Άρχισαν τα όργανα για την Ελλάδα, μετά από μία μικρή ανάπαυλα. Χθες (12.04.2018) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης πήρε μία πρώτη γεύση στην διάρκεια του Euro Working Group, όπου δέχτηκε αυστηρή κριτική από τους ομολόγους για το γεγονός ότι το πρόγραμμα για την μετά Μνημόνιο εποχή, δεν ήταν συμβατό με τις κοινές αποφάσεις και κατευθύνσεις.
Επίσης ζητήθηκε να γίνει αγώνας δρόμου προκειμένου σε τεχνικό επίπεδο να κλείσουν τα περισσότερα προαπαιτούμενα, από 88 που έχει δεσμευθεί η Ελλάδα. Μέχρι στιγμής έχουν κλείσει μόλις 12 και απομένουν μόλις 70 ημέρες μέχρι την ημερομηνία ορόσημο της 21ης Ιουνίου, στην οποία θα πραγματοποιηθεί το πλέον καθοριστικό Eurogroup όπου και βάση του προγράμματος θα κλείσει η 4η και τελευταία αξιολόγηση.
[read4more]
Σήμερα (13.04.2018) ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος θα έχει την πρώτη σου συνάντηση με τον νέο Γερμανό Οικονομικών Όλ. Σολτς, όπου και θα διαπιστώσει ιδίοις όμασι για τις προθέσεις του Βερολίνου. Χθες πάντως στις Βρυξέλλες συνδρίασης εκτάκτως το αποκαλούμενο Washington Group όπου συμμετείχε και ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, ο γνωστός μας σε όλους Π. Τόμσεν. Εκεί συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Βερολίνο και ΔΝΤ σε κοινή γραμμή για μία ακόμη φορά, θέλουν σκληρούς όρους προς την Ελλάδα για την ρύθμιση στο χρέος, ενώ η Κομισιόν αλλά και οι χώρες του Νότου (Ισπανία και Γαλλία) δείχνουν να είναι περισσότερο διαλλακτικές και να προκρίνουν ένα πιο χαλαρό περιβάλλον για την Ελλάδα.
Η ανοικτή πλέον διαφωνία, η οποία δεν είναι ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα, αλλά σε τρία ή και τέσσερα, αν προστεθεί και η ΕΚΤ που έχει άλλη γραμμή, μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη ή τραγική για τις επιδιώξεις της Αθήνας.
Ο καιρός θα δείξει, αλλά ένα είναι σίγουρο. Ότι μόλις τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελλάδα και ως το τέλος του μήνα, θα είναι πιο ξεκάθαρο το τοπίο, αφού μεσολαβούν δύο καθοριστικά ραντεβού. Το ένα στην Ουάσιγκτον από 18 έως 22 Απριλίου και ο άλλο στην Σόφια στις 27 του ίδιου μήνα στο Eurogroup. Μετά από αυτά θα φανεί ο ρόλος του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα, αν θα μπει δηλαδή ή όχι στο πρόγραμμα και το ποιοι τελικά υπερισχύουν (οι σκληροί ή οι πιο διαλλακτικοί) από τους Ευρωπαίους.
Σήμερα στο Βερολίνο
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναμένεται – ακολουθώντας την πάγια γραμμή του Βερολίνου – να αξιώσει από τον Έλληνα υπουργό την έγκαιρη εφαρμογή όλων όσων προβλέπει το πρόγραμμα στήριξης προκειμένου εν συνεχεία να καταστούν διαθέσιμες οι τεχνικές λύσεις για το χρέος. Ο Σοσιαλδημοκράτης Σολτς έχει ανοικτά ταχθεί υπέρ της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, ωστόσο δεδομένου ότι πρέπει να κρατήσει ισορροπίες στη κυβέρνηση συνεργασίας -όπου οι Χριστιανοκοινωνιστές καραδοκούν με «επιθετικές» διαθέσεις έναντι της χώρας μας – θα περιμένει το «πράσινο φως» από τους θεσμούς πριν συναινέσει σε οποιαδήποτε λύση για την ελάφρυνση του χρέους.
Και μπορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να διαβεβαιώσει σήμερα τον Γερμανό ομόλογο του πως όλα θα εξελιχθούν βάσει προγράμματος, ωστόσο οι πληροφορίες από το χθεσινό EuroWorking Group στις Βρυξέλλες αναφέρουν πως η συμφωνία με τους θεσμούς σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης (Staff Level Agreement) δεν θα επιτευχθεί εντός του Μαΐου και θα οδηγηθούμε αναγκαστικά μέσα στον Ιούνιο.
Ήδη από τις εντάσεις που διατύπωσαν οι θεσμοί στο προσχέδιο του αναπτυξιακού σχεδίου, διαφαίνεται πως μέτρα και δράσεις για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στη βάση των λεγόμενων αντιμέτρων, αλλά και ζητήματα που άπτονται της αγοράς εργασίας όπως η ενεργοποίηση των συλλογικών συμβάσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού θα καταστούν πεδίο σκληρών διαπραγματεύσεων μετά τις 7 Μάιου, όταν και οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα.
Παζάρι για το χρέος
Αλλά όσο θα καθυστερεί το Staff Level Agreement τόσο θα καθυστερούν και οι αποφάσεις για το χρέος και τη μετά το Μνημόνιο εποχή. Ειδικά για τις αποφάσεις για το χρέος χθες το Euro Working Group ενημερώθηκε για τις τεχνικές λύσεις που προτείνουν οι εμπλεκόμενοι και για τις θέσεις του ΔΝΤ επί αυτών. Η άποψη του ΔΝΤ έχει ειδικό βάρος καθώς εάν δεν ικανοποιηθεί δεν θα ενεργοποιήσει το «επί της αρχής» πρόγραμμα του με την Ελλάδα, στέλνοντας έτσι το μήνυμα στις αγορές πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Προς το παρόν οι δανειστές αξιώνουν από την κυβέρνηση να είναι πιο αποτελεσματική και πιο επιθετική στις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς μέρος των εσόδων από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου πηγαίνουν για την αποπληρωμή χρέους. Ωστόσο, τόσο το σχέδιο για την αναπτυξιακή στρατηγική που κατάρτισε η Ελλάδα όσο και το στρατηγικό σχέδιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, του γνωστού Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων έχουν κριθεί ανεπαρκή στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων.