Πέμπτη, 28 Νοε.
11oC Αθήνα

Κρίσιμο 7ήμερο για την οικονομία: Κρίνουν τα πάντα οι εκθέσεις ΔΝΤ και Ε.Ε.

Κρίσιμο 7ήμερο για την οικονομία: Κρίνουν τα πάντα οι εκθέσεις ΔΝΤ και Ε.Ε.

Σε μία από τις πλέον κρίσιμες εβδομάδες έχουμε μπει για την οικονομία. Μέσα στις επόμενες έξι ημέρες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα γνωρίζουμε σε μεγάλο βαθμό τις προθέσεις των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και τις προθέσεις της κυβέρνησης για την επόμενη χρονιά.

Χθες αργά συζητήθηκε η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και θα αναφέρεται στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, όταν κατά την εκτίμησή του σημειώθηκε οπισθοχώρηση σε συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις με χαρακτηριστικότερες τις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και την καταβολή του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος υπό μορφή 13ης σύνταξης.

Click4more: Δεύτερη ευκαιρία για όσους έχασαν ρυθμίσεις στην Εφορία – Πως μπορούν να «μπουν» στις 24 ή τις 48 δόσεις

Το ΔΝΤ δεν μεταβάλλει τη δέσμη συστάσεων προς την ελληνική κυβέρνηση και μέσω της έκθεσης του άρθρου 4, προσχέδιο της οποίας έχει ήδη στείλει σε κυβερνητικά στελέχη, επιμένει στην ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης με μείωση του αφορολόγητου, κατάργηση της μονιμότητας της 13ης σύνταξης και περικοπή των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις.

Η έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέχρι την προσεχή Δευτέρα.

Την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 20 Νοεμβρίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Κομισιόν για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία εκτός συναρπαστικού απροόπτου θα είναι σε γενικές γραμμές θετική. Παράλληλα θα περιγράφει σε αδρές γραμμές τα όρια μέσα στα οποία θα μπορεί να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Μία ημέρα πριν βέβαια θα έχει κατατεθεί στην Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2020, από το οποίο θα φανεί το πόσο τελικά θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα.

Από αυτό θα φανεί και πόσο θα είναι το ποσό που τελικά η κυβέρνηση θα μοιράσει ως κοινωνικό μέρισμα και βέβαια που θα κατευθυνθεί αυτό.

Φορολογικό νομοσχέδιο

Στο μεσοδιάστημα θα καταλήξει η κυβέρνηση στο φορολογικό νομοσχέδιο που ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση. Δύο είναι στα σημεία τριβής.

Το ένα έχει να κάνει με την περιορισμένη μείωση φόρων για τους μισθωτούς. Σε πολλές περιπτώσεις για όσους έχουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ, η μείωση είναι οριακή ή και μηδενική. Μάλιστα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος υπάρχει μία γκρίνια για το γεγονός αυτό και δεν αποκλείεται να βρεθεί κάποια φόρμουλα, έτσι ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ανάσα στα συγκεκριμένα στρώματα. Μάλιστα και ο Αλέξης Τσίπρας κατέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης είναι μύθος, αφού μείωση που προκύπτει είναι μόλις 17 ευρώ τον μήνα.

Τέλος διορθωτικές κινήσεις αναμένονται στις e-αποδείξεις. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να υπάρξει ολική αναδίπλωση παρά μόνο κάποιες βελτιώσεις εκεί που θα κριθεί απαραίτητο. Όπως σημειώνει μάλιστα κορυφαίος παράγοντας «το 30% είναι και δίκαιο και σωστό».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις