδότησης.

Με βάση το σχέδιο, η ΕΕ θα ενσωματώσει ένα ταμείο ανάκαμψης ύψους 300 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 και θα δανειστεί 320 δισ. ευρώ από τις αγορές. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το πρακτορείο, το έγγραφο δεν αναφέρει πώς η Κομισιόν φτάνει τον στόχο των 2 τρισ. ευρώ του πακέτου.

Click4more Ε.Ε: Ακόμα δεν υπάρχει “φως” για την οικονομική βοήθεια – Καλοκαίρι… και αν

Ο «οδικός χάρτης» που διένειμε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στις εθνικές αντιπροσωπείες πριν από την τηλεδιάσκεψη δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με το ποσό, τους συγκεκριμένους στόχους, το χρονοδιάγραμμα ή τη φύση των επενδύσεων που απαιτούνται για να επαναφέρουν σε τροχιά την ΕΕ. Οι ηγέτες δεν αναμένεται να καταλήξουν σε απόφαση αυτή την εβδομάδα και το τελικό πακέτο πιθανόν να μην είναι έτοιμο για τουλάχιστον έξι μήνες, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν, το ήμισυ της χρηματοδότησης θα χορηγηθεί ως δάνεια σε χώρες, ενώ το υπόλοιπο θα παραμείνει στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την κάλυψη του ετήσιου επιτοκίου περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει:

  • Τη δημιουργία ενός προσωρινού ταμείου ανάκαμψης 300 δισ. ευρώ που θα περιλαμβάνεται στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό του μπλοκ.
  • Ένα εργαλείο διευκόλυνσης της ανάκαμψης ύψους 200 δισ. ευρώ.
  • Τη αλλαγή χρήση 50 δισ. ευρώ του ταμείο συνοχής τα οποία θα επισπευσθούν για το 2021 και το 2022.
  • Καθώς και δύο ταμεία ύψους 200 δισ. ευρώ για την προστασία των εσωτερικών αγορών της ΕΕ.

Αγορές ομολόγων από ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υιοθέτησε χθες προσωρινά μέτρα για να περιορίσει τον αντίκτυπο πιθανών υποβαθμίσεων στη διαθεσιμότητα ενεχύρων (collateral). Μια κίνηση που έχει, σύμφωνα με αναλυτές πρώτο στόχο να καλύψει την Ιταλία από τον κίνδυνο να χάσει την σημερινή αξιολόγηση «επενδυτικής βαθμίδας».

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωση της, η απόφαση συμπληρώνει το ευρύτερο πακέτο με τη χαλάρωση των κανονισμών για τα ενέχυρα που ανακοινώθηκε στις 7 Απριλίου. Συνολικά, τα μέτρα αυτά έχουν σαν στόχο να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή στοιχεία ενεργητικού για να χρησιμοποιήσουν ως ενέχυρα στο ευρωσύστημα για τη λήψη ρευστότητας και να συνεχίσουν να παρέχουν χρηματοδότηση στην οικονομία της ευρωζώνης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις