Πέμπτη, 21 Νοε.
21oC Αθήνα

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές! Η Fitch κρίνει ενδεχόμενη έξοδο στις αγορές

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές! Η Fitch κρίνει ενδεχόμενη έξοδο στις αγορές

Και τώρα ενώπιος ενωπίω η κυβέρνηση με τους δανειστές για την 5η αξιολόγηση και των «μάχη» των πλεονασμάτων. Από σήμερα κυβέρνηση και επικεφαλής των δανειστών θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι αναζητώντας την χρυσή τομή σε μία σειρά από θέματα που πρέπει να επιλυθούν πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Και βέβαια όλα αυτά λίγο πριν από την ετυμηγορία της Fitch, την προσεχή Παρασκευή, που ανοίγει τα χαρτιά της για την ελληνική οικονομία.

Μία πιθανή αναβάθμιση θα δώσει έναν άλλο αέρα στην ελληνική οικονομία. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την στάση του οίκου αξιολόγησης, αφού κατά το παρελθόν υπήρξαν εκπλήξεις. Έτσι όλοι έχουν μάθει να κρατούν μικρό καλάθι. Αυτό όπως δεν σημαίνει ότι δεν προσδοκούν σε μια καλή είδηση καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο κυνήγι της επενδυτικής βαθμίδας και στη μάχη για μικρότερα πλεονάσματα.

Στην περίπτωση που η Fitch δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία προχωρώντας στην αναβάθμισή της, τότε μπορεί να σημάνει και μία νέα επιχείρηση εξόδου στις αγορές.

Click4more Έγινε το πρώτο βήμα για τη μείωση των πλεονασμάτων, απαιτούνται κι άλλα

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μία κίνηση νέας εξόδου στις αγορές το επόμενο χρονικό διάστημα. Στην αγορά εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να γίνει και την ερχόμενη εβδομάδα καθώς η Αθήνα θέλει να κεφαλαιοποιήσει το θετικό κλίμα που θα έχει δημιουργηθεί είτε από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας είτε από την αναβάθμιση των προοπτικών από σταθερές σε θετικές.

Το τελευταίο διάστημα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου είναι σταθερά κοντά στο 1,4%. Μία αναβάθμιση θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέο ράλι των ελληνικών ομολόγων και να επαναφέρει την απόδοση κοντά σε ιστορικά χαμηλά. Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο η απόδοση του 10ετούς βρέθηκε στα επίπεδα του 1,2%.

Παράγοντες της αγοράς ομολόγων εκτιμούν πως έρχεται έκδοση 15ετούς ομολόγου με κόστος κοντά στο 2%. Στο εναλλακτικό σενάριο θα μπορούσαν να εκδοθούν δεκαετή ή επταετή ομόλογα. Με μια έκδοση δεκαπενταετούς ομολόγου και επιτόκιο κοντά στο 2%, το ελληνικό δημόσιο θα έστελνε το μήνυμα ότι έχουν δημιουργηθεί συνθήκες κανονικότητας και για το δημόσιο χρέος.

Η αξιολόγηση

Στο μέτωπο της 5ης μεταμνημονιακής  αξιολόγησης, η οποία ξεκινά σήμερα, η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει μια  θετική έκθεση από την Κομισιόν στο τέλος Φεβρουαρίου. Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει ένα από τα επιχειρηματικά όπλα της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για χαμηλότερα πλεονάσματα από το 3,5% στο 2%-2,5% του ΑΕΠ, την αλλαγή χρήσης των κερδών από ANFAs και SMPs και τη συμφωνία για το μηχανισμός μεταφοράς υπέρ πλεονασμάτων από τη μια χρονιά στην επόμενη.

Το μεγαλύτερο αγκάθι της 5ης αξιολόγησης εντοπίζεται στην αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα με την πλήρη άρση του σημερινού καθεστώτος πρώτης κατοικίας στο τέλος Απριλίου. Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έχει ήδη κάνει τη σχετική προεργασία και οι συναρμόδιοι υπουργοί με δημόσιες δηλώσεις τους έχουν φροντίσει να προλειάνουν το έδαφος για τις επικείμενες αλλαγές καθιστώντας σαφές πως από την 1η Μαΐου, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.

Οι αλλαγές αυτές, θα συνοδεύονται από επιτάχυνση των πλειστηριασμών φέρνοντας στο προσκήνιο διεύρυνση των κοινωνικών αντιδράσεων. Η παράμετρος αυτή είναι κρίσιμη για την κυβέρνηση καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών πηγών, αργά ή γρήγορα και πρώτες κατοικίες μικρότερης αξίας θα βγαίνουν στο σφυρί.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις