Στην επιστολή , της οποίας το πλήρες κείμενο δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης» ο κ. Κληρίδης αναφέρει συγκεκριμένα: «Σε σχέση με τα δάνεια που έχουν δοθεί από τις τράπεζες Marfin και Egnatia προς διάφορα φυσικά και/ή νομικά πρόσωπα χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις είχε συμφωνηθεί (πάντα στο πλαίσιο της Eurojust) ότι οι ανακρίσεις θα εγίνοντο από τις ελληνικές αρχές και προς τούτο είχαν συμφωνήσει οι κυπριακές αρχές να αποστείλουν μέσω δικαστικής συνδρομής όλα τα στοιχεία και το μαρτυρικό υλικό που είχαν στην κατοχή τους προς υποβοήθηση του ανακριτικού έργου των ελληνικών αρχών, πράγμα που έγινε».
Ο Κύπριος γενικός εισαγγελέας, ο οποίος ρωτήθηκε από την εφημερίδα για την επιστολή του και την συμφωνία, απάντησε λακωνικά: «Λυπούμαι, αλλά δεν σχολιάζω διαρροές».
Ο κ. Κληρίδης στην επιστολή του σημειώνει πως «… οι δε υποθέσεις των δανείων τούτων, παρά το σημαντικό μαρτυρικό υλικό που έχει δοθεί από τις κυπριακές ανακριτικές αρχές, φέρονται επίσης να έχουν αρχειοθετηθεί. Το ίδιο συμβαίνει και με αριθμό άλλων υποθέσεων οι οποίες, παρά τα συμφωνηθέντα, και παρά το ότι η διερεύνησή τους βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο στην Κύπρο, λόγω δικαιοδοσίας, παρουσιάζονται να έχουν διερευνηθεί και αρχειοθετηθεί στην Ελλάδα».
Ο γενικός εισαγγελέας αναφέρει στην κ. Θάνου πως «σε κάποιο στάδιο μετά τον Απρίλιο του 2015, εξ όσων πληροφορούμαστε, η εξέταση των κυπριακών αιτημάτων αφαιρέθηκε από τον εισαγγελέα Δικαστικής Συνδρομής κ. Γ. Αγγελή, ο οποίος κατείχε και στοιχεία βοηθητικά για τις έρευνες εναντίον του κ. Βγενόπουλου. Η περαιτέρω διερεύνηση αναλήφθηκε από την εισαγγελέα εφετών κ. Γεωργία Τσατάνη, παρά την υπό εξέλιξη έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς και υπό συνθήκες οι οποίες αντιλαμβανόμαστε ότι δεν παρέμειναν ασχολίαστες».
Καταλήγοντας, ο κ. Κληρίδης διατυπώνει παράκληση προς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου να προβεί σε όλες τις ενέργειες που η ίδια κρίνει αναγκαίες «προς τον σκοπό της ορθής απονομής της δικαιοσύνης επί ενός θέματος του οποίου οι επιπτώσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και στην Ελληνική Δημοκρατία, μπορεί να είναι καταλυτικές, πλήττοντας την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς και το περί δικαίου αίσθημα του λαού».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ