Συμβαίνει τώρα:
Προβλήματα στην Αττική Οδό στο ύψος της Μεταμόρφωσης προς Ελευσίνα – Έπεσαν χώματα από φορτηγό
Οικονομία

“Κρυφός” φόρος σε όλες τις συναλλαγές για να γλιτώσουν μισθοί και συντάξεις – Το έκτακτο σχέδιο για να…. κοπεί ο “κόφτης”

- Έρχεται νέος φόρος σε όλες τις τραπεζικές και ηλεκτρονικές συναλλαγές
- Θα φτάνει το 1 με 2 τοις χιλίοις με στόχο να μπουν έσοδα στα κρατικά ταμεία
- Ποιοι λογαριασμοί εξαιρούνται και σε ποιες πληρωμές δεν θα επιβάλλεται ο φόρος

Έκτακτο σχέδιο για να… μπλοκάρει τον “κόφτη” έχει έτοιμο η κυβέρνηση. Και δεν είναι άλλο από την επιβολή κρυφού φόρου 1 με 2 τοις χιλίοις στις τραπεζικές και ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το σχέδιο, που αποκαλύπτει η Ημερησία του Σαββάτου, θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που τα έσοδα δεν κινηθούν ικανοποιητικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των δανειστών έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις εξεύρεσης νέων, πρόσθετων πόρων, ώστε να μη χρειαστεί να οδηγηθεί σε δύσκολες και ιδιαίτερα επίπονες -και με υψηλό πολιτικό και κοινωνικό κόστος- αποφάσεις.

Έτσι, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές θα πέσει ο “κρυφός” φόρος στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι οποίες άλλωστε το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί σημαντικά. Δεν είναι νέα πρόταση, αλλά παλιότερο σχέδιο που δεν είχε απορριφθεί και τώρα μοιάζει σαν ένα “καλό” χαρτί ώστε αν υπάρξει δημοσιονομική τρύπα να μην απαιτηθεί η μείωση μισθών και συντάξεων.

Η πρόταση για νέο φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές, πάντως, βρίσκει αντίθετες τις ίδιες τις τράπεζες, ενώ στελέχη της κυβέρνησης των συνδέουν με το αφορολόγητο για τη χρήση καρτών και πληρωμών.

Για την ώρα πάντως δεν έχει «κλειδώσει» ούτε το ποιες θα είναι οι εξαιρέσεις από την επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές ούτε και το από ποιό ποσό θα επιβληθεί. Η παλιότερη πρόταση ήταν να είναι ο φόρος 1 τοις χιλίοις στις συναλλαγές μέσω τράπεζες και για παράδειγμα σε μια πληρωμή 1000€ ο πολίτης να επιβαρύνεται με 1 ευρώ.

Σε περίπτωση που ισχύει αυτό το σενάριο, για φόρο 0,01% τα έσοδα θα φτάσουν στα 300 εκατ. ευρώ και αν ο φόρος είναι 0,02% στα 600 εκατ. ευρώ.

Εκείνο που μένει να αποσαφηνιστεί είναι οι εξαιρέσεις ώστε να μην αποθαρρυνθούν οι πολίτες από τη χρήση του e-banking. Και κυρίως να διευκρινιστεί από ποιο ποσό και πάνω θα επιβάλλεται αυτός ο φόρος. Επίσης, θα πρέπει να διευκρινιστεί αν ο φόρος θα επιβάλλεται και στους χαμηλοσυνταξιούχους, που συνήθως παίρνουν άμεσα τη σύνταξή τους ή τι θα γίνει με τις μισθοδοσίες αλλά και αν θα επιβληθεί για τις συναλλαγές μέσω ΑΤΜ και e-banking ή ακόμη και για τις συναλλαγές στο γκισέ.

Το πιθανότερο είναι πως θα εξαιρεθούν οι συναλλαγές που αφορούν σε πληρωμές φόρων και εισφορών.

Επίσης, ανάμεσα στις προτάσεις που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι και εκείνη για «προμήθεια» που θα μπορεί να λαμβάνει αυτόματα το κράτος από κάθε πληρωμή μέσω POS.

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα