Site icon NewsIT

Ξεκινάει η 4η αξιολόγηση, αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη τυπικά η 3η και δεν έχουμε πάρει την δόση των 5,7 δις.

20.02.2018 | 06:33
eurogrour αξιολόγηση

Γεφύρι της Άρτας έχει αποδειχθεί στην πράξη η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης. Μπορεί να έχει κλείσει από το τέλος Νοεμβρίου, με την ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές να έχουν συμφωνήσει σε όλα και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, ωστόσο οι εκκρεμότητες παραμένουν και ούτε και χθες το Eurogroup άναψε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις.

Οι δανειστές χθες είπαν τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα, ωστόσο σημείωσαν ότι υπάρχουν εκκρεμότητες και δεν μπορούν να δώσουν την έγκρισή τους για να δοθούν τα χρήματα στην χώρα, που στην παρούσα είναι εξαιρετικά σημαντικά, δεδομένου ότι ένα μέρος θα πάει στην πραγματική οικονομία με την εξόφληση οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στην ένταση που υπήρξε ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με αφορμή το θέμα των πλειστηριασμών. Ένταση την οποία παραδέχθηκε ο απαντώντας σε ερώτηση Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. Είπε, ότι κάποιες φορές στο Eurogroup γίνονται έντονες συζητήσεις, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο δεν συνέβη σήμερα. Από πλευράς του, ο Επίτροπος Μοσκοβισί είπε ότι μερικές φορές οι δημοσιογράφοι υπερεκτιμούν ανταλλαγές απόψεων δίνοντάς τους διάσταση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 

Πάντως είναι η πρώτη φορά στα χρονικά των Μνημονίων, που ξεκινάει (την προσεχή Δευτέρα), η συζήτηση για την επόμενη αξιολόγηση (τέταρτη) αξιολόγηση, πριν ολοκληρωθεί τυπικά η προηγούμενη (τρίτη).

Η χώρα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες και η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Μόνο δυο από τα 110 προαπαιτούμενα εκκρεμούν (Ελληνικό, πλειστηριασμοί) και είναι εκτός αρμοδιότητας της κυβέρνησης, συμπλήρωσε και όταν ολοκληρωθούν οι θεσμοί θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση.

Όπως είπε η μπάλα είναι τώρα και στην πλευρά των δανειστών, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες για την πληρωμή 5,7 δισ. ευρώ, όταν πιστοποιηθεί η κάλυψη των προαπαιτούμενων.

Συμπλήρωσε πως το Eurogroup τώρα θα στραφεί στα επόμενα στάδια του προγράμματος και να εξασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Όπως ανακοίνωσα στο προηγούμενο Eurogroup η τεχνική δουλειά για την ελάφρυνση χρέους έχει ήδη ξεκινήσει.

Έγινε τεράστια πρόοδος είπε και θύμισε ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε έξι μήνες. Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν την Δευτέρα στην Αθήνα για τις πρώτες συναντήσεις για την τέταρτη αξιολόγηση χωρίς να περιμένουν την τυπική ολοκλήρωση της τρίτης καθώς θεωρούμε ότι αυτή θα υπάρξει πολύ σύντομα. Τόνισε ότι το κρίσιμο Eurogroup είναι αυτό της 21ης Ιουνίου που θα είμαστε σε θέση να γιορτάσουμε το καλοκαίρι.

Τα κλιμάκια θα έχουν επίσης συζητήσεις σχετικά με αναπτυξιακή στρατηγική για Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, συπλήρωσε.Όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα σε έξι μήνες, πρέπει να γίνει μια κανονική χώρα όσον αφορά τις διαδικασίες της ΕΕ και κανονικό μέλος της ευρωζώνης.

Το ESM συνεδρίασε για να δώσει την έγκριση στο συμπληρωματικό MoU σημείωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Αποκάλυψε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα έπιασε το Δεκέμβριο το στόχο που είχε τεθεί αναφορικά με την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημόσιου τομέα προς την αγορά.

Εκτίμησε ότι τα 5,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν στο δεύτερο 15μερο Μαρτίου ενώ η επιπλέον υποδόση για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων θα ακολουθήσει, αν έχουν πιαστεί οι νέοι στόχοι.

Στάθηκε στην επιτυχή έκδοση του 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 3,5% αλλά και την αναβάθμιση της χώρας από την Fitch. Αντανακλούν την ανανεωμένη εμπιστοσύνη των αγορών.

Ερωτηθείς για την «ένταση» μεταξύ Ντράγκι και Τσακαλώτου, ο Μάριο Σεντένο αρκέστηκε να πει ότι κάποιες φορές έχουμε «ζωντανές συζητήσεις». Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Πηγαίνουμε καλά με το ελληνικό πρόγραμμα και έγινε τεράστια δουλειά από τις ελληνικές αρχές. Θέλουμε να έχουν την πλήρη ιδιοκτησία του προγράμματος. Δεν περιμένουμε πολλές διαφωνίες για την επιτήρηση μετά το πρόγραμμα.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version