Site icon NewsIT

Ξεκινά η εξωδικαστική ρύθμιση για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις – Ποιοι την δικαιούνται

29.12.2017 | 21:34
Ξεκινά η εξωδικαστική ρύθμιση για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις – Ποιοι την δικαιούνται

Υπογράφηκε η υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την ρύθμιση οφειλών στο Δημόσιο. Η ρύθμιση αφορά χρέη επιχειρήσεων έως 50.000 ευρώ και οι οποίες θέλουν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Με αυτήν την Υπουργική Απόφαση, διευκρινίζεται το ποιοι έχουν την δυνατότητα να υπαχθούν στην ρύθμιση, αλλά και το ποιοι εξαιρούνται.

Δικαίωμα ρύθμισης οφειλών έχουν:

1) Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, και έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ ή/και οι οφειλές τους προς το Δημόσιο υπερβαίνουν το ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) των συνολικών οφειλών τους.

2) Φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών, και έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση, υπάγονται οφειλές προς το Δημόσιο που είναι ήδη βεβαιωμένες κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016, καθώς και οφειλές υπέρ τρίτων πιστωτών, μαζί με τις προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής κατά το χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση. Η υπαγωγή στις ρυθμίσεις της παρούσας απόφασης σημαίνει αυτομάτως ότι ο δικαιούχος σταματά να έχει όποιες ρυθμίσεις είχε συμφωνήσει στο παρελθόν.

Από την ρύθμιση εξαιρούνται:

Οφειλές που έχουν ρυθμιστεί με οριστική δικαστική απόφαση ή δικαστικό συμβιβασμό κατά τις διατάξεις του νόμου 3869/2010 (Α’ 130), ακόμα κι αν ακολούθησε έκπτωση του οφειλέτη για οποιονδήποτε λόγο και οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών.

Σημειώνεται από το υπουργείο Οικονομικών πως οφειλέτης, ο οποίος εμπίπτει στις ως άνω κατηγορίες και οι συνολικές οφειλές του προς το Δημόσιο δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ, πρέπει να υποβάλει αίτηση στη φορολογική διοίκηση από την 1η Φεβρουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2018. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά και η ρύθμιση χορηγείται άπαξ ανά οφειλέτη.

Για την υποβολή πρότασης ρύθμισης από το Δημόσιο λαμβάνονται υπόψη το διαθέσιμο εισόδημα και η αξία των περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων, των οφειλετών, διευκρινίζεται.

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται στη ρύθμιση ανά κατηγορία οφειλετών. Ειδικότερα, σημειώνεται:

Τι προβλέπεται για οφειλέτες που χρωστούν έως 3.000 ευρώ

-Τμηματική καταβολή του συνολικώς οφειλόμενου ποσού χωρίς δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού

-Καθορισμό του πλήθους και του ύψους των μηνιαίων δόσεων ως εξής, ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ και μέγιστος αριθμός δόσεων 36.

Τι προβλέπεται για οφειλέτες που χρωστούν από 3.000 έως 20.000 ευρώ

– Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Καθορισμός του πλήθους και του ύψους των μηνιαίων δόσεων, βάσει των κάτωθι κανόνων.

Αυτό θα γίνεται με ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ και μέγιστος αριθμός δόσεων 120. Τα ίδια ισχύουν και για όσους δεν έχουν πρωχευτική ικανότητα.

Τι προβλέπεται για όσους έχουν εισόδημα που υπερβαίνει το 85% των συνολικών οφειλών του

  • Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές έως 20.000 ευρώ ισχύει όπως ακριβώς τα προηγούμενα.
  • Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές από 20.000,01 έως 50.000 ευρώ:

-Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.

-Καθορισμός του πλήθους και του ύψους των μηνιαίων δόσεων, βάσει των κάτωθι κανόνων. Ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ και μέγιστος αριθμός δόσεων 120.

 

Τι προβλέπεται για οφειλέτες που χρωστούν από 20.000, έως 50.000 ευρώ

-Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.

-Καθορισμός του πλήθους και του ύψους των μηνιαίων δόσεων, ως εξής: Ελάχιστο ποσό έκαστης δόσης 50 ευρώ και μέγιστος αριθμός δόσεων 120.

Το Δημόσιο δεν προτείνει ρυθμίσεις, όπως επισημαίνεται απο το υπουργείο Οικονομικών σε περίπτωση που διαθέτει, σύμφωνα με τις εσωτερικές του διαδικασίες, δική του μελέτη βιωσιμότητας, βάσει της οποίας το χρέος του οφειλέτη χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο και εφόσον η προς ρύθμιση συνολική οφειλή προς αυτό υπερβαίνει τις 20.000 και η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, υπερβαίνει το εικοσιπενταπλάσιο αυτής.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version