Ένα τηλεγράφημα του Reuters ανέφερε, επικαλούμενο ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, ότι η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές μέσα στο καλοκαίρι με την έκδοση 10ετούς ομολόγου, όπως είχε αρχικά σχεδιάσει. Λίγο αργότερα το υπουργείο Οικονομικών με άτυπη ενημέρωση ανέφερε πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για έκδοση και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ληφθεί και απόφαση ματαίωσης. Και η ανακοίνωση κατέληγε ότι τις οριστικές αποφάσεις θα τις λάβουν οι τεχνοκράτες. Εν ολίγοις επιβεβαίωνε πλήρως το ρεπορτάζ του έγκυρου Reuters.
Αυτή ήταν η μία κακή είδηση της χθεσινής ημέρας. Η άλλη είχε να κάνει με την φερόμενη ως απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει στο τέλος του έτους την ποσοτική χαλάρωση. Η είδηση προκάλεσε αναταραχή στις αγορές ομολόγων σε Ισπανία και Ιταλία και δευτερευόντως στην Ελλάδα.
Χθες η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 4,6%, ενώ λίγες ημέρες πριν είχε αγγίξει και το 5%. Στα επίπεδα αυτά απαγορεύονται ακόμη και οι σκέψεις για έξοδο στις αγορές.
Η Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι αντιμέτωπη με μία πραγματικότητα, η οποία σε κανένα της σκέλος της δεν συνηγορεί με την εκπλήρωση της επιθυμία για … καθαρή έξοδο.
Ποια είναι τα δεδομένα;
Υπάρχει αβεβαιότητα στις χώρες του Νότου και ειδικά οι φόβοι των αγορών και των κυβερνήσεων εστιάζονται στην πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας. Ακόμη και στην περίπτωση ότι όλα όσα ευαγγελίζεται η ιταλική κυβέρνηση, αποδεχθούν πυροτεχνήματα «άλλα Τσίπρα», εντούτοις απαιτείται χρόνος για να πεισθούν οι αγορές. Κατά συνέπεια η επιστροφή στην ομαλότητα για την αγορά των ομολόγων, δεν είναι κάτι που θα συμβεί άμεσα.
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πάει πίσω. Ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις, οπότε είναι μάλλον εκτός πραγματικότητας να μιλήσει κανείς για οριστικές αποφάσεις πριν την 20η Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει το τρέχον πρόγραμμα. Στην Αθήνα γνωρίζουν άριστα πως απαιτείται ουσιαστική ρύθμιση του χρέους και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να δείξουν εμπιστοσύνη ξανά στην Ελλάδα.
Η ΕΚΤ κόβει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του έτους και Ελλάδα που πίστευε ότι μπορεί να επωφεληθεί από την παρεχόμενη ρευστότητα, φαίνεται ότι τελικά δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει σε αυτήν ούτε για μία ημέρα.
Οι τράπεζες δεν έχουν εξασφαλίσει την επόμενη ημέρα τους σε ότι αφορά το waver, κάτι που δείχνει να μην απασχολεί την κυβέρνηση, ωστόσο λειτουργεί ως stop σε κάθε σκέψη για άλλο δρόμο, εκτός από την προληπτική γραμμή.
Του Θανάση Παπαδή