Τετάρτη, 9 Οκτ.
20oC Αθήνα

Κρυφές μάχες κυβέρνησης και μετόχων για το μάνατζμεντ των ελληνικών τραπεζών

Κρυφές μάχες κυβέρνησης και μετόχων για το μάνατζμεντ των ελληνικών τραπεζών

Οι διαφωνίες που υπήρχαν και υπέβοσκαν στις κορυφές συστημικών τραπεζών, οι φήμες για αντικατάσταση υψηλόβαθμων στελεχών ή ακόμα για μετακινήσεις από τράπεζα σε τράπεζα, ακόμα και η αντικατάσταση κάποιων, τελικά άρχισε να οξύνεται, σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες του newsit.gr και να παίρνει και άλλες ευρύτερες μορφές που μπορεί να οδηγήσουν σε αντιπαραθέσεις (που συνήθως δεν εκδηλώνονται στο προσκήνιο) ανάμεσα στην κυβέρνηση και μετόχους και μεταξύ μετόχων.

Η κυβέρνηση είναι πιθανό να μην βγει στο προσκήνιο και να μην συμμετάσχει ευθέως. Ομως, θα επιδιώξει να εφαρμόσει τις επιλογές της μέσω του ΤΧΣ. Ξένοι κυρίως επενδυτές και Funds φέρονται να διαφωνούν με τυχόν αλλαγές στις κορυφαίες θέσεις των τραπεζών και μάλιστα, όπως λένε οι πληροφορίες, εκδηλώνουν τις διαφωνίες είτε με επιστολές, όπως έκανε ο Πόλσον ο οποίος έστειλε ήδη επιτολή στον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργο Μιχελή, είτε με παρέμβασή τους προς την κυβέρνηση (Μαρτίνεζ).

Οι ξένοι επενδυτές θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να αλλάξει το μάνατζμεντ με το επιχείρημα ότι επένδυσαν τα κεφάλαιά τους στις ελληνικές τράπεζες λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη το μάνατζμεντ που ήταν επικεφαλής των τραπεζών κατά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η κίνηση αυτή, εκτιμούν τραπεζικοί παράγοντες, δυσκολεύουν την κυβέρνηση η οποία, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, επιθυμούσε να κάνει παρεμβάσεις και να επιδιώξει να αλλάξουν πρόσωπα που τώρα κατέχουν υψηλές θέσεις.

Το ζήτημα είναι πως θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πως θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις που αφορούν στην αξιολόγηση και τυχόν αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών. Η κατάσταση δυσκολεύει πολύ περισσότερο γιατί στην εγχώρια τραπεζική αγορά, όπως έλεγε κυβερνητικός παράγων,  δεν υπάρχουν τραπεζικά στελέχη που να ανταποκρίνονται στους περιορισμούς και στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί  και ασφαλώς η κυβέρνηση δεν θα έβλεπε με καλό μάτι την ανάθεση υψηλών διοικητικών θέσεων σε αλλοδαπούς.

Τέλος, να πούμε πως οι κρυφές μάχες κατά βάθος αφορούν στους νέους επενδυτές και το λάφυρο είναι ο έλεγχος των τραπεζών μέσα από τον προσεταιρισμό των στελεχών με τα οποία έχουν στενές σχέσεις.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε