Η “τρύπα”, ανάλογα με τα δημοσιεύματα κινείται από τα 900 εκατ. ευρώ, φτάνει στα 2 δις. και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει ακόμα και τα 3 δις., ενώ ορισμένες πληροφορίες ανεβάζουν το λογαριασμό στα 6 δις. ως το 2018.
Η απάντηση από την κυβέρνηση είναι αφενός η διάψευση ότι υπάρχει τέτοιο αίτημα από το κουαρτέτο, αλλά και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού πως το ΔΝΤ θα πρέπει να αποχωρήσει από το τρίτο μνημόνιο, αφού η Ευρώπη πλέον διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία διαχείρισης των προγραμμάτων.
Κι’ αυτό παρά την κάθετη άρνηση του Σόιμπλε και άλλων χωρών όπως η Φινλανδία. Παραδόξως βρέθηκε σύμμαχος στην κυβέρνηση από το γερμανικό στρατόπεδο. Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα πως δεν είναι απαραίτητα τα δάνεια από το ΔΝΤ στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου. Η …φιλελληνική δήλωση Ρέγκλινγκ παρέμεινε στο μέσον της διαδρομής, αφού δεν μίλησε για αποχώρηση του ΔΝΤ, αλλά για την παραμονή του ως τεχνικός σύμβουλος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αλλά και αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένα θετικό βήμα για την κυβέρνηση η οποία καταλογίζει στο Ταμείο περίεργη εμμονή στο ασφαλιστικό και στο δημοσιονομικό. Οι πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει το newsit.gr κάνουν λόγο για διαφορετική προσέγγιση του ασφαλιστικού από το κουαρτέτο. Οι μεν Ευρωπαίοι συζητούν την αποδοχή άλλων ισοδυνάμων για να εξευρεθεί το 1,8 δις. ευρώ της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης, ενώ το ΔΝΤ δεν συζητά παρά μόνο περικοπές και κύριων συντάξεων.
Επίσης, ισχυρή διαφωνία υπάρχει και αν η συμφωνία για το ασφαλιστικό ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κουαρτέτο θα προηγηθεί του κοινωνικού διαλόγου ή θα ακολουθήσει. Τοπ κουαρτέτο ζητά να γίνει πρώτα συμφωνία και μετά διάλογος ενώ από την κυβέρνηση αντιτείνουν πως δεν είναι δυνατόν αυτό γιατί τι σόι διάλογος θα γίνει με τελική συμφωνία.
Στα προαναφερόμενα να προσθέσουμε τη φορολόγηση των αγροτών, τη νέα συζήτηση για τα “κόκκινα” δάνεια της πρώτης κατοικίας και τα μικρά επιχειρηματικά, γίνεται αντιληπτό πως θα ζήσουμε άλλη μία περίοδο υψηλών τόνων και πραγματικής ή εικονικής για λόγους επικοινωνιακής διαχείρισης αντιπαράθεσης πριν και κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και την έναρξη των συζητήσεων για τη μείωση του χρέους μέσω επιμήκυνσης του χρόνου εξόφλησης και της περιόδου χάριτος και της μείωσης των επιτοκίων.