Οικονομία

Ξεπέρασαν τα 40 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας – Αποπληρωμή δανείων και εξόφληση του ΔΝΤ

Την ώρα που τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας υπερβαίνουν για πρώτη φορά, ιστορικά, τα 40 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει στην πρόωρης εξόφληση μέρους του πρώτου δανείου των 52 δισ., με το οποίο μπήκε η Ελλάδα στο μνημόνιο το 2010.

Ο λόγος είναι προφανής, η χώρα θέλει αν χτίσει ένα καλύτερο δανειακό χαρτοφυλάκιο και κυρίως με χαμηλότερα επιτόκια. Επίσης θα προχωρήσει στην εξόφληση του υπολοίπου δανείου που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ.

Αυτό προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για «συνέχιση της υλοποίησης μιας έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, με σκοπό τη διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, τα οποία σήμερα υπερβαίνουν τα 40 δισ. ευρώ».

Με συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως είναι:

  • η τακτική πρόσβαση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου,
  • η προετοιμασία για πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων που σύναψε η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης το 2010,
  • η περαιτέρω αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ,
  • η δημιουργία πλαισίου και η έκδοση «πράσινων» ή «βιώσιμης ανάπτυξης» ομολόγων.

Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών επιδιώκεται η περαιτέρω ενδυνάμωση του κύρους και της αξιοπιστίας του Ελληνικού Δημοσίου, η επέκταση της επενδυτικής βάσης των ελληνικών ομολόγων, η βελτίωση του κόστους δανεισμού και η ενίσχυση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Αναφορικά με το θέμα των «πράσινων» ομολόγων πηγές από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν πως έχει ξεκινήσει η προετοιμασία του ΟΔΔΗΧ, αλλά πρέπει να υπάρξουν ώριμα έργα προς χρηματοδότηση και αυτό οδηγεί προς το 2ο εξάμηνο του 2022. Για την πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου δανείου είπαν πως η διαδικασία έχει ξεκινήσει και «είμαστε σε διαβούλευση με τους δανειστές για το αν θα γίνει το 2021 ή το 2022».

Αναφερόμενος ο Χρήστος Σταϊκούρας, στην θεαματική αναθεώρηση των προβλέψεων για την αύξηση του ΑΕΠ, από το 3,6% στο 5,9% για το 2021, εκτίμησε πως μπορεί να αποδειχθεί συντηρητική η πρόβλεψη με βάση τους πρόδρομους δείκτες, ενώ περιέγραψε τους επόμενους στόχους στο οικονομικό πεδίο.

Ενίσχυση της ρευστότητας

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από το υπουργείο Οικονομικών στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Για τον σκοπό αυτό εφαρμόζονται οι παρακάτω πολιτικές:

  • η επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής», η οποία ήδη υλοποιείται,
  • η υλοποίηση του πλαισίου ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας για φυσικά και νομικά πρόσωπα,
  • και η αξιοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 12,7 δισ. ευρώ.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα