Site icon NewsIT
23:14 | 20.01.20

Ξεπουλάει ο Τούρκος μεγιστάνας της Dogus ό,τι έχει στην Ελλάδα

Ξεπουλάει ο Τούρκος μεγιστάνας της Dogus ό,τι έχει στην Ελλάδα
Μαίρη Ι. Παπακωνσταντίνου

Από τουρκικά σε αμερικανικά «χέρια» η σκυτάλη για τις μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Κέρκυρας και Λευκάδας. Ποιοι είναι οι Αμερικανοί που επενδύουν στις μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Κέρκυρας (Γουβιά) και Λευκάδας και γιατί εγκαταλείπει ο Τούρκος της Dogus την Ελλάδα.

Την ώρα που ο Τούρκος μεγιστάνας Φερίτ Σαχένκ της Dogus, πουλάει τις συμμετοχές του σε ξενοδοχεία και μαρίνες, καθώς και την ακίνητη περιουσία του, με σκοπό να διακόψει πλήρως τους «δεσμούς» του με την Ελλάδα, την ίδια στιγμή η αμερικανικών συμφερόντων CVC Papital Partners, έχει επιδοθεί σε ράλι εξαγορών. Τις προηγούμενες ημέρες το αμερικανικό fund απέκτησε από την τουρκική Dogus, τις μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Γουβιών στην Κέρκυρα και Λευκάδας, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαν προηγηθεί εξαγορές στον τομέα υγείας, καθώς η CVC απέκτησε συμμετοχή στα νοσοκομεία Υγεία, Metropolitan, Ιασώ General, Μητέρα και Λητώ. Πληροφορίες της αγοράς, λένε ότι το γαϊτανάκι εξαγορών από τους Αμερικάνους θα συνεχιστεί και σε άλλους ανερχόμενους τομείς της οικονομίας.

«Ξεπουλάει» εταιρείες και ακίνητα

«Λαβωμένος» από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας και την οικονομική κρίση της χώρας του ο δισεκατομμυριούχος Φ. Σαχένκ έλαβε μία μεγάλη απόφαση, να αποεπενδύσει πλήρως από την Ελλάδα, πουλώντας τα περιουσιακά του στοιχεία. Τις προηγούμενες ημέρες μεταβίβασε στο αμερικανικό fund, τη συμμετοχή του στις μαρίνες, πουλώντας το ποσοστό που κατείχε στη D-Marin, που είχε αποκτήσει το 2013 από τον όμιλο Κυριακούλη. Είχε προηγηθεί, η αποχώρησή του από το μετοχικό του Hilton, το Φεβρουάριο του 2019, όταν πούλησε τη συμμετοχή του στον αραβικών συμφερόντων όμιλο Olayan. Την ίδια σχεδόν περίοδο πούλησε στον ιδιοκτήτη των Jumbo, μία εξαώροφη πολυκατοικία στο Κολωνάκι, που απέκτησε το 2015, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στην κορυφή των επενδυτικών του επιλογών, καθώς κι ένα ακόμα αξιόλογο κτίριο, που στεγαζόταν η καναδική πρεσβεία, ενώ σκέψεις κάνει για να εγκαταλείψει και την επένδυση του στον Αστέρα Βουλιαγμένης, παρόλο που επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του δεν υπάρχει. Ο 56χρονος σήμερα Σαχένκ, κι ένας από τους δισεκατομμυριούχους της λίστας Forbes, διευθύνει έναν πανίσχυρο επιχειρηματικό όμιλο που περιλαμβάνει περισσότερες από 150 εταιρείες και απασχολεί 30.000 εργαζομένους, αναπτύσσοντας δραστηριότητα από τις τράπεζες, τα ξενοδοχεία και τις αυτοκινητοβιομηχανίες, μέχρι τα τρόφιμα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το τελευταίο διάστημα, λόγω της πίεσης που του ασκεί η οικονομική κρίση της χώρας τους, ο Τούρκος επιχειρηματίας, πουλάει τις συμμετοχές του, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες αγορές του εξωτερικού, που δραστηριοποιείται.

Made in USA

Αφού ολοκλήρωσαν σερί εξαγορών στον κλάδο υγείας, τώρα οι Αμερικανοί της CVC Capital Partners, εισέρχονται στον κλάδο των μαρινών και του yachting, με όχημα τη
D-Marin, που απέκτησαν από την τουρκική Dogus. Οι συμπροεδρεύοντες του fund Μακ Κένζι και Βαν Ράπαρντ, από το «στρατηγείο» τους στο Λουξεμβούργο, βολιδοσκοπούν την ελληνική αγορά και σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχίσουν να επενδύουν σε κλάδους με προοπτικές.

Το διεθνές fund CVC, ιδρύθηκε πριν από 39 χρόνια, ιδιαίτερα γνωστό έγινε όμως το 2005, όταν απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Formula One Group, που διαχειρίζεται το γνωστό πρωτάθλημα αυτοκινήτων ταχύτητας, ενώ σήμερα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, που δραστηριοποιείται από το ελαιόλαδο, τα κοσμήματα – ρολόγια και τα ρούχα, μέχρι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα στοιχήματα, αλλά και τα fast food και διαχειρίζεται κεφάλαια 75 δισ. δολαρίων. Η δράση του fund επεκτείνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, μέχρι τη Μαλαισία, την Ινδονησία, το Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version