Η είδηση που πολλοί περίμεναν για το Ταμείο Ανάκαμψης που θα δώσει “ανάσες” στις οικονομίες των κρατών μελών της Ε.Ε. που πλήττονται από την πανδημία που προκαλεί ο κορονοϊός ήρθε την Τετάρτη (21.04.2021) από τη… Γερμανία.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έδωσε το πράσινο φως για την επικύρωση του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης (Ταμείο Ανάκαμψης) ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε την προσφυγή κατά του μηχανισμού δημιουργίας κοινού ευρωπαϊκού χρέους με στόχο την παρεμπόδιση της επικύρωσης του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης και έτσι “άναψε” το «πράσινο φως» για το Ταμείο Ανάπτυξης.
«Μία συνοπτική εξέταση δεν αναδεικνύει ισχυρή πιθανότητα παραβίασης του θεμελιώδους νόμου», εξηγεί στην ιστοσελίδα του το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο μπλόκαρε στα τέλη του Μαρτίου την διαδικασία της επικύρωσης του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Το Δικαστήριο θα συνεχίσει την εξέταση του θέματος επί της ουσίας, αλλά απορρίπτει το αίτημα επείγουσας διακοπής της διαδικασίας επικύρωσης.
Η καθυστέρηση της εφαρμογής θα υπονόμευε το αντικείμενο της οικονομικής πολιτικής και οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν μη αναστρέψιμες με δεδομένο τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάκαμψης απέναντι στην πανδημία της Covid-19, σύμφωνα με την απόφαση.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε με ένα tweet την ικανοποίησή της για την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία αναμενόταν με ανησυχία από τις Βρυξέλλες.
Το σχέδιο ανάκαμψης «θα ανοίξει τον δρόμο σε μια πράσινη, ψηφιακή και πιο ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση», έγραψε η πρόεδρος της Επιτροπής.
I welcome today’s decision by the German Constitutional Court.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 21, 2021
The EU stays on track with its economic recovery, following this unprecedented pandemic. #NextGenerationEU will pave the way for a green, digital and more resilient European Union.#StrongerTogether
Συνολικά, 17 ευρωπαϊκές χώρες είχαν επικυρώσει μέχρι τα μέσα του Απριλίου το σχέδιο που προβλέπει πόρους ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, την στιγμή που η πανδημία παρατείνεται στην Ευρώπη και συνεχίζει να πλήττει ολόκληρους τομείς της οικονομίας.
Στηρίζεται σε έναν μηχανισμό, πρωτοφανή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, κοινού χρέους για όλα τα κράτη μέλη. Μέρος των πόρων θα έχει μορφή επιδοτήσεων (312,5 δισεκατομμυρίων) κυρίως προς τις χώρες που έχουν πληγεί σοβαρότερα.