Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Sueddeutsche Ζeitung οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Βερολίνο για να συζητήσουν με ποιον τρόπο μπορεί να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Μέχρι τώρα το ΔΝΤ αντιτάσσεται και θέτει ως όρο συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για να συνεχίσει να συμμετέχει, όπως γράφει η εφημερίδα του Μονάχου. Το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ είναι ένα πολιτικό θέμα και αποτελεί ιδίως για τη γερμανική και την ολλανδική κυβέρνησης απαραίτητο όρο.
Η Sueddeutsche Ζeitung υπενθυμίζει ότι η Μπούντεστακ έχει εγκρίνει το δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει και το ΔΝΤ, το οποίο όμως μέχρι τώρα αρνείται επίμονα, έχει εν τούτοις υποσχεθεί να αποφασίσει μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι τώρα οι εμπειρογνώμονες της Ουάσινγκντον έχουν θέσει ένα σαφή όρο, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτό το αίτημα του ΔΝΤ το απορρίπτει όμως συνεχώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Την ίδια ώρα, η συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου έτσι ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να αποφασιστεί ο οδικός χάρτης για το χρέος φαίνεται πως είναι στον αέρα κι αυτό έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στο ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών. Όπως αποκαλύπτει το γερμανικό πρακτορείο MNI το οποίο επικαλείται δύο αξιωματούχους με γνώση των διαπραγματεύσεων, το ΔΝΤ παραμένει αντίθετο και δεν έχει μόνο διαφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα ακόμα και με την ΕΚΤ και την Κομισιόν σχετικά με τους στόχους στην Ελλάδα.
Οι δύο αξιωματούχοι σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο δεν πιστεύουν πως θα υπάρξουν αποφάσεις στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και επισημαίνουν με νόημα πως αυτό θα γίνει μόνο εάν λάβει πολιτικές αποφάσεις ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.
Την ίδια ώρα όμως που οι διαπραγματεύσεις γίνονται με πυρετώδεις ρυθμούς, το MNI υποστηρίζει πως η Κομισιόν ετοιμάζει εναλλακτικό σχέδιο, Plan B δηλαδή σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που εξετάζει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ESM θα μπορέσουν να περικόπουν το ελληνικό χρέος κατά 32 με 36 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό θα ανοίξει το δρόμο για το ΔΝΤ έτσι ώστε να μετέχει το ΔΝΤ.
Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως μπορεί να εξεταστεί κι άλλο σενάριο, δηλαδή Plan C, σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσαν να καθοριστούν επιπλέον μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που χαρακτηριζονται μάλιστα “πολιτικά ανώδυνα”.
Πάντως, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Τζανακόπουλος διέψευσε τα σενάρια που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο MNI.