Οικονομία

Ξέμειναν από χρήματα οι Αλβανοί μετανάστες

Πτώση ρεκόρ, κατά 32,6% ή 111 εκατ. ευρώ, για τα εμβάσματα που στέλνουν στους συγγενείς τους οι Αλβανοί μετανάστες που εργάζονται σε χώρες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική (κεντρική) Τράπεζα της Αλβανίας τα εμβάσματα των μεταναστών βρίσκονται σε συνεχή πτώση από το 2007, όταν “άγγιξαν” το ποσό – ρεκόρ των 900 εκατομμυρίων ευρώ.

τα εμβάσματα των μεταναστών βρίσκονται σε συνεχή πτώση από το 2007, όταν “άγγιξαν” το ποσό – ρεκόρ των 900 εκατομμυρίων ευρώ

Οικονομολόγοι αναφέρουν ότι ποτέ η πτώση δεν ήταν τόσο βαθιά όσο το τρέχον έτος και αποδίδουν το φαινόμενο αυτό στην κρίση που περνά η ευρωζώνη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2007 τα εμβάσματα αποτελούσαν σχεδόν το 14% του ΑΕΠ της Αλβανίας, ενώ τώρα αποτελούν μόνο το 7% του αλβανικού ΑΕΠ

Μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, τα εμβάσματα τον μεταναστών αποτελούν μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τις οικογένειες τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2007 τα εμβάσματα αποτελούσαν σχεδόν το 14% του ΑΕΠ της Αλβανίας, ενώ τώρα αποτελούν μόνο το 7% του αλβανικού ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σημαντική συρρίκνωση των εμβασμάτων που λάμβαναν οι αλβανικές οικογένειες θεωρείται ως ένας από τους κύριους λόγους για την πτώση της κατανάλωσης και της μείωσης της ανάπτυξης στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1997.

το 2009, 160.000 νοικοκυριά είχαν επωφεληθεί από τα εμβάσματα, καθώς το 26% αυτών, εάν δεν λάμβανε τα εμβάσματα, κινδύνευε να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας

Για πολλές οικογένειες, τα εμβάσματα είναι ζωτικής σημασίας πηγή εισοδήματος. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διεξήχθη από την Κεντρική Τράπεζα το 2009, 160.000 νοικοκυριά είχαν επωφεληθεί από τα εμβάσματα, καθώς το 26% αυτών, εάν δεν λάμβανε τα εμβάσματα, κινδύνευε να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα